Abone Ol

Hac'da izdiham: 753 ölü, 886 yaralı! İlk görüntüler!

Suudi Arabistan'ın Mekke kentinin 5 kilometre dışında bulunan Mina'da çıkan izdihamda en az 753 kişi öldü, 887 kişi yaralandı. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı, Türk hacı adaylarıyla ilgili şu ana kadar bir vefat haberi gelmediğini açıkladı.

Hac'da izdiham: 753 ölü, 886 yaralı! İlk görüntüler!

Kabe'de vinç faciası:753 kişi öldü.. İşte vincin devrilme anı!

Hacı adaylarının şeytan taşladığı Mina'da yaşanan izdiham sonrası en az 753 kişi hayatını kaybetti.

Olay sırasında Türk Hac kafilelerinin bulunmadığı ama bireysel olarak gidenler olabileceği düşünülüyor. Konuyla ilgili şimdilik net bir bilgi yok. FOX muhabiri Fatih Erener'in edindiği resmi olmayan bilgiye göre ise 10 Türk hacı adayının yaralandığı ileri sürüldü.

Mekke'de bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr Mehmet Görmez, ve Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri Türk hacı adaylarının durumları ile ilgili bilgi toplanması adına bölgede bir kriz masası oluşturdu.

DİYANET YETKİLİLERİNDEN TÜRK HACI ADAYLARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerinden aldığı bilgilere göre, Türk hacı adaylarının bulunduğu kafileler şeytan taşlamaya gece yarısından sonra gitti, facia ise sabah saatlerinde yaşandı. Kafilelerden bağımsız Türk hacı adaylarının bölgede bulunup bulunmadığı ise henüz netlik kazanmış değil.

NTV canlı yayınına konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, şu ana kadar Türk hacı adaylarından herhangi bir vefat haberi ulaşmadığını belirtti.

Suudi Arabistan Sivil Savunma Birimi, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Mina'da yaşanan izdiham nedeniyle 753 kişinin hayatını kaybettiğini, 887 kişinin yaralandığını bildirdi. Gelen ilk bilgilere göre, yaralılara ilk müdahaleyi gerçekleştiren ekipler arasında Türkiye'den giden sağlık ekipleri de yer alıyor.

Facianın sebebi, yaralıların durumu ve yaralanan ve hayatını kaybedenler arasında Türk vatandaşlarının olup olmadığı henüz bilinmiyor. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Hac'da izdiham: 753 ölü, 886 yaralı! İlk görüntüler! - Resim: 1

FACİANIN NEDENİ BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR

İzdihamın yaşandığı bölgeye hareket eden CHA muhabiri Serhat Dalgadere, kısa süre içinde Suudi İçişleri Bakanlığı tarafından resmi bir açıklama yapılması beklendiğini, bu açıklamanın ardından izdihamın nedeni ve faciada hayatını kaybeden veya yaralanan Türk vatandaşlarının olup olmadığının netlik kazanacağını belirtti.

Yapılan açıklamada kurtarma çalışmışlarına devam edildiğinin de altı çizildi.İzdihamın çıktığı noktaya ilerleyenlerin alternatif rotalara kaydırıldığı da gelen bilgiler arasında.
 İzdihamın yaşandığı 204 numaralı sokak, hacı adaylarının Mina'da şeytan taşladığı bölgeye giden iki anayoldan biri. 2006 yılında yine aynı bölgede benzer bir facia yaşanmış, izdihamda 364 kişi hayatını kaybetmişti.

Yaralılar, facianın yaşandığı bölgedeki ilk müdahalenin ardından çevredeki hastanelere sevk ediliyor.

11 Eylül'de Kabe'de genişletme çalışmaları sırasında bir vinç, şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle hacı adaylarının üzerine düşmüş, kazada 107 kişi yaşamını yitirmiş, 238 kişi yaralanmıştı.

Mekke'de Hac ibadetini yerine getirmek üzere 2 milyondan fazla Müslüman bulunuyor.

Hac'da izdiham: 753 ölü, 886 yaralı! İlk görüntüler! - Resim: 2

Hac'da izdiham: 753 ölü, 886 yaralı! İlk görüntüler! - Resim: 3