Abone Ol

Forbes dergisinde dikkat çeken Hafize Gaye Erkan detayı

Ekonomi dergisi Forbes, 2024'te takip-dikkat edilmesi edilmesi gereken kadınları duyurdu. Listede Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın da ismi yer aldı.

Forbes dergisinde dikkat çeken Hafize Gaye Erkan detayı

2023 Dünyanın en güçlü 100 kadını'nı duyuran Forbes, listede yer almasa da kariyerinden yükselişte olan etkileri artıran kadınları belirledi. Ekonomi dergisi bu isimleri 2024'te takip edilmesi/dikkat edilmesi gereken kadınlar olarak listedi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da bu isimlerden biri olarak gösterildi.

Dergide Erkan ile ilgili yer alan değerlendirmede, "Hafize Gaye Erkan, bu yıl Türkiye'de merkez bankası başkanlığına seçilerek bir ilke imza attı. Erkan, Türkiye'de bu göreve gelen ilk kadın oldu. Ayrıca yüksek enflasyon eğilimlerinin ülke üzerinde de ekonomik baskı yarattığı bir dönemde bu görevi üstlendi. Eski Goldman Sachs bankacısı olan Erkan, tüketici ve yatırımcıların Türk lirasına olan güvenini yeniden tesis etmekle görevlendirildi" denildi.

Forbes'un 2024'te takip edilmesi gereken kadınlar listesi

Gazete Oksijen'de yer alan habere göre; Michele Bullock ve Hafize Gaye Erkan: Bullock ve Erkan bu yıl sırasıyla Avustralya ve Türkiye'de merkez bankası başkanlığına seçilerek engelleri aştılar.Bu görevlere gelen ilk kadınlar oldular. Ayrıca yüksek enflasyon eğilimlerinin her iki ülke üzerinde de ekonomik baskı yarattığı bir dönemde göreve geldiler.

Eski bir Goldman Sachs bankacısı olan Erkan, Türk lirasına olan tüketici ve yatırımcı güvenini yeniden tesis etmekle görevlendirilirken, Bullock da kısa süre önce Sydney'de bir grup ekonomiste Avustralya'da enflasyonun yüzde 3'ün altına düşmesinin iki yıl daha alabileceğini söyledi.

Claudia Sheinbaum ve Xóchitl Gálvez: Meksika'nın en büyük iki siyasi partisinin adayları olan Sheinbaum ve Gálvez'in Haziran 2024'te yapılacak başkanlık seçimlerinde karşı karşıya gelmelerinin ardından Meksika'nın gelecek yıl bir kadın başkanı olacağı kesinleşti. Enerji mühendisliği alanında doktora yapmış bir bilim insanı olan Sheinbaum, 2018'den 2023'e kadar Mexico City'nin belediye başkanlığını yapmış sol eğilimli bir aday.

Otomi kökenli olan ve 2000-2006 yılları arasında Meksika Ulusal Yerli Halklar Enstitüsü'nü yöneten Gálvez ise son olarak Meksika Kongresi'nde senatör olarak görev yapıyordu. Haziran ayında hangi aday kazanırsa kazansın, ülkeyi yöneten ilk kadın olacak.

Janet Truncale: Küresel muhasebe firması EY, Truncale'nin Temmuz 2024'te küresel başkanı ve CEO'su olacağını duyurdu. Kariyerine EY'de stajyer olarak başlayan Truncale, şu anda EY Amerika Finansal Hizmetler Organizasyonu'nun bölgesel yönetici ortağı olarak 14 bin kişilik bir ekibi denetliyor. Gelecek yıl görevi devraldığında Truncale, 365 bin çalışanının sorumluluğunu üstlenecek.

Janet Truncale

Denise Dresser ve Lidiane Jones: Kadın CEO çok nadir (S&P’nin 500 şirketinden yalnızca 41 tanesi kadın CEO’lar tarafından yönetiliyor) ancak kadından kadına geçen bir CEO veraseti daha da nadir. Bur sonbaharda Salesforce, Slack ve Bumble, tamamının kadınlardan oluşan liderliğin devredilmesi sitemine yardımcı olabilecek bir model sağladı.

Kasım ayında flört uygulamasının CEO’luğundan istifa edeceini açıklayan Bumble'ın kurucusu Whitney Wolfe Herd, ayrıca o dönem Slack’ın CEO’su olan Lidiane Jones'un Ocak 2024'te göreve geleceğini açıklamıştı. Jones’un yerine de Oracle'da da uzun süre çalışmış olan Salesforce yöneticisi Dresser geçecek.

Fei-Fei Li: Dr. Stanford'un İnsan Merkezli Yapay Zeka Enstitüsü'nün eş direktörü ve görüntüleri tanımak için yapay zeka sistemlerini eğitmede etkili olduğu kanıtlanmış bir veritabanı olan ImageNet'in mucidi. Kasım ayında anı kitabı yayımlandı. Geçen ay MIT Technology Review'a verdiği demeçte "Matematik temizdir ama teknolojinin sosyal etkisi dağınıktır. Bu dağınıklığın farkına varın, çünkü yarattığımız şeyin hem olumlu hem de olumsuz etkileri var" dedi. Kendisi dinlemeye değer bir lider.