Abone Ol

HDP Eş Başkanı Pervin Buldan: Alevilerin Haklı Ve Onurlu Mücadelesinin Yanındayız

HDP, “Alevilere Eşit Yurttaşlık Hakkı” kampanyası kapsamında İstanbul’da Aleviler ile buluştu. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Bu özgür yaşam mücadelesidir. Tıpkı Kürt halkının verdiği onurlu mücadele gibi." ifadelerine yer verdi.

Pervin Buldan: Alevilerin Haklı Ve Onurlu Mücadelesinin Yanındayız

HDP, “Alevilere Eşit Yurttaşlık Hakkı” kampanyası kapsamında İstanbul’da Aleviler ile buluştu. Taksim’de düzenlenen buluşmaya HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da katıldı. Buldan, “Alevi toplumunun yüz yıllardır eşit yurttaşlık hakkını amaçlayan mücadeleleri haklı ve onurlu bir mücadeledir. Bu özgür yaşam mücadelesidir. Bu ülkenin gerçek bir adalete, yüzleşmeye ve hesaplaşmaya ihtiyacı var” dedi.

“Alevilere Eşit Yurttaşlık Hakkı” kampanyasını 5 Mayıs günü kamuoyuna duyuran HDP, kampanya kapsamında İstanbul’da Aleviler ile bir araya geldi. Taksim’deki bir otelde gerçekleştirilen buluşmaya HDP Eş Genel Başkanı Buldan‘ın yanı sıra Alevi kurumları, siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri ile Alevi dedeleri de katıldı.

"Alevilerin taleplerinin siyaset alanına transfer edildiği bir çalışmayı önümüze koyduk"

Yol Haber'in aktardığına göre, burada konuşan HDP İstanbul İl Eş Başkanı İlknur Birol, Alevi toplumunun iktidar baskısını tarih boyunca yaşadığını belirterek, “Toplumda sessiz bir varlık olarak devam etmesini isteyen iktidar tarafından katliama maruz bırakılmıştır. Bunun karşısında sürekli direnmiş ve bugüne gelmiştir. Eğer bugün Alevi toplumunun toplam nüfus için ağırlığı görünür kılınmışsa bu direnmenin ürünüdür. Çeşitli varyasyonlarla Alevileri bir seçim nesnesi olarak görenlerin yaptıklarının farkındayız. Alevilerin hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınması gerekiyor. İstanbul’da aktif 64 cemevi, onlarca Alevi kurumu ve inanç merkezlerimizle temasın önemini biliyoruz. Alevilerin taleplerinin siyaset alanına transfer edildiği bir çalışmayı önümüze koyduk” dedi.

"Alevilerin kutsal günleri tanınmalı"

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu Alevi Masası Sözcüsü Nesimi Aday da, “Alevilere Eşit Yurttaşlık Hakkı” kampanyasını 5 Mayıs günü Dersim’de kamuoyuna duyurduklarını hatırlatarak, “Ülkenin bütün her yerini tarıyoruz. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Alevilerin mücadelesinde birlikteyiz, yanındayız. Bir sadaka yaklaşımı yerine statüye ihtiyaç vardır. Ayrımcılığın ortadan kaldırılması gerekiyor. Zorunlu din derslerinin, Diyanet’in kaldırılması, katliamlar ile yüzleşilmesi gerekiyor. Alevilerin kutsal günleri tanınmalı” diye konuştu.

"Bu sorunu tek başıma çözme durumumuz yok"

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Onursal Başkanı Turgut Öker ise, kampanyanın önemine dikkat çekerek, “Son derece mutluyuz. Alevi hareketinin son 30 yıllık istem ve taleplerini kitaba yansıttığımız için mutluyuz. Umarım bu çalışma HDP ile sınırlı kalmaz ve herkese örnek teşkil eder. Bu ülkede Aleviler anayasal olarak kabul edilmiyor. Alevi olarak son 20 yıldır örgütlenebiliyoruz. İnancımız, cemevlerimiz de kabul edilmiyor. Bu sorunu tek başıma çözme durumumuz yok. Bir araya gelmeliyiz” diye belirtti.

“Aleviler haklı ve onurlu bir mücadele yürütüyor"  

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Alevilerin eşit yurttaşlık talebine ses olmak için bir araya geldiklerinin altını çizerek, “Yok sayılan, ayrımcılığa uğrayan bir topluluktan bahsediyoruz. Bu toplantıdan büyük kararlar çıkacağına yürekten inanıyorum. Alevi toplumunun yüz yıllardır eşit yurttaşlık hakkını amaçlayan mücadeleleri haklı ve onurlu bir mücadeledir. Bu özgür yaşam mücadelesidir. Tıpkı Kürt halkının verdiği onurlu mücadele gibi. Tıpkı diğer kimliklerin vermiş olduğu mücadele gibi Alevilerin verdiği mücadelenin de kıymetlidir” ifadelerine yer verdi.

“Bu ülkenin gerçek bir adalete, yüzleşmeye, hesaplaşmaya ihtiyacı var"   

Alevilerin yaşadığı acılar hafızalarda tazeliğini koruduğu gibi o döneme ait ne varsa bugün ona benzer şeylerin yapıldığını vurgulayan Pervin Buldan, “Hakikatler ile yüzleşilmesini her zaman dile getiriyoruz. Bu ülkenin gerçek bir adalete, yüzleşmeye ve hesaplaşmaya ihtiyacı var. Hakiki çözüm Aleviler başta olmak üzere tüm inanç gruplarının eşit yurttaş olarak anayasal güvenceye alınması gerekiyor” diye vurguladı.

“Cemevlerinin ibadethane statüsü olarak tanınmaması büyük bir haksızlık var" 

“Alevilerin ibadeti cem, ibadethanesi cemevidir nokta” diyen Pervin Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun üzerine söz, yetki, karar Alevi yurttaşlarımızın, Alevi kurumlarınındır. Cemevlerinin ibadethane statüsü olarak tanınmaması Alevilere büyük bir haksızlıktır. Bir inkar ve asimilasyon politikasından kaynaklandığının farkındayız. Alevilerin çok önem verdiği pirlik ve dedelik unvanları HDP’nin kanun teklifleri ile gündeme getirilen konuların başında geliyor. Alevilerin kamuda hiçbir şekilde temsiliyetlerinin olmadığı birçok sorundan yalnızca biri olarak karşımıza çıkıyor. HDP olarak bu mücadeleyi sonuna kadar sahiplendiğimizi ve rehber edindiğimizi bilinmesini isterim. Temel mücadelede Aleviler ile yol yürüyeceğimizi belirtmek isterim. Bu yolda birleşmek, gücümüzü ve kazanımlarımızı birleştirmek zorundayız. Bu coğrafya çok büyük acılar yaşadı. Bu yüzyıl büyük acılar ile geçti ama ikinci yüzyıl büyük kazanım, başarıların ve barışların olacağı yeni bir yüz yıl olacaktır. Dik duruşumuz, mücadelemiz, kazanımımız bunu gösteriyor.”