Abone Ol

Hamas İsrail'deki müzik festivaline katılan 250 kişiyi böyle öldürdü

Hamas'ın başlattığı saldırının ardından İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanı devam ediyor. Hizbullah'ın Lübnan'dan saldırı girişimine de İsrail ordusu ağır silahlarla karşılık verdi. Dün İsrail'de yaşanan olaylardan hemen önce bir festivalde kaydedilen görüntülerde Hamas üyelerinin paramotorlarla festival alanına yaklaştığı görüldü. Gazze-İsrail sınırında gerçekleşen festivalde eğlenen kişiler olacaklardan habersiz bir şekilde o anları böyle kaydetti.

Hamas İsrail'deki müzik festivaline katılan 250 kişiyi böyle öldürdü

Hamas militanlarının önce binlerce roket fırlatarak, ardından da sınırı geçerek İsrail yerleşimlerine düzenlediği saldırılarda ise İsrail makamlarına göre en az 677 kişinin öldüğü belirtiliyor. Çok sayıda İsrailli asker ve sivil de Hamas tarafından rehin alındı.

Ayrıca 100'den fazla kişinin kaçırıldığı ve 2,000'den fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.

Filistinli yetkililere göre Gazze'de İsrail'in hava saldırıları sonucunda en az 370 kişi hayatını kaybetti, 2200 kişi de yaralandı.

İsrail Hava Kuvvetleri, sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada savaş uçaklarının "Hamas terör örgütünün istihbarat dairesi başkanına ait bir yerleşkeyi" vurduğunu söyledi.

İsrail uçakları, Hamas'ın Cumartesi günü İsrail topraklarına geçmesinden bu yana Gazze Şeridi'nde çok sayıda hedefi vurdu.

BBC'ye konuşan Filistinli bir güvenlik kaynağı, İsrail savaş uçaklarının misilleme saldırılarının başlamasından bu yana 150 hedefi vurduğunu söyledi.

Bunlar arasında Hamas liderlerinin ikamet ettiğine inanılan çeşitli yerleşkeler de bulunuyor. Filistinli kaynağa göre gece yarısından bu yana aralarında iki kadın ve dört çocuğun da bulunduğu 24 Filistinli öldürüldü.

Filistin yetkilileri şimdiye kadar toplamda 313 kişinin hayatını kaybettiğini, 2000'e yakın kişinin de yaralandığını açıkladı.

Gazze'deki BBC muhabirleri, bölgede patlama seslerinin hiç durmadan devam ettiğini belirtiyor.

2011'de Hamas tarafından beş yıldan uzun süre esir tutulan İsrail askeri Gilad Şalit'in serbest bırakılması için müzakere yapan Gershon Baskin BBC radyosuna konuştu.

Baskin, Hamas'ın İsrailli rehineleri yer altına götürmüş olabileceğini, İsrail'in onları bulmasının bu yüzden çok zorlaştığını söyledi ve şöyle devam etti:

"İsrail'in bir numaralı hedefinin onları müzakereler yoluyla değil, askeri operasyonlar yoluyla bulmak olacağına dair hiçbir şüphem yok."

Baskin, hava saldırılarından sonra İsrail'in, Hamas liderlerini öldürmek ve rehineleri serbest bırakmak amacıyla "büyük bir askeri operasyon"la Gazze'ye kara birliklerini göndermesini beklediğini söyledi.

İsrail Savunma Kuvvetleri, X adlı sosyal medya platformundan yaptığı son paylaşımda, "İsrail savaş uçakları Gazze'de İsrail'e saldırmak için kullanılan Hamas terörist hedeflerini vurdu. İsrailli sivilleri korumaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Hamas'ın yeni bir sızma girişimi engellendi

İsrail ordusuna göre, Hamas'ın İsrail topraklarına sızdığı 20 noktada kontrol yeniden sağlandı, sekiz bölgede ise çatışmalar sürüyor. Hamas'ın planladığı yeni bir sızma harekatının ise İsrailli deniz piyadeleri tarafından engellendiği açıklandı. Gazze Şeridi'nin kuzeyinde, İsrail'in Aşkelon kenti yakınlarında yer alan bir plajda 5 Hamas militanının yerleşim yerlerine sızma girişiminin önlendiği bildirildi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da Hamas'a karşı "uzun ve zor bir savaş" olacağı değerlendirmesinde bulundu.

Hizbullah İsrail'e saldırdı

İsrail'e, ülkenin güneyinden Hamas'ın düzenlediği saldırıların yanı sıra, kuzeydeki Lübnan topraklarından da Pazar günü Hizbullah tarafından saldırı girişiminde bulunuldu. İsrail ordusunun bu saldırıya ağır silahlarla karşılık verdiği bildirildi.

İsrail ordusu sosyal medya hesabı X'ten, Hamas'ın istihbarat merkezi olduğunu belirttiği bir binaya düzenlenen hava saldırısının görüntülerini paylaştı

Gazze-İsrail sınırından paramotorlarla İsrail'e sızan Hamas üyelerinin görüntüleri, o anlarda bölgedeki bir festivalde kayıt altına alındı.

Görüntülerde festival alanındaki birçok kişinin olacaklardan habersiz dans ettikleri görülürken, videoyu çeken kişi havadaki paramotorların geliş anını da kayıt altına aldı.