Abone Ol

Galatasaray ve Fenerbahçe'nin tarihi kararı Dünya'da nasıl yankılandı

Galatasaray ve Fenerbahçe'nin tarihi bir duruş sergileyerek Suudi Arabistan'ın Atatürk ambargosuna karşı Süper Kupa maçına çıkmama kararı dünyanın da gündeminde yer aldı

Galatasaray ve Fenerbahçe'nin tarihi kararı Dünya'da nasıl yankılandı

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da oynanması planlanan 2023 Turkcell Süper Kupa final maçı, Atatürk pankartı ve tişörtüne izin verilmemesi nedeniyle ertelendi. Takımların maç öncesinde sahaya Atatürk tişörtleriyle ve seremoniden önce sahaya Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözlerinin yazılı olduğu pankartlarla çıkmak istemesi, Suudiler tarafından kabul görmedi. Takımlar bunun üzerine maça çıkmayı reddetti ve maç ertelendi. Krize dönüşen maç, dünya gündemine de girdi. 



Ads by Kiosked
The Guardian: "Tişört tartışması"
Britanya merkezli The Guardian gazetesi, "'Tişört tartışması' Suudi Arabistan merkezli Türkiye Süper Kupası finalinin ertelenmesine neden oldu" başlıklı haberinde krizin, Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinin ısındığı bir dönemde yaşandığı hatırlatıldı. 

Haberde, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2018 yılında Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'da öldürülmesinin ardından diplomatik ilişkileri onarma çabaları çerçevesinde Temmuz ayında Suudi Arabistan'ı ziyaret etmişti" ifadeleri kullanıldı. 

Ayrıca Türk futbolunun "tartışmalarla dolu bir ay" geçirdiği söylenen haberde Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın hakem Halil Umut Meler'e yumruk atması da hatırlatıldı. 

Daily Mail: Suudi Arabistan, "Türkiye'nin kurucusunun pankartlarını yasakladı"
Britanya merkezli Daily Mail ise "Fenerbahçe ve Galatasaraylı oyuncular 'otellerden çıkmayı reddederken' taraftarlar stadyumda kaldı, Suudi Arabistan 'Türkiye'nin kurucusunun pankartlarını yasakladı'" başlıklı haberinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıldönümü vurgusu yapıldı. 

Haberde, "Almanya'nın üç kez, Katar'ın ise bir kez ev sahipliği yaptığı maç, Türkiye dışında sadece beşinci kez oynanacaktı" denildi. Daily Mail de Türk futbolunun geçirdiği hareketli haftaları hatırlattı. 

Reuters: Riyad'daki Türkiye Süper Kupa finali tartışmalar nedeniyle ertelendi
Suudi devlet televizyonunun, maçın, takımların "kurallara uymaması" nedeniyle ertelendiğini söylediği açıklamaya yer verilen Reuters haberinde, "Planlanan final, laik Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıldönümüne denk geliyor. Suudi yetkililerden konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi" ifadelerine yer verildi. 

BBC: Maçın Suudi Arabistan'da oynanması kararı Türkiye'de eleştiriliyordu
Atatürk'ü tanıtan bir giriş yazan BBC, "Atatürk, Türkiye'yi modernleştirmek için devrimci bir sosyal ve siyasi reform programı başlattı" diyerek "Bu reformlar arasında kadınların özgürleştirilmesi, tüm İslami kurumların kaldırılması ve Arap alfabesinin Latin alfabesiyle değiştirilerek Batı hukuk kurallarının, kıyafetinin, takviminin ve alfabesinin getirilmesi yer alıyordu" ifadelerini kullandı. 


Haberde ayrıca Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıl dönümü olması nedeniyle maçın Suudi Arabistan'da oynanması kararının Türkiye'de eleştirildiğine yer verildi.