Abone Ol

Erdoğan Açıkladı: Maske Zorunluluğu Kaldırıldı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bilim kurulu toplantısının ardından kapalı mekanlardaki maske kullanma zorunluluğunun tümüyle kaldırıldığını duyurdu.

Erdoğan Açıkladı: Maske Zorunluluğu Kaldırıldı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bilim kurulu toplantısının ardından konuşuyor. Kapalı mekanlardaki maske kullanma zorunluluğunun tümüyle kaldırıldığını duyuran Erdoğan, "Sadece toplu taşıma araçları ile sağlık kuruluşlarında maske uygulamasına vakalar binin altına düşene kadar bir müddet daha devam edilecektir" dedi.

Koronavirüs Bilim Kurulu, saat 12:30’da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanmıştı. Bakan Koca'nın "en önemlilerinden biri" dediği ve maske kullanımı konusu dahil olmak üzere pek çok tedbirin ele alınacağı Bilim Kurulu toplantısı 2 saati aşkın sürdü. Toplantının ardından bilim kurulu Beştepe’ye gitti.

Açıklama Erdoğan'ın Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerine "maskeleri çıkaralım" demesiyle başladı. İlk sözü alan Bakan Koca, Koronavirüs vaka sayısındaki düşüşe dikkati çekti. Ardından sözü alan Erdoğan, bilim kurulunun aldığı kararları duyuruyor...

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Milletimiz de gösterdiği dirayet ve sabırla bu sürece gerçekten çok önemli katkı sağladı. Salgınla mücadelede de yol göstericimiz ve en önemli güç kaynağımız bilimin ışığı bilim insanlarımızın gayretleri olmuştur. Bize en büyük desteği sağlık bakanlığımızın sağlık tehdidinin dünyada duyurmaya başlamasıyla birlikte oluşturduğu bilim kurulumuz ve alt çalışma grupları vermiştir. DSÖ de bu süreci yakından takip ederek takdirlerini de kendi platformlarında açıkça kaydetmiştir. Gerek ikili uluslararası toplantılarda bunları açık net bize söylemişlerdir.

Değerli dostlar salgının başlangıcında bilinmeyen tanınmayan sonuçları kestirilemeyen bir virüsle karşı karşıya gelinmiş olmasının yol açtığı belirsizlikler vardı. Virüsün kaynağı olarak gösterilen  Çin'den gelen bilgiler dehşetengiz bir tablo ortaya koymaktaydı. Hastalık yayıldıkça bilim insanlarının gözlemleri tüm dünya ile birlikte bizi de hemen her gün yeni bilgi ve tavsiyelere maruz bıraktı.

Dünya genelinde 160 ülkeye ve 12 uluslararası kuruluşa tıbbi yardım desteği sağlayarak vicdani hassasiyetlerimizi salgın sürecinde de gösterdik. Dünya bu konuda hiç de hayırla yad edilmeyecek bir yaklaşım sergilemiştir. Kendi güvenlikleri ve refahları dışında hiçbir şey umursamayan ülkelerin insanlığın tamamına yönelik tehditler karşısındaki bu bencilliği tarihin utanç sayfalarına kaydedilmiştir.

Son kii yıldır mesaisinin neredeyse tamamını hiçbir maddi karşılık beklemeksizin salgınla mücadeleye ayıran değerli bilim insanalrımıza milletim adına şükranlarımı sunuyorum. 1 MİLYON 300 bin kişilik sağlkık ordumuzun verdiği hizmetleri asla unutmayacağız. Yürütülen mücadeleye destek veren içişleri, milli eğitim aile ve sosyal hizmetle rbakanlıkalrımzı diyanet işleri başkanlığımızı tebrik ediyorum. Saağlık çalışanlarımıza teşekkürü en azından bir kısmını onlara yönelik şiddetin önüne geçilmesinden , özlük hakalrındaki iyileştirmelere kadar bir dizi düzenleme ile ifade etmenin gayreti içindeyiz.

Salgının artık kitlesel bir tehdit olmaktan çıkmasıyla birlikte Avrupa ülkelerinin tamamı kısıtlamaları kaldırmıştır. Ülkemizin de bu aşamaya geldiğine inanıyoruz. Bilim kurul7umuz bundan sonra olağanüstü olmadıkça düzenli toplantı yapmasına ihtiyaç kalmadığı görüşüne varmıştır.

Kapalı mekanlardaki maske kullanma zorunluluğu tümüyle kaldırılmıştır. Sadece toplu taşıma araçları ile sağlık kuruluşlarında maske uygulamasına vakalar binin altına düşene kadar bir müddet daha devam edilecektir.