Abone Ol

Havalimanında siyasi taciz! Nurcan Akçay AİHM'e gidiyor!

Sabiha Gökçen'deki işinden atılan Nurcan Akçay, genel müdür yardımcısı olan emekli albay Vural'a açtığı taciz davasını Avrupa'ya taşıyor.

Havalimanında siyasi taciz! Nurcan Akçay AİHM'e gidiyor!

Şırnak'ın Görümlü Köyü'nde 1993 yılında kaybolan altı köylünün işkence ile öldürülmesi olayında, ilk kurşunu sıktığı iddia edilen emekli Albay Hasan Basri Vural'ın adı şimdi de bir mobbing (işyerinde baskı ve yıldırma) davasına konu oldu.

Hâlâ Sabiha Gökçen Havalimanı'nı işleten HEAŞ'ın (Havaalanı Endüstri A.Ş) Genel Müdür Yardımcısı olan Vural ve HEAŞ yönetimi hakkında mobbing davası açan Nurcan Akçay, iç hukuk yollarının tükenmesi üzerine AİHM'e başvuruyor.

Araları bozuktu

Nurcan Akçay, 1991 yılında bir dönem Balkanlar'dan sorumlu Müşavirlik görevini yapmış Kıdemli Albay Mustafa Kahramanyol'la evlendi. Altı yıl süren evliliğin ardından Kahramanyol 1997'de eşinden ayrılma kararı aldı. Bunun üzerine eşinin Brüksel ve Bosna'da birlikte görev yaptığı sırada arasının bozuk olduğu Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir ve Hurşit Tolon, Akçay'la irtibata geçiti. Hayatını tamamen değiştiren olay, Nurcan Akçay'ın anlatımına göre şöyle gelişti;

Perde arkasında 28 Şubat var

Ayrılma kararının ardından Hurşit Tolon ve Çevik Bir, Akçay'a eşinin "irticacı ve vatan haini" olduğunu söyledi. Ve Akçay'ı eşinin "irticai faaliyette bulunduğu" yönünde bir mektup yazmaya ikna etti. Albay Kahramanyol bu mektup üzerine Ağustos 1997'de YAŞ kararıyla ordudan atıldı. Bir dönem Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Balkanlar konusunda danışmanlığını da yapan Kahramanyol bu mektupla "irticacı" oldu.

Havalimanında işe başladı

Eşinden ayrılan Nurcan Akçay, Çevik Bir ve Hurşit Tolon gibi isimlerin desteği ile önce Mehmetçik Vakfı'nda, daha sonra ise Sabiha Gökçen Havalimanı'nda işe başladı. 2005 yılında ise eski eşinin, kendisinin de alet edildiği bir komploya kurban gittiğini açıkladı. Çeşitli yayın organlarına yaptığı açıklamalarda Tolon ve Bir'in adını vererek eski eşinin "irticacı" olduğunu söylediği mektubu bu kişilerin yönlendirmesi ile yazdığını söyledi.

Tolon beni aradı

Açıklamadan sonra Hurşit Tolon Akçay'ı arayarak "Nurcan bunu bana nasıl yaptın" dedi ve "peki siz bunu bana nasıl yaptınız" karşılığını aldı. Bu konuşmanın ardından da işyerinde sorunlar başladı. Akçay, önce sosyal tesisler sorumlusu olduğu yönetim kadrosundan çıkartıldı. Daha sonra "kurumu zarara uğrattığı" gerekçesiyle zaman zaman maaşından kesintiler yapıldı. Bir ara danışmada memur, daha sonra erkekler tuvaletinin yanında bir odada çalıştırıldı. Bütün bu gelişmeler üzerine Nurcan Akçay işyerine karşı mobbing davası açtı. Daha sonra ise eski eşine kurulan komplodan tam 10 yıl sonra, 28 Şubat 2007'de işten çıkartıldı.

Vural'ı sorumlu tutuyor

Akçay açıklamanın ardından yaşananlardan Şırnak'ta köylülerin işkenceyle öldürülmesi olayına karıştığı iddia edilen ve HEAŞ Müdür Yardımcısı olan Emekli Albay Hasan Basri Vural'ı sorumlu tutuyor. "Beni işten çıkartırlarken 28 Şubat'ı özellikle seçtiler" diyen Nurcan Akçay, şirkete karşı Kartal 2. İş Mahkemesi'nde işe iade davası açtı. Davayı kazandı, fakat tazminatları ödenerek işe alınmadı. Açtığı mobbing davası da mahkeme tarafından reddedildi.

İç hukuk yollarını tüketen Nurcan Akçay, şimdi davayı AİHM'e taşımaya hazırlanıyor.

Taraf