Abone Ol

Fidan Doğan ve Leyla Söylemez toprağa verildi!

FOTO GALERİ - Paris'te öldürülen 3 kadın PKK'lıdan olan Fidan Doğan Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesinde, Leyla Söylemez ise Mersin'de toprağa verildi.

Fidan Doğan ve Leyla Söylemez toprağa verildi!

FİDAN DOĞAN CENAZE FOTO GALERİ!

Fransa’nın başkenti Paris’teki Kürt Enformasyon Bürosu’nda 9 Ocak’ta silahlı saldırıda öldürülen PKK’lı 3 kadından Fidan Doğan’ın cenazesi Kahramanmaraş’ın Nurhak İlçesi’ne bağlı Barış Beldesi’nde toprağa verildi.

Diyarbakır’daki törenin ardından Adıyaman’a getirilen Kürdistan Ulusal Kongresi Paris Temsilcisi Fidan Doğan’ın cenazesi Gölbaşı İlçesi’nde toplanan BDP’lilerin de katılımıyla yaklaşık 200 araçlık konvoy eşliğinde toprağa verileceği Nurhak İlçesi’nin Barış Beldesi’ne getirildi. Cemevi ve Kültür Merkezi’ne getirilen Fidan Doğan’ın cenazesi için düzenlenen törene BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, BDP’li milletvekilleri Nursel Aydoğan, Ayla Akat, Hasip Kaplan, İbrahim Binici, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, Fidan Doğan’ın babası Hasan, annesi Fatma, kardeşleri Dilara, Ali ve Uzay Doğan ile yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

Törene katılanlar yası simgeleyen siyah elbiseler ile barışı simgeleyen beyaz kaşkol taktı. Tabuta PKK flaması örtülürken, Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı. Fransa’da öldürülen 3 kadının posterlerinin taşındığı cenazede güvenlik güçlerinin törenin yapılacağı bölgeden uzakta beklemesi dikkati çekti.

BABA: KIZIMIN GÖZÜ OYULMUŞ

Cenaze töreni sırasında Fidan Doğan’ın annesi Fatma Doğan fenalık geçirdi. Cemevinde yapılan törende bir konuşma yapan baba Hasan Doğan, "Fidan Doğan barış ve demokrasi isteği için katledildi. Ey Fransa, demokrasi ve insan hakların bu muydu? Bir insan bir kurşunla ölür, bir insan 4 kurşunla ölmez, Kadınların gözleri oyulmaz" dedi.

Cenaze törenine katılanlara, kendilerini yalnız bırakmadıkları için teşekkür eden Hasan Doğan, kızının gözünün oyulduğuna ilişkin gazetecilerin sorusu üzerine şunları söyledi:

"Her birinin yüzüne 3 mermi sıkılmış, Sakine ve Leyla’nın beyni dağılmış, benim kızımın gözü oyulmuş. Bu şekilde vahşice katledildiler. Sayın Başbakan’a sesleniyorum. Annesinin ayağının altını öptüğünü söyledi. Bu annelerin gözyaşını dindir. Barış bu kadar zor değil, barış olsun benim acım son olsun."

BAYDEMİR VE KIŞANAK KONUŞTU

Daha sonra Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, 5 dakika süren Kürtçe bir konuşma yaptı. Ardından da Gültan Kışanak kürsüye gelerek yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Keşke daha çok mücadele etseydik, keşke daha çok direnseydik. Keşke kadınlarımız bizimle beraber olsaydı. Doğdukları topraklara hasret gitmeselerdi. Kürt kadınlarına söz veriyoruz bu üç kadına söz veriyoruz. Bu topraklara barışı ve özgürlüğü getireceğiz. Artık Kürt halkı Kürdistan’da kendi değerleriyle yaşayacak. Artık hiçbir Kürt kadını memleketine hasret gitmeyecek. Fidan Doğan ile yurt dışında görüştüğümüzde bize ’Hadi çabuk olun artık memleket hasretine dayanamıyoruz, özgürlüğü yaşayalım’ diyordu. Yoldaşlarımızı yitirmenin acısı yüreğimizde kor gibi yanacak. Belki özgürlüğü getirirsek acılarımız biraz olsun diner, sözümüzü de tutmuş oluruz. Fidan’ımızı kırarak bu soluğu kesmek istediler ama yanılıyorlar, bu topraklarda tohumu atılmış Fidan’ın bayrağını devralacak binlerce Fidan var. Bu topraklarda dünyanın ilk barış anlaşmasına imza atan kadın var. Puduhepa var Elbistan’da Fidan da bu toprakların kadınıdır. Bu halk mücadele etmesini de barışmasını da bilir. Acımız çok büyük, 3 kadını katlederek Sayın Öcalan’ın İmralı’daki barış girişimlerini de baltalamak istediler. Ama başarılı olamayacaklar."

Gültan Kışanak, 3 PKK’lı kadının nasıl öldürüldüğüne ilişkin soruları yanıtlarken, "Paris’te iken avukatları otopsiden sonra ailelere cenazelere teslim etmek için geldiklerinde ’Rica ediyoruz aileler cenazelere bakmasın’ dediler. Bunun üzerine aileden bunu rica ettik. ’Fidan’ın gülen yüzünü hatırlayalım’ dedik. Ama baktılar mı bilmiyoruz. Kafalarına kurşun sıkılması kafalarının da dağılması anlamına geliyor. Katiller bu kadar vahşi, acımasız ve insanlıklarını yitirmişlerdi" dedi.

