Abone Ol

Haluk Eyidoğan'dan Karlıova depremi için flaş yorum

Medyafaresi.com'a açıklamalarda bulunan İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü E. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Bingöl Karlıova'ya bağlı Kaynarpınar Köyü merkezli 5.8 büyüklüğündeki deprem nedeniyle birçok küçük fay artçı deprem yaşanabileceğini söyledi.

Haluk Eyidoğan'dan Karlıova depremi için flaş yorum

Medyafaresi.com Özel haber

İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü E. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Bingöl Karlıoava'ya bağlı Kaynarpınar Köyü merkezli 5.8 büyüklüğündeki deprem nedeniyle birçok küçük fay artçı deprem yaşanabileceğini söyledi.

Depremin, Kuzey Anadolu Fayı'nın 1874'den bu yana son 250 yıldır kuvvetli bir deprem oluşturmayan Yedisu Fayı'nın hemen doğu ucunda olduğuna dikkat çeken Prof. Eyidoğan, 5.8 büyüklüğündeki bu son depremin Yedisu Fayı'na ne kadar stres yüklediği hesaplanması gerektiğini ifade etti.

Prof. Eyidoğan’ın medyafaresi.com’a açıklamaları şöyle:

“14 Haziran 2020) saat 17:26'da dış merkezi 39.3495 Enlemi, 40.7350 Boylamı noktasında, 5 km derinlikte 5.8 (KRDAE), 5.9 (EMSC) büyüklüğünde Bingöl Karlıoava'ya bağlı Kaynarpınar Köyü merkezli bir deprem oldu. Çok sayıda kerpiç yığma ve bazı betonarme yapılarda hasar var.

Can kaybı yok, ancak yaralılar var. Deprem MTA Diri Fay Haritası incelendiğinde 27 km uzunluktaki Elmalı Fayı üzerinde, sağ yönlü doğrultu atımlı bir fay üzerinde olmuş gözüküyor.

Haluk Eyidoğan'dan Karlıova depremi için flaş yorum - Resim: 1

Depremin konumu kesinleşince bu depremin hemen kuzeyde yer alan 40 km uzunluğundaki Kargıpazar Fayı üzerinde mi, yoksa Elmalı Fayı üzerinde olduğunu daha net anlaşılacak. Hasar dağılımına bakıldığında depremin merkezinin Elmalı FAyı üzerinde olduğu daha uygun gözüküyor.

Deprem Kuzey Anadolu Fayı'nın 1874'den bu yana son 250 yıldır kuvvetli bir deprem oluşturmayan Yedisu Fayı'nın hemen doğu ucundadır.

5.8 büyüklüğündeki bu son depremin Yedisu Fayı'na ne kadar stres yüklediği hesaplanmalıdır.
Deprem Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Anadolu Fayı'nın birleştiği kavşak (kesişme) bölgesindedir.

Bu kavşak bölgesi çok sayıda ve değişik yönelimli ve mekanizmalar içeren, farklı boylarda bir çok fayın olduğu oldukça karmaşık bir alandır. Bu deprem nedeniyle birçok küçük fay artçı deprem etkinliğine katılabilir ve artçı deprem süresi uzayabilir,