Abone Ol

Fidan Memlük görüşmesinde 9 maddelik yol haritası belirlendi

MİT Müsteşarı Fidan ile Suriye Ulusal Güvenlik Büro Başkanı Tümgeneral Ali Memlük, Moskova’da bir araya geldi. Görüşmede 9 maddelik çerçeve çizildi. Fırat’ın doğusunda işbirliği gündemde...

Fidan Memlük görüşmesinde 9 maddelik yol haritası belirlendi

Türkiye ile Suriye arasında en yüksek düzeyde temas Moskova’da gerçekleşti. MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Suriye Ulusal Güvenlik Büro Başkanı Tümgeneral Ali Memlük bir araya geldiler. Görüşmede dokuz maddelik bir çerçeve çizildi, bu çerçeveye göre hareket edilmesi kararlaştırıldı.

İdlib’in durumu ile Türkiye ve Suriye’nin Fırat’ın doğusunda terör örgütlerine karşı işbirliği yapmasının da ele alındığı öğrenildi.

Moskova’da gözlerin Libya görüşmelerine dikildiği günlerde önemli bir gelişme daha yaşandı. Moskova’da bulunan Türk heyetinde yer alan Fidan, Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad’a en yakın isimlerden Tümgeneral Ali Memlük ile bir araya geldi. Türkiye ve Suriye heyetleri arasında yapılan görüşmede, Rusya Federasyonu temsilcileri de yer aldı.

Görüşmenin, Putin’in Türkiye ziyareti sonrasına rastlaması dikkat çekti. Putin Türkiye’ye gelmeden önce Suriye’ye gidip Esad’la bir araya gelmiş, Emevi Camisini ziyaret etmişti. Aydınlık’ın edindiği bilgiye göre Putin, Erdoğan’la görüşmesinde Suriye ile yapılan alt düzeyde temasların daha üst seviyeye çıkarılmasını önerdi.

ÇERÇEVE OLUŞTURULDU

Moskova’da, Fidan-Memluk görüşmesi için “çok olumlu geçti” değerlendirmesi yapılıyor. Aili Memluki’nin görüşmelerdeki tavrına vurgu yapılıyor. Aydınlık’ın edindiği bilgilere göre, Suriye tarafı Türkiye’den bir takvim belirlenmesini ve belirsizliğin giderilmesini istedi. Görüşmede dokuz maddelik bir çerçeve çizildi. Bu çerçeve üzerinde çalışmanın sürdürülmesine karar verildi. Hakan Fidan’ın da görüşmelerin devamı konusunda görüş bildirdiği öğrenildi.

Bu arada, Kasım Süleymani’nin öldürülmesi sonrasında ABD’nin Fırat’ın doğusunda baskısını arttırabileceği ve PKK/PYD’ye desteğini arttırabileceği konusunda değerlendirmeler yapıldığı bildirildi.

RESMİ AÇIKLAMA

Türkiye ile Suriye arasında gerçekleşen görüşme resmen de açıklandı. Suriye resmi devlet ajansı SANA görüşmeyi tüm dünyaya ilan etti. SANA’nın haberinde Suriye istihbaratının başı Ali Memlük ile temsil olunan Suriye tarafının, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan’ın temsil ettiği Türk tarafına bir çağrıda bulunduğu, söz konusu çağrıda, Suriye’nin Türkiye’den şu istekte bulunduğu belirtildi:

“Türkiye, İdlib konusunda Soçi ‘de verdiği sözleri tutsun. Özellikle de bölgeyi teröristlerden ve silahlardan arındırarak, Halep-Lazkiye ve Halep-Hama yollarını açma bağlamında, yükümlülüklerini yerine getirsin.”

Görüşmede Ali Memlük’ün, Suriye Devleti’nin “Suriye’nin İdlib bölgesinin tamamını, Suriyeli vatandaşların güven ve huzurunu garanti edecek şekilde kurtarma azim ve ısrarına” vurgu yaptığı bildirildi.

Bu arada Reuters, Memluk ve Fidan’ın, “Fırat’ın doğusunda terör örgütlerine karşı işbirliğini” de görüştüklerini , görüşmede, “YPG’ye karşı iki ülkenin beraber çalışmasının” gündeme geldiğini bildirdi. Reuters, haberini SANA’ya ve bir üst düzey Türk yetkiliye dayandırdı.

Suriye devlet televizyonu El İhbariye’nin haberinde şu ifadeler kullanıldı: “Moskova’da Suriye, Rusya ve Türkiye temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen üçlü görüşmede Suriye tarafı, ülkenin egemenlik ve bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne mutlak saygı gösterilmesini talep etti. Suriye, İdlib’in tamamını kurtarma niyetinde olduğunu, teröristlerin canlı kalkan olarak kullandığı tüm Suriyelilerin güvenliğini garanti ettiğini vurguladı.”

Türk ve Suriye heyetleri daha önce de Moskova’da bir araya gelmişler ve iki ülke arasındaki sorunları masaya yatırmışlardı.