Abone Ol

Hamas'ın elindeki İsrailli rehineler için zaman daralıyor

Savaş için dönüştürülen Tel Aviv Expo Merkezi'nin içinde, Hamas ve diğer terör grupları tarafından kaçırıldığı tahmin edilen 100'den fazla asker ve sivilin bulunması için 1,500 İsrailli teknoloji uzmanı gece gündüz çalışıyor. Bu bir devlet veya askeri operasyon değil, ancak topladıkları istihbaratı hem orduyla hem de polisle paylaşıyorlar.

Hamas'ın elindeki İsrailli rehineler için zaman daralıyor

Bu savaş odası tamamen siviller tarafından yönetiliyor - çoğu, İsrail sokaklarında 40 haftadır kitlesel demokrasi protestlerini düzenleyen kişiler.

Keşif çabaları, normal zamanlarda Herzliya'daki Reichman Üniversitesi'nde veri, hükümet ve demokrasi programını yöneten Nahon tarafından yönlendiriliyor. Kendisi ve ekipteki diğer kişiler, şimdi kongre merkezinin üç oda büyüklüğündeki salonlarını dolduran altyapıyı kullanarak hükümetin yargı reformuna karşı protestoları koordine etmek için geliştirilen altyapıyı kullanıyorlar.

Nahon, Hamas'ın Cumartesi sabahı İsrail'e yönelik saldırısından kısa süre sonra harekete geçti. Pazar günü, Tel Aviv Fuar Merkezi'ndeki ortak çalışma alanı olan Mixer'da çalışan bir ekip kurmuştu. Alan daha önce Netanyahu'nun yargısal revizyonuna karşı çıkan yedek kuvvetlerden oluşan bir hareket olan Silah Arkadaşlığı grubunu barındırıyordu. Artık Silah Arkadaşlığı ve diğer protesto örgütleri odak noktalarını tamamen savaş yardımına kaydırdılar.

Çarşamba günü bomba korkusu nedeniyle Nahon'un grubu fuar merkezinin üç odasına taşınmıştı. Genişleyen kampüs, bir gecede şehirdeki sivil yardım çabalarının karargahına dönüştürüldü.

Sadece 500 metre ötedeki bir otoparkta gönüllüler bağışlanan kıyafetleri, oyuncakları, bebek malzemelerini ve kitapları kutularla paketliyor ve bunlar daha sonra kuzey ve güneydeki topluluklara aceleyle ulaştırılıyor. Tel Aviv'de, Expo Merkezi'nin girişinde kıvrıla kıvrıla ilerleyen araba kuyruğu dışında trafik yoktu. Genişleyen kompleksin bir binasının yanında, aniden şivaya oturan birçok aile için sıra sıra plastik sandalyeler duruyordu.

Yalnızca projede çalışanların erişebildiği derme çatma savaş odası, çılgın enerji ve yoğun odaklanmanın karışımıyla dolu. Gönüllülerin çoğu, İsrail'in övülen yüksek teknoloji startup sektörünün kurucuları veya liderleri, hem dini hem de laik kökenden gelen insanlar. Çoğu, bazıları aylardır süren demokrasi hareketinin sloganlarını taşıyan şort ve tişörtlerle dizüstü bilgisayarlarına bakıyor. Diğerleri ise araştırmacılarla operasyonu yürütenler arasında acil bilgi aktarmak için ileri geri hareket ediyor.

Yapay zeka ve diğer son teknoloji araçları kullanarak, sosyal ve geleneksel medyada yayınlanan video ve fotoğrafları analiz ederek belirli rehinelerin kimliğini tespit ederken kullanılabilecek ipuçlarını çıkarmaya çalışıyorlar.

Arkeologlar hayatta kalanlar için potansiyel olarak saklanma noktası görevi görebilecek yer altı alanlarını analiz edip haritaladılar ve grup, insanların bu bölgelerde saklanıp saklanmadığını görmek için kurtarma misyonları düzenledi. Kayıplardan bazılarının yerini tespit ettiklerini ancak ayrıntıları paylaşmadıklarını söylediler.

İsrail'de haber hızla yayılıyor: Kayıp yakınları olan insanlar bilgi almak için buraya gelmeye başladı.