ALEVİ DEDESİ CENAZE NAMAZI KILDIRDI

Daha sonra Alevi dedesi cenaze namazı kıldırdı. Ardından cenaze kadınlar tarafından omuzlara alınarak Diyarbakır Belediyesi’ne ait cenaze aracına konuldu. Cenaze yine konvoy eşliğinde Barış Beldesi’ne 5 kilometre uzaklıktaki Hançıplak Mahallesi’ne getirildi. Cenaze mahalle mezarlığında kadınların ağıtları arasında toprağa verildi.

LEYLA SÖYLEMEZ TOPRAĞA VERİLDİ

Diyarbakır'da dün yapılan törenden sonra gece Adana'nın Ceyhan İlçesi'ne getirilen PKK'nın gençlik hareketi üyesi Leyla Söylemez içine ilçede yaklaşık 500 kişinin katılımıyla bir tören düzenlendi. Kısa süreli törenin ardından Söylemez'in cenazesi karayoluyla Mersin'e getirildi. Leyla Şaylemez'in, PKK flamasına sarılan tabutunu, sabah erken saatlerden itibaren merkez Akdeniz İlçesi'ne bağlı Kurdali Mahallesi'ndeki Nur Camii çevresinde toplanan yaklaşık 20 bin kişi karşıladı. Çevredeki birçok mahallede esnafın kepenk kapatması dikkat çekerken, alana gelenlerin yası simgeleyen siyah elbiseler ile barışı simgeleyen beyaz kaşkollar taktıkları görüldü.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile BDP'li milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Pervin Buldan, Murat Bozlak, Demir Çelik, Hüsamettin Zenderlioğlu, Mülkiye Birtane'nin de hazır bulunduğu törende sık sık 'Biji Apo', 'Şehit namirin-Şehitler ölmez', 'Barışa uzanan eller kırılsın' sloganı attı. Fransa'da öldürülen 3 kadının posterleri açıldı.

Camii çevresinde görünmeyen polisin bu noktaya uzak bağlantı yollarında güvenlik güçlerinin önlem aldığı gözlendi. Çevre il ve ilçelerden de 250 polisin Mersin'e takviye edildiği bildirildi. Törenin yapıldığı alanın üzerinden de zaman zaman polis helikopterinin uçması dikkat çekti.

TÜRK BAYRAKLI EVİN TAŞLANMASINI BDP'LİLER ÖNLEDİ

Nur Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Leyla Söylemez'in cenazesi toprağa verilmek üzere Güneykent Mezarlığı'na götürüldü. Yaklaşık 20 bin kişinin yürüyerek takip ettiği cenaze Çavuşlu Mahallesi'nden geçirildi. Bu sırada bir grup, balkonunda Türk Bayrağı asılı olan 70 yaşındaki Ayşe Torpil'in evini taşladı. Dedesi Kurtuluş Savaşı şehidi olduğu için evinde yıllardır Türk bayrağı asılı olduğu bildirilen yaşlı kadın büyük korku yaşadı. Görevli BDP'liler evin önünde bekleyerek taş atanlara engel olmaya çalıştı. Görevliler büyük çaba gösterirken, grubun evin önünden geçişi tamamlanıncaya kadar zaman zaman binaya taş atıldı. Kalabalığın geçişinin ardından eve gelen Ayşe Torpil'in yakınları, başka bir saldırı olmaması için tedbir amaçlı Türk Bayrağı'nı indirdi.

ABDULLAH ÖCALAN'IN POSTERI KONDU

Leyla Şaylemez'in cenazesi Güneykent Mezarlığı'na getirildi. Tabutun üzerine PKK flaması örtülürken Abdullah Öcalan'ın 2 posteri de bırakıldı. 1 dakikalık saygı duruşunun ardından baba Cumali Söylemez bir konuşma yaparak kanın durmasını istedi.

Cumali Söylemez, "Biz ne askerin, ne polisin ne de gerillanın burnu kanasın istemiyoruz. Artık bu kirli savaşı durdurun. Leyla hiç kimseyi öldürmedi. Leyla terörist ise ben de teröristim. Eğer Kürt kimliği istemek teröristlik ise ben de teröristim" dedi.

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, barış sürecinde PKK yönelik yapılan operasyonları eleştirdi.

DEMİRTAŞ: KAN DURSUN BARIŞ İSTİYORUZ

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise Kürt halkının yüz yıldır barış içinde yaşama isteğinin olduğunu söyledi. Kanın durmasını milyonlarca kez haykırdıklarını ifade eden Selahattin Demirtaş, şunları söyledi:

"Biz hiç bir zaman kan dökülmesini istemedik. Kirli savaşta 40 bin kişinin kaybolması, 30 yıldır anaların ağlamasına rağmen bugün önümüze İmralı süreciyle bir fırsat doğru. Paris katliamı barışa vesile olsun istedik. Kürk halkının bu katliamla provokasyona geleceğini sananlar, yanıldılar. Biz böyle bir fırsatı kesinlikle tepmek istemiyoruz, cenazelerimizi omuzlarda taşıyarak onurlu bir duruş sergiledik. Bu onurlu duruşa, barış çığlığına arktık cevap verilmesini istiyoruz. Madem İmralı ile başlayan bir süreç var. Biz barışa hazırız, Paris'ten bu yana cenazeyi sırtlarında taşıyan bu Kürt halkı artık barış istiyor. Kürt