Abone Ol

Frodo ve Sam yüzüğü yok etmek için ne kadar yürüdü?

Yüzüklerin Efendisi serisi Frodo ve arkadaşı Sam'in yüzüğü yok etmek için giriştikleri maceraları anlatır. Peki, ikilinin kat ettiği toplam yolun ne kadar olduğunu biliyor musunuz?

Frodo ve Sam yüzüğü yok etmek için ne kadar yürüdü?

Imgur sosyal paylaşım sitesi kullanıcılarından ‘mattsawizard’, Yüzüklerin Efendisi’nin iki Hobbiti Frodo ve Sam’in OrtaDünya ’dan kurtulmak için yürüyerek ne kadar mesafe kat ettiğini belgelerle açıkladı. Ya işi yoktu ya da tam bir Yüzüklerin Efendisi hastasıydı… Bu mesafeyi ölçmek Yüzüklerin Efendisi kitaplarından ölçmek çok kolay bir şey değildi fakat bu mesafe mevzusu belirli bir perspektif içinde yer alıyordu. Ne bayırlar aştı o ayaklar haritalarla inceleyelim.

Hobbiton’dan Bree’ye

Frodo ve Sam yüzüğü yok etmek için ne kadar yürüdü? - Resim: 1

Bu yolculuğun önemi Frodo ve Aragorn’un tanışmasına vesile olması. Fakat biz konunun orasıyla değil, hiçbir araç kullanmadan Hobbiton’dan Bree’ye gitme konusuyla ilgileniyoruz. İki bölge arası yaklaşık 195 kilometre… Yaklaşık 40 saat yürüme mesafesi. Mattsawizard konuyu gerçek hayata uyarladığında Nottingham’dan Londra’ya yürümek gibi bir şey olduğunu söylüyor. Toynağa döner o ayaklar…

Bree’den Rivendell’a

Frodo ve Sam yüzüğü yok etmek için ne kadar yürüdü? - Resim: 2

Bu mesafede Mattsawizard’ın hesaplarına göre 482 kilometre. Hobbit adımıyla bilemeyiz tabi ama bu da yaklaşık 90 saat yürüme mesafesi anlamına geliyor. Gerçek dünyadan bir hesapla Land’s End’den Londra’ya kadar bir uzaklık demek oluyor.

Rivendell’dan Moria’ya

Frodo ve Sam yüzüğü yok etmek için ne kadar yürüdü? - Resim: 3

Kardeşlik Moria’nın derinliklerine ulaşabilmek için 280 kilometre daha aşmalıydı. Nitekim başardı; 60 saat yürüme mesafesi kat edildi… Manchester’dan Londra’ya doğru yürünürse bu mesafeye ulaşılabilir.

Lorien’den Amon Hen’e

Frodo ve Sam yüzüğü yok etmek için ne kadar yürüdü? - Resim: 4

Yine Mattaswizard’ın hesabına göre 480 kilometrelik bir mesafe. Ayağın erir yürümekten ayağın…

Amon Hen’den Siyah Kapı’ya

Frodo ve Sam yüzüğü yok etmek için ne kadar yürüdü? - Resim: 5

Londra’dan Cardiff’e yürüsen aynı şey; 260 kilometreye yakın, yaklaşık 50 saat yürüme mesafesi…

Siyah Kapı’dan Minas Morgul’a

Frodo ve Sam yüzüğü yok etmek için ne kadar yürüdü? - Resim: 6

Frodo ve Sam, Siyah Kapı’nın karşısındaki konuşmalarından sonra, Gollum önderliğinde Mordor’a girişin gizli yoluna doğru yürümeye başlarlar. Örümcek Shelob’la karşılaşma anına gelene kadar Frodo yaklaşık 180 kilometre yani başka bir değişle 35 saat yürüme kat edilmesi gerekiyor. Tabi hesaplar hep Mattaswizard’a göre…

Cirith Ungol’dan Mount Doom’a

Frodo ve Sam yüzüğü yok etmek için ne kadar yürüdü? - Resim: 7

Frodo ve Sam’in ork zırhlarına büründüğü bu yolculuk ise 112 kilometrelik bir uzuuuunluğa sahip. 25 saat yürüyünce bitti gitti…

Tüm Avrupa’ya yayılmış bir gezi

Yine Mattaswizard’ın hesaplarına göre bu mesafe Sırbistan’dan Londra’ya kadarlık bir mesafeyi kapsıyor. 2.172 kilometrelik yol 415 ila 450 saat yürüme mesafesi demek oluyor. (Koşarsan 415)

Frodo ve Sam yüzüğü yok etmek için ne kadar yürüdü? - Resim: 8

Altın yüzük parmakta tunç olur, Diyarbakır’dan Sırbistan’a yol olur!

Biz de Radikal olarak sizler için üşenmedik bu mesafeyi ülkemize uyarladık. Diyelim ki Hobbitlerin o güzelim köyü Diyarbakır’da olsun, Frodo ve Sam de yüzüğü yok etmek üzere yollara düşmüş olsun o mesafe nereye kadar gidiyor diye bir bakalım dedik. Sonuç son derece şaşırtıcı çıktı. Batıya doğru bir yolculukta o mesafe yine Sırbistan’da sonuçlandı! Yani bir bakıma Frodo ve Sam filmde kat ettikleri mesafeyle Diyarbakır’dan Sırbistan’a kadar yürümüşler. Boğazı vapurla mı, Marmaray’la mı yoksa Fatih Sultan Mehmet köprüsünden geçerek mi gitmişler bilinmez ancak küsuratsız bir şekilde bu mesafeyi yürümüşler. Bu güzargahta muhtemelen Aksaray Ağaçlı Tesisleri ve Bolu Dağı İsmail’in Yeri olmak üzere pek çok noktada mola da vermiştir Hobbit kardeşlerimiz… Hem helal olsun diyor, hem de Londra ile Sırbistan arasındaki yürüme mesafesinin Diyarbakır-Sırbistan arasındaki yürüme mesafesine olan şaşkınlığımızı da paylaşmadan edemiyoruz.

Fırat Gürsoy çevirdi, Oktay Volkan Alkaya hesapladı, Sam ve Frodo yürüdü, çok iyi oldu, çok da güzel oldu.

Frodo ve Sam yüzüğü yok etmek için ne kadar yürüdü? - Resim: 9

Radikal