Abone Ol

Gündemdeki tek soru: Erdoğan 2017'de Başkan mı?

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi "AK Parti’ye göre önemli olan 'sayı değil, irade' diyor ve ekliyor: "Erdoğan, 2017’de Başkan olursa şaşırmayın."

Erdoğan 2017'de Başkan olursa şaşırmayın

Abdülkadir Selvi "Erdoğan 2017'de başkan mı?" başlığıyla yayımlanan yazısında Bahçeli’nin önerisine kadar AKP'nin hiç bu kadar umutlanmadığını vurguluyor.

Ayrıca MHP’nin kırmızı çizgilerine AKP’nin itirazı yok.

AKP’nin, Anayasa değişikliği önerisinde ilk 4 madde korunacak. Üniter yapıyı esas alan bir başkanlık sistemi önerilecek. Federal sistem çağrısı yapan düzenlemelerden uzak durulacak.

Peki neydi MHP'nin kırmızı çizgileri?
Gelin hatırlayalım:

1- Anayasa’nın ilk 4 maddesi değiştirilmeyecek.

2- Üniter yapıya dokunulmayacak.

3- Eyalet sistemi gibi bir sistem önerilmeyecek.

Selvi yazısında başkanlık sistemiyle ilgili tartışmalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ön planda gözükmeyeceğini ve süreci Başbakan Yıldırım'ın yöneteceğini belirtiyor.

Başkanlık sistemiyle ilgili bir takvim oluşturuldu mu?

Selvi şu bilgileri aktarıyor:

"İl başkanları toplantısının basına kapalı bölümünde Başbakan, “Bahçeli’nin açıklamaları umut vericidir. Sayın Bahçeli’ye teşekkür ediyorum. AK Parti en kısa sürede Anayasa değişikliği teklifini Meclis’e sunacaktır” dedi. Başbakan 7 maddelik Anayasa değişikliği için Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’yi ziyaret edecekti. Şimdi buna başkanlık sistemi ve 60 maddelik değişiklik de eklenecek. Başbakan, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’den randevu talep edecek. Bu hafta içinde liderlerle bir araya gelecek."

Peki sayı işi ne olacak?

Selvi bu konuya ise şöyle açıklık getirmiş:

"Anayasa değişikliği için AK Parti’nin sayısı tek başına yeterli değil. AK Parti’nin 317 milletvekili var. Meclis Başkanı oy kullanamadığı için 316 oyu var. MHP’den 14 milletvekili evet dediği takdirde Anayasa değişikliği için referanduma gidecek bir sayıyı yakalamış olacak. CHP ve HDP’nin tavrı nedeniyle 367’nin aşılması beklenmiyor ama millete gitmesi AK Parti’ye yetiyor.

AK Parti’ye göre önemli olan “Sayı değil, irade”. Bahçeli, olumlu tavrını sürdürdüğü sürece MHP’den güçlü bir destek bekleniyor.

3 ay önce FETÖ’cü darbe girişimi ile tasfiye edilmek istenen Erdoğan, 2017’de “Başkan” olursa şaşırmayın."

"Anayasa değişikliğinde Erdoğan’ın başkan olabilmesi için ‘geçici madde’ koyma formülü üzerinde duruluyor"

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre  ise ilk formüllerden biri referanduma sunulan 1982 Anayasası’nda Kenan Evren’e Cumhurbaşkanlığı yolunu açan “geçici 1. madde” benzeri bir düzenlemeyle Erdoğan’ın başkan yapılması.

Gazetenin bugün manşete taşıdığı habere göre, ikinci formül de anayasa değişikliğinin referandumda kabul edilmesi durumunda kısa sürede başkanlık seçiminin yapılması.

Parti kulislerinde konuyla ilgili yapılan bazı değerlendirmeler şöyle:

Anayasaya geçici bir madde konularak “Mevcut Cumhurbaşkanı, anayasa değişikliğinin halkoylamasında kabul edildiğinin ilan edildiği tarihte başkan seçilir” hükmü getirilebilir.

Böylece, 26. dönem parlamentosunun yenilenmesi için bir genel seçime gerek kalmaz. Erdoğan’ın başkan seçildiği tarihte mevcut hükümet düşer, yeni bakanlar kurulu başkan tarafından dışarıdan atanır.

Eğer anayasaya mevcut Cumhurbaşkanı ile ilgili bir madde konulmazsa referandumda anayasa değişikliğinin kabul edilmesinin hemen ardından başkanlık ve genel seçim aynı anda yapılır.

Bununla ilgili olarak referanduma sunulacak anayasaya geçici bir madde konularak tarih belirlenebilir.

Bir başka formül de, Cumhurbaşkanı’nın görevinin sona ereceği 2019 Ağustos ayına kadar mevcut sistemle devam edilebilir. 2019 Ağustos’ta başkanlık ve milletvekili seçimi yapılır.

Kaynak: Onedio