Abone Ol

Havacılık sektöründeki kadınlar konuştu...

Türk Hava Yolları (THY) uçaklarında kaptan pilot olarak görev yapan Ece İnci Üstünpınar ve kabin Amiri Gülay Gacal, havacılık sektöründe kadının rolünü anlattı.

Gökyüzünün sultanları.. THY'nin kadınları anlatıyor

Birçok sektörde adlanlarından başarılarla söz ettiren kadınlar, adlarını havacılık sektöründe de önemli görevlere yazdırıyor. Türk Hava Yolları (THY) uçaklarında kaptan pilot olarak görev yapan Ece İnci Üstünpınar ve kabin Amiri Gülay Gacal, havacılık sektöründe kadının rolünü anlattı.
THY'de yüzlerce pilot ve binlerce kabin memuru görev yaparken, bunların çoğunluğu kadınlardan oluşuyor.  Kadınlar artık havacılık sektörünün her noktasında bulunurken, yoğun mesai şartlarına rağmen erkek meslektaşlarına taş çıkartıyorlar.

Havacılık sektöründeki kadınlar konuştu... - Resim: 1

AİLECEK PİLOTLAR

Babası, ağabeyi ve eşi pilot olan THY'de kaptan pilot olarak görev yapan Ece İnci Üstünpınar, bir kadın olarak havacılık sektörünü anlattı. Yoğun mesai şartlarına rağmen bütün zorluklara rağmen başarılı olmak için büyük çaba harcadığını söyleyen Üstünpınar, şöyle konuştu:

Havacılık sektöründeki kadınlar konuştu... - Resim: 2

“2005 yılında uçuş okuluna girdim. Şu an itibariyle 11 yılımı dolduruyorum. Türk Hava Yolları’ndan önce bir charter firmasında görev yaptım. 1 sene kadar 737-300 tipi uçaklarla uçtum. Ardından A320 tipi uçaklarda görev yaptıktan sonra geniş gövde olarak tabir edilen Airbus A340 ve Airbus A330 tipi uçaklarda 4 sene kadar uçuş yaptım. Kaptan pilotluğa terfi ettikten sonra 2 senedir A320 filosunda kaptan pilot olarak görev yapmaktayım. Ben havacılığın içinde büyümüş biriyim. Babam uzun seneler askeriyede görev yaptıktan sonra Türk Hava Yolları’nda pilotluk yaptı. Ağabeyim ile ben aynı dönem kaptan pilotluk yapmaya başladık ve eşim Hava Kuvvetlerinde kurmay yüzbaşı olarak görev yapıyor. Kısaca bize ‘Jetgiller’ ailesi deniliyor. Mesai saatlerine bakarsak yoğun bir iş temposu içerisindeyiz. İş hayatının dışında bakmakla yükümlü olduğum bir ailem ve bir de kızım var. Yoğun uçuş saatlerinin ardından kızımla da ilgilenmek zorundayım. Bir kadın olarak hem iş hayatı hem özel hayat bazen zorlanıyorum. Ama babam, ağabeyim ve eşimin bu sektörde olması bana ayrı motivasyon sağlıyor ve bütün zorlukları yenerek daha emniyetli uçuşlar gerçekleştiriyorum.”

Havacılık sektöründeki kadınlar konuştu... - Resim: 3


KADINLAR KENDİ İÇİNDEKİ GÜCÜ BULMALI

Üstünpınar şöyle devam etti:

“Bir kadın olarak havacılık mesleği mesai saatleri açısından çok zor bir meslek. Bunu bir tek kokpit olarak ayırmamak lazım. Kabin-kokpit olarak havacılıkta biz çok yoğun mesai saatleri yaşıyoruz. Buna kokpit bölümünün verdiği  sorumluluklar eklendiğinde kadın olarak çok büyük bir sorumluluğun altına giriyoruz. Bu kadar yoğun bir temponun içinde çalışırken, bu olumlu tepkilerin bize gelmesi bir kadın olarak bizleri çok mutlu ediyor. Kadınlar gerçekten çok narin insanlardır. Ruhları çok kuvvetli, kendileri fiziksel olarak narin olsalar da her şeyi başarabilecek güçteler. Önemli olan bu gücü bulmaları. Bazen kadınların teşvike de ihtiyacı oluyor. Eğitimin, bilgilendirmenin şart olduğunu düşünüyorum. Hiçbir insan şiddeti hak etmiyor. Kadınlarımıza şans verelim kadınlarımız kendi içindeki gücü bulsun.”


KADINLAR AYAKLARININ ÜZERİNDE DURMALI

Havacılık sektöründeki kadınlar konuştu... - Resim: 4

10 yaşında bindiği bir uçakta kabin memurunun gösterdiği ilgiden dolayı kabin memuru olduğunu söyleyen Türk Hava Yolları Kabin Amiri Gülay Gacal ise, “Bu mesleğe başladıktan sonra çok güzel eğitimler aldım. Özel hayatıma iş hayatıma büyük katkıları oldu. Bu kadar yıldır hep güzelliklerle dolu uçuşlar yaşadım. Bir kere bu meslekte bizim özel hayatımız yok. Özel hayatımızdaki sorunları bile evde bırakarak bir sonraki uçuşu düşünüyoruz. Malum dünyada ve Türkiye’de yaşanan kadınlara şiddet mağduriyet bir kadın olmak tek başına bir birey olmak çok zor. THY'de benim kazandığım en büyük olgu güçlü ve ayakta olabilmek. Tüm kadınlarımız ne yaparlarsa yapsınlar kendi ayaklarının üzerinde dursunlar ”dedi.

Havacılık sektöründeki kadınlar konuştu... - Resim: 5

AİLEMİZDEN UZAK ÇALIŞIYORUZ

Çalışanlarını çoğu kadın olan Türk Hava Yolları’nda kadının sesi olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Türk Hava Yolları Kabin Hizmetleri Başkanı Nevin Çolak da şunları söyledi:

“Dünya kadınlar günü bizim için çok özel bir gün. Türk Hava Yolları’nın özellikle bizim uçuş alanıyla kabin memurlarıyla ilgili havacılığın bu sektöründe çalışanlarının çoğu bayan ve burada kadınlar olarak söz sahibiyiz. Bu meslekte mevzu bahis yolcu olunca bayanlar bir adım önde. Kolay gibi görünen zor bir iş yapıyoruz. Bayanlar erkeklerle kıyaslandığında daha narin bir yapıya sahiptir ama bizim mesleğimizin gerekleri yeri geldiğinde daha Herkül gibi olmanız gerekiyor, yeri geldiğinde narin olmanız gerekiyor. Türk Hava Yolları’nda kabin memurları ve diğer çalışan bayanların temsilcisi olarak, bayanların çalışması çok önemli. Türk Hava Yolları bayan çalışanlarına çok önem veriyor ve biz kadınlar olarak burada çok özel olduğumuzu hissediyoruz.İşimizde en zorlandığımız yer yatı görevi. Biz ailelerimizden uzaklarda çalışırız. Dünyanın her yerine uçuyoruz. Dolayısıyla biz Amerika'ya, Japonya’ya yatı seferleri yapıyoruz. Çocuğunuzu ailenizi bırakıp uçuşa geliyorsunuz. Her şey zor gibi görünüyor ama o zorluklar güçlü kılar, gün geçtikçe. Bir gün bakmışsınız ki siz çok kalbe, çok yüreğe dokunmuşsunuz, çoğu insana yardımınız olmuş. Hem kendinize hem ailenize hem de ülkenize en önemlisi birbirimize faydamız olmuş."

Havacılık sektöründeki kadınlar konuştu... - Resim: 6

dha