Abone Ol

Hafize Gaye Erkan 42 yaşında Merkez Bankası'nın ilk Kadın Başkanı Oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "faiz sebep enflasyon sonuçtur" iddiası doğrultusunda faiz indirimlerine giderek döviz kurlarının yukarıya doğru patlamasında rol oynayan ve büyük bir tartışmaya konu olan Merkez Bankası'nda yönetim değişti.

Hafize Gaye Erkan 42 yaşında Merkez Bankası'nın ilk Kadın Başkanı Oldu

Doktorasını ABD'de yapan ve Amerikan finans sektöründe üst düzey görevlerde bulunan Hafize Gaye Erkan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in isteği üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Merkez Bankası Başkanlığı'na atandı. 41 yaşındaki Erkan, bu göreve atanan ilk kadın oldu.

Merkez Bankası Başkanlığı görevini Erkan'a devreden Şahap Kavcıoğlu ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanlığı'na atadı. Kavcıoğlu'nun atama kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlandı.

Ekonomi, finans, siyaset ve akademi dünyasında merakla beklenen atama, Resmi Gazete'nin 9 Haziran 2023 Cuma sayısında yayımlandı. Hafize Gaye Erkan'ın adının, Resmi Gazete'de atama kararı yayımlanmasından bir gün önce Wikipedia'da "Merkez Bankası Başkanı" olarak yazılması dikkati çekti.

Hafize Gaye Erkan kimdir?

Hafize Gaye Erkan, makine mühendisi bir baba ve matematikçi bir annenin kızı olarak 1982'de doğdu. İstanbul Erkek Lisesi'ni ikincilikle, Boğaziçi Endüstri Mühendisliği bölümünü birincilikle tamamladı.

ABD'de Princeton Üniversitesi'nde Finans mühendisliği alanında doktora yaptı. 2 yıl süren ve 12 dersten oluşan doktora programını bir yılda tamamladı.

Çok uluslu ABD yatırım bankası Goldman Sachs'ta çalıştı. 2009'da ABD yönetiminin el koyduğu First Republic Bank'ın Kıdemli Başkan Yardımcısı görevinin yanı sıra Yatırım Bölümü Başkanı ve Risk Yönetimi Eş Başkanı oldu. İzleyen süreçte First Republic Bankası'nın Başkanı, eş CEO'su ve Yönetim Kurulu üyesi oldu. First Republic Bank'ın batışından önce yönetimle anlaşmalığa düşerek bankadan ayrıldı.

ABD'deki finans kuruluşları arasında en genç CEO'lar arasına giren Hafize Gaye Erkan, Tiffany & Co'nun Yönetim Kurulu üyeliğini yaptı, satış sürecini yönetti.

2019'da Crain's Bankacılık ve Finans Alanında Önemli Kadınlar listesine ve American Banker's Women to Watch listesine seçildi.

2018'de San Francisco Business Times'ın 40 Yaş Altı 40 ve Crain New York Business'ın 40 Yaş Altı 40 listelerine seçildi.

Princeton Üniversitesi Yöneylem Araştırması ve Finans Mühendisliği Bölümü Danışma Konseyi'nde görev yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı teklifini uzun süren görüşmelerin ardından kabul eden Mehmet Şimşek'in ilk görüştüğü isimler arasında yer alan Hafize Gaye Erkan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı'na atanan ilk kadın oldu.