Abone Ol

FT: Ekonomik Kriz Muhalefete Erdoğan'ı Yenmek İçin Umut Veriyor

Financial Times'dan David Gardner, dikkat çekici bir makale kaleme aldı. Makalede, "Ekonomik kriz, Türkiye muhalefetine uzun süredir ülkeyi yöneten Erdoğan'ı yenmek için umut veriyor" denildi.

FT: Ekonomik Kriz Muhalefete Erdoğan'ı Yenmek İçin Umut Veriyor

İngiltere’nin saygın gazetelerinden Financial Times’ın köşe yazarı David Gardner, son dönemde Türkiye’de yaşananları mercek altına aldı ve kapsamlı bir değerlendirme yazdı.

Sözcü'nün aktardığına göre; makalede, "Tarih, sonunda Erdoğan’ın kapısını çalabilir" başlığı kullanılırken, “Erdoğan, daha önce hiç olmadığı kadar gücünün hiç sınırı yokmuş gibi davranıyor fakat aynı zamanda son 20 yıldır olmadığı kadar da kırılgan gözüküyor. Yıllık enflasyon yüzde 50’ye yakın arttığında ki bu Erdoğan döneminin en yüksek seviyesi, TÜİK başkanını kovdu. Artan gıda ve enerji fiyatları, anketlerde AKP’ye desteği düşürüyor” yorumu yapıldı.

Parlamenter sistem yerine Rusya’dakine benzer bir başkanlık sistemi getiren Erdoğan hakkında Gardner, "Tek adam rejimi onun hatalar yapmasına sebep oldu. AKP’nin bütün kurucu ortaklarıyla arası bozuldu ve ciddi ekonomi uzmanlarını uzaklaştırdı" dedi. Ekim ayında aralarında ABD’nin de olduğu 10 batılı diplomatı istenmeyen adam ilan etmekle tehdit eden Erdoğan’ın bu tehdidini geri çektiğini yazan Financial Times yazarı, "Fakat yıkıntı halindeki ekonomi politikasından vazgeçmedi. Merkez Bankası’nı faiz indirimine zorladı ve TL’nin dolar karşısında geçen yıl yüzde 44 değer kaybetmesine ve enflasyona sebebiyet verdi" yorumunu yaptı.

Makalede, "Erdoğan’ın refah, eğitim ve sağlık alanlarında yaptıklarını sağlayan ekonomik büyüme ucuz kredi, tüketim ve dizginsiz inşaatta bağlıydı. Bu durum pandemiden çok önce yok oldu. Bu kriz, muhalefetin kalbinde sonunda Erdoğan’ı yenme ve parlamenter demokrasiyi getirme umudunu artırıyor" yorumu yer aldı.

İMAMOĞLU VE YAVAŞ DETAYI

AKP için modern zamanların en başarılı iktidar partisi yorumu yapılırken, "Erdoğan, AKP yönetimini içini boşalttı. Temel ilkeleri terk edildi. Burada sorulması gereken soru, muhalefetin uygun bir adayın arkasında birleşebilecek olması ve Erdoğan’ın itiraz edemeyeceği bir seçim dalgası yaratması olacak" yorumu yapıldı. Makale, "2019 yılında AKP yerel seçimlerde Türkiye’deki büyük şehirleri kaybetti. Erdoğan, seçimi yeniden yaptı. CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu iki seçimde de kazandı. Mansur Yavaş da Ankara’yı kazandı. Şimdi ikisi de anketlerde Erdoğan’ın önünde" yorumuyla devam etti.

Financial Times’ta yayınlanan analizde, "Muhalefetin Erdoğan’ı yenme konusundaki güveni artıyor. Yakında bunu nasıl yapacaklarını anlatacaklar" denildi.