Abone Ol

Hamas ateşkesi kabul etti, İsrail Refah'a operasyon başlattı

Gazze’de ateşkese ilişkin anlaşma metninin nihai hali konusunda henüz ayrıntı yok. Ancak Amerikalı yetkililer masadaki planın, bir grup rehinenin serbest kalması karşılığında Gazze’de 6 haftalık bir ateşkes öngördüğünü belirtmişti.

Hamas ateşkesi kabul etti, İsrail Refah'a operasyon başlattı

Reuters haber ajansı, Hamas’ın Mısır ve Katar’ın Gazze’de ateşkes teklifini kabul ettiğini açıkladı. Habere göre Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye, Katar Başbakanı ve Mısır'ın istihbarat şefine ateşkes teklifini kabul ettikleri bilgisini verdi.

Hamas yetkilisi Tahir El Nono da Reuters'a yaptığı açıklamada, Hamas'ın kabul ettiği ateşkes önerisinin ateşkesi, Gazze'nin yeniden inşasını, yerinden edilenlerin geri dönüşünü ve esir takası anlaşmasını içerdiğini söyledi.

İsrailli bir yetkiliyse Hamas'ın kabul ettiğini söylediği ateşkesin, İsrail'in kabul edemeyeceği "geniş kapsamlı" sonuçlar içeren bir Mısır önerisinin "yumuşatılmış" bir versiyonu olduğunu söyledi ve üzerinde anlaşılmış bir ateşkes olmadığını belirtti.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan İsrailli yetkili, "Bu, İsrail'i anlaşmayı reddeden taraf gibi göstermeyi amaçlayan bir hile gibi görünüyor" ifadesini kullandı.

Mısır’ın başkenti Kahire’de hafta sonu yapılan görüşmelerden sonra Hamas heyeti istişare için Kahire’den ayrılmıştı. CIA Başkanı William Burns de ateşkes ve rehine anlaşması konusunda temaslarda bulunmak üzere Katar’ın başkenti Doha’ya gitmişti.

Gazze’de ateşkese ilişkin anlaşma metninin nihai hali konusunda henüz ayrıntı yok. Ancak Amerikalı yetkililer masadaki planın, bir grup rehinenin serbest kalması karşılığında Gazze’de 6 haftalık bir ateşkes öngördüğünü belirtmişti.

ABD: “Hamas’ın yanıtını inceliyoruz”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin Hamas'ın ateşkes önerisine verdiği yanıtı incelediğini ve önümüzdeki saatlerde Ortadoğu'daki müttefikleriyle görüşeceğini söyledi.

"Hamas'ın bir yanıt verdiğini teyit edebilirim. Şu anda bu yanıtı gözden geçiriyor ve bölgedeki ortaklarımızla görüşüyoruz" diyen Miller, son bir saat ya da 90 dakika içinde bir yanıt alındığını ve önümüzdeki saatlerde görüşmelerin yapılacağını doğruladı.

Miller, CIA Başkanı William Burns'ün bölgede "gerçek zamanlı olarak bu konu üzerinde çalıştığını" söyledi.

Hamas'ın açıklaması, İsrail'in Gazze'nin güney sınırında yer alan ve Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun yaklaşık yarısı için son sığınak olan Refah kentinin bazı bölümlerinin boşaltılması emrini vermesinden saatler sonra geldi.

Bu durum, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın geçen hafta İsrail'e yaptığı ve Gazze'ye insani yardımın arttırılmasına odaklandığı ziyaret dahil, Washington'un defalarca yaptığı uyarılara rağmen Refah'a yönelik bir operasyonun devam edeceği sinyalini verdi.

ABD'nin Refah'ta İsrail tarafından "şu anda öngörüldüğü gibi" bir operasyonu destekleyemeyeceğini yineleyen Miller, "Refah'a yönelik bir operasyon, son birkaç hafta içinde sağlayabildiğimiz insani yardımlardaki artışı sürdürmeyi inanılmaz derecede zorlaştıracaktır" dedi.

İsrail, Hamas'ın Gazze'de ateşkes teklifini kabul etmesine rağmen Refah operasyonuna başladı. İsrail ordusu ateşkes teklifini incelediğini duyurmuştu, ancak buna rağmen Refah'ın doğusundaki Hamas hedeflerini vurdu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkenin savaş kabinesinin Refah operasyonuna devam etme kararı aldığını belirtti.

Bunun amacının rehineleri serbest bırakması için Hamas üzerindeki baskının sürdürülmesi olduğunu söyledi.

Ateşkes teklifinin İsrail'in taleplerini karşılamadığını ve koşulları tartışmak üzere bir delegasyonun gönderileceğini ekledi.

BBC'nin Gazze muhabiri Rushdi Abualouf'a konuşan bir Filistinli yetkili, Hamas'ın bu ateşkes anlaşmasıyla "düşmanca davranmayı sonsuza dek sona erdirmeyi" kabul ettiğini söylemişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, "Bizim telkinlerimizle Hamas'ın ateşkesi kabul ettiğini açıklamasından memnuniyet duyduk. Şimdi aynı adım İsrail tarafından da atılmalıdır" yorumunda bulundu.

Hamas'ın ateşkes açıklamasının ardından Gazze'nin merkezinde yer alan El Aksa Hastanesi'nin önünde kutlamalar yapılmıştı.

Hamas'ın açıklaması öncesinde İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine bir saldırı planlandığını duyurmuş, Filistinli sivillere kentin doğusundaki bazı bölgeleri terk etmeleri emrini vermişti.

100 bin kişinin Han Yunus'a ve El Mavasi bölgesine yönlendirildiği bildirilmişti.

İsrail ordusu, Refah'a "sınırlı bir operasyon" başlatacağını ve "geniş çaplı bir tahliyenin" söz konusu olmadığını belirtmişti.

Operasyonun Hamas'ı çökertme çabalarının bir parçası olduğunu belirten bir ordu sözcüsü, Hamas'ın dün Refah'tan roket atarak Kerem Şalom sınır kapısı yakınlarında dört İsrail askerinin ölümüne yol açtığını ve şehirden saldırı düzenleyebileceğini gösterdiğini söyledi.

Hamas'ın üst düzey yetkililerinden biri, İsrail'in tahliye kararını 'tırmandırmasının' sonuçları olacağı uyarısında bulunmuştu.