Abone Ol

Hakan Fidan ve İbrahim Kalın Disney'in Atatürk dizisi için devreye girdi iddiası

Disney'in "Atatürk" dizisini yayınlamaktan vazgeçtiği iddia edildi. Disney'in açıklama yapması beklenirken, gazeteci Candan Tolga Işık ise Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Müsteşarı İbrahim Kalın'ın sürece bizzat müdahil olduğunu söyledi.

Hakan Fidan ve İbrahim Kalın Disney'in Atatürk dizisi için devreye girdi iddiası

Disney'in Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nin (ANCA) çağrısının ardından "Atatürk" dizisini Disney+ platformunda yayımlamaktan vazgeçip, Fox kanalında yayımlayacağı iddia edildi. Bunun üzerine, AKP Sözcüsü Ömer Çelik bir açıklama yaptı. Daha önce 2023 yılı içerisinde Aras Bulut İynemli'nin başrolünde yer aldığı "Atatürk" dizisini yayınlayacağını açıklayan Disney Plus, bu kararından vazgeçmişti.

ANCA, Disney Plus'ın yeni paylaşımını alıntılayarak, Atatürk'e hakaret içeren ifadeler kullanarak; "Elinde milyonlarca Yunan, Ermeni, Süryani, Kerdani, Hristiyan, Kürt kanı olan bir Türk diktatörü ve soykırımcı bir katil olan Mustafa Kemal Atatürk'ü yücelten bir dizi Disney Plus için yanlış..."  ifadelerini kullanmıştı. Ardından kinci bir paylaşımda ise Atatürk'e "kasap" demişti.

Söz konusu kararın gündeme gelmesinin ardından AKP Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Çelik, "Söz konusu platformun bu tutumu, Türkiye Cumhuriyeti’nin değerlerine ve milletimize saygısızlıktır. Daha önce çeşitli vesilelerle ifade ettiğimiz gibi ABD’deki bu sözde soykırım şebekesi, tarihi olayları yalan siyasetine alet etmektedir.

Bu lobinin yegane amacı, defalarca görüldüğü üzere Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine de mani olmaktır. Bu şebekelerin faaliyetleri, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti karşısında hiç hükmündedir. Bu şebekelere boyun eğenler utansın" diye yazdı. 

Gazeteci Candaş Tolga Işık ise gelişmelerin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda konuya ilişkin Disney'in yarın açıklama yapacağını duyurdu.

Işık, "Atatürk dizisiyle ilgili Ermeni Diasporası'nın her zamanki dezenformasyonlarından biri dönüyor. Yalan diasporası kendine yontmaya çalışıyor ama Disney'in kararında etkileri sıfır! Hakan Fidan ve İbrahim Kalın sürece bizzat müdahil oldu. Yarın Disney bir açıklama yapacak" diye yazdı.

Ne olmuştu?

Amerika Ulusal Ermeni Komitesi (ANCA), sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak Disney Plus Türkiye'nin 'Atatürk' dizisinin iptal edilmesini istedi.

Paylaşımda, “Disney Plus’a, elinde milyonlarca Yunan, Ermeni, Süryani, Keldani, Süryani, Arami, Maronit ve diğer Hıristiyan şehitlerin kanıyla bir Türk diktatörü ve soykırım katili olan Mustafa Kemal Atatürk’ü yücelten dizisini iptal etmesi çağrısında bulunuyoruz” ifadeleri kullanılmıştı.

Bunun ardından “Recep İvedik 7“, “Kaçış“, “Bursa Bülbülü” gibi birçok içerik, platformdan geçici bir süreliğine kaldırınca ‘Atatürk’ dizisinin de yayınlanmayacağı yönünde düşünceler oluşmuştu.

Ancak Disney Plus Türkiye'nin Twitter hesabından yaptığı paylaşımla 'Atatürk' dizisinin 29 Ekim'de yayınlanacağı duyuruldu.