Abone Ol

Genelev Türkiye'nin otoportresidir!

Türkiye'ninen cesur sanatçılarından olan Şükran Moral, Vatan'a konuştu.

Genelev Türkiye'nin otoportresidir!

Moral, kendisinin en çok dikkat çeken işi olan, İstanbul Karaköy'deki genelevde çektiği 'Bordello' adlı video hakkında konuşurken hayalinin New York'taki modern sanat müzesi MoMA'yı geneleve çevirmek olduğunu söyledi.

Moral'ın değerlendirmelerinden bazı başlıklar şöyle:

BANA GÖRE GENELEV TÜRKİYE'NİN OTOPORTRESİDİR'

Bana göre genelev Türkiye’nin yüksek kaldırımıdır, bir başka deyişle; Türkiye’nin oto portresidir. Benim varlıksal olarak bu mekanlar ile hiçbir problemim olmadığı gibi aslında buraya atfedilen değerler ile problemim var. Düşünün ki pedafolinin yaygınlaştığı ve mazur gösterilmesi çabası toplumların bir gerçeği. Küçük kız çocuklarının evliliği diye bir cümle pedofiloyu hoşgörür hale getirmiyor mu?

HAYALİM MoMA'YI GENELEVE ÇEVİRMEK'

Ben; “Yüksek kaldırım MoMA’dır, modern sanat müzesidir” dedim. Bir ironi var orada. Kara mizahtır, yer değiştirmedir. Sanatçı bir objedir, sanat dünyasına da büyük bir eleştiri var orada. Benim asıl hayalim MoMA’yı bir gün geneleve çevirmek. Nasıl ki yüksek kaldırımı MoMA’ya çevirdim, MoMA’yı da geneleve çevirmek. O zaman görmek isterim.. Çelişki yok mu diyeceksiniz ama hayat çelişkilerle dolu.

'BEDENİMİZİN BU YÜZYILDAKİ KARŞILIĞI AVM'

Bedenimizin bu yüzyıldaki karşılığı ticari bir AVM, metaya dönüşmesidir. Kapitalizm bütün vücudumuzun üzerinde gelişmiş. Bedenlerimiz hakkında artık başkaları karar veriyor.

SANATÇININ LİNÇİ
“Bir sanatçının linçi” diye bir performans yaptım 3 Haziran’da Chicago’da. Henüz burada gösterilmedi. Sanatçıların Türkiye’deki linçini gördükten sonra bu durum üzerine yapmak istediğim bir performanstı ve ağır bir performanstır benim için.