Abone Ol

Güneş plazması bulutu yarın Dünya atmosferine çarpacak: Elektrik, Telefon, internet kesilecek mi?

Dünyada 100 yılda bir olması beklenen büyük elektrik kesintisi telefon, bilgisayar ve saatleri titretti. Herkes kesintinin ne zaman meydana geleceğini merak ediyor. Araştırmacılar tarafından son olarak yapılan açıklama ise daha da büyük endişe yarattı. Tarih de verildi, pazar günü Dünya'nın atmosferine çarpacak.

Güneş plazması bulutu yarın Dünya atmosferine çarpacak: Elektrik, Telefon, internet kesilecek mi?

Güneş'te meydana gelen hareketlenme araştırmacıları da heyecanlandırdı. Güneş, 11 yıldan bu yana devam eden döngüsünde ilk kez bu kadar büyük bir patlama yaptı. Dünyada 100 yılda bir beklenen elektrik kesintisi de adeta telefon, tablet, bilgisayarları titretmişti. Daha önce tarihi şubat olarak verilen Güneş patlamasıyla bağlantılı olarak yeni bir tarih daha verildi. Bu elektrikleri kesmeyecek ancak elektriklerin kesilmesine zemin hazırlayacak. Pazar günü Dünya'nın atmosferine çarpacak. 

14 ARALIK'TA PATLADI

Güneş'in 11 yıllık güneş döngüsündeki şimdiye kadarki en güçlü güneş patlamasının ardından, Pazar günü büyük bir güneş plazması bulutu Dünya'nın atmosferine çarpacak.

Devasa parlama, 14 Aralık'ta Güneş'in 3514 numaralı güneş lekesinden patlak verdi ve X2.8 sınıfı bir parlama olarak gerçekleşti; bu, onu Eylül 2017'den bu yana güneşin gördüğü en güçlü güneş fırtınası haline getirdi. Parlama derin bir kısa dalgaya neden oldu. Kuzey ve Güney Amerika'da radyo kesintisi.

PAZAR GÜNÜ DÜNYANIN YAKININDAN GEÇECEK

17 Aralık Pazar günü Dünya'nın yanından geçerken güneş malzemesinin koronal kütle püskürmesi (CME) parlamayla aynı anda serbest bırakıldı, ancak bize ulaşması çok daha uzun sürdü. Bu olay, güç sorunlarına, uydu sorunlarına, daha fazla radyo kesintisine ve hatta kuzey ışıklarının Illinois ve Oregon kadar güneyde bile görülebilmesine yol açabilir.

GÜNEŞ ALANLARINDAN YAYILIYOR 

Güneş patlamaları ve CME'ler, güneş lekeleri gibi güçlü manyetik aktiviteye sahip olan güneş alanlarından yayılır: burada güneş patlaması bir Parlak elektromanyetik radyasyonun namlu ağzı parıltısı olan CME, güneş malzemesi ve manyetik alandan oluşan bir gülledir.

4,7 MİLYON SAAT HIZLA GİDİYOR 

CME'nin Pazar günü Dünya'ya çarpacağı tahmininin yaklaşık 4,7 milyon mil/saat hızla gittiği düşünülüyor. Geldiğinde atmosferde, muhtemelen G2 (Orta) veya G3 (Güçlü) kategorisindeki fırtınalar kadar güçlü jeomanyetik fırtınalara neden olacağı tahmin ediliyor. Jeomanyetik fırtınalar, CME'nin Dünya'nın manyetik alanında neden olduğu bozulmalar nedeniyle meydana gelir.

ŞEBEKLERDE SORUNLARA YOL AÇABİLİR 

G2 ve G3 fırtınaları güç şebekelerinde sorunlara yol açabilir, radyo dalgalarını karıştırabilir ve hatta Dünya atmosferine yakın yörüngede dönen uydularda artan sürüklenmeye neden olarak yörünge ayarlamaları ve voltaj düzeltmeleri gerektirebilir.

Ayrıca, daha güçlü jeomanyetik fırtınalar, kuzey ışıklarının normalden çok daha güneyde görülmesine neden olur.

"Aurora, kuzey veya güney ışıkları, Dünya'nın manyetik alanını sarsan ve Dünya'nın atmosferine büyük miktarda enerji ve parçacık boşaltan değişken güneş rüzgarlarından kaynaklanır," İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nde uzay bilimleri alanında araştırma görevlisi olan Gareth Dorrian, Newsweek'ye şunları söyledi. "Bu parçacıklar hava molekülleriyle çarpıştıkça floresans üretirler; tıpkı bir floresan ışığında gazın içinden elektrik akımı geçmesi gibi. Bu renkli ışık emisyonu, aurora olarak gördüğümüz şeydir."

NASA, Dünya'da 100 yılda 1 olması beklenen elektrik kesintisinden de korkunç bir şey olacağını açıkladı. Elektrik kesintisi bunun yanında hiçbir şey kalacak. NASA tarafından Güneş'teki aktivitelerin zirveye ulaşacağı tarih verildi.

Güneş'teki aktifliğin artmasının ardından araştırmacılar da Güneş'e odaklandı. Güneş'teli bu aktifliğin 100 yılda 1  meydana gelebilecek elektrik kesintisi oluşturacağı belirtilmişti. NASA, Güneş'teki aktifliğin zirveye ulaşacağı tarihi açıkladı. Bu aktiflik resmen hayatı durduracak. NASA tarafından verilen tarih de tam nokta olarak ifade edildi. 

Güneş aktivitesi oldukça normal ama büyüleyici olmadığını da söyleyemeyiz. Güneş’i 2010 yılından bu yana uzaydan izlemeye devam eden NASA Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) adındaki uzay aracı, geçtiğimiz hafta boyunca Güneş yüzeyinde oluşan güçlü patlamalar ve madde salınımları gözlemledi.

Dünya’daki fırtına mevsimleri ya da iklim örgülerine benzer olarak Güneş de 11 yıllık periyodlara sahip “hava döngülerine” sahip. Güneş döngüsü boyunca yıldızımızın aktivitesi 5,5 yıl boyunca artıyor ve sonrasında azalıp tekrar döngüye devam ediyor.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi Uzay Hava Tahmin Merkezi’nden bilim insanı Mark Miesch, konuyla ilgili Mashable’a bu yılın başlarında yaptığı açıklamasında "Fırtına mevsimlerinin uzaydaki eşdeğeri diyebiliriz. Şimdi de bir yenisi başlıyor" dedi.

NASA GÜNEŞ'TEKİ AKTİVİTELERİN ZİRVEYE ULAŞACAĞI TARİHİ VERDİ

Şu anki döngüde Güneş aktivitesi, Temmuz 2025’te zirve noktasına ulaşacak. Aşağıdaki videoda gördüğünüz patlamaların sebebi de tam olarak bu. Son aktivitede yedi adet Güneş patlaması (Güneş’in yüzeyinde yaşanan ışık patlamaları) ve 18 taçküre kütle atımı (Güneş’in yüzeyinden plazma adı verilen çok sıcak gaz atımları) yaşandı.

SDO uzay aracı, her 10 saniyede Güneş’in oldukça canlı görüntülerini yakalıyor. Bu görüntüler de büyüleyici bir detay seviyesine sahip. Hatta NASA şöyle diyor: "Her görüntü, HD kalitedeki bir videonun sekiz katı kalitede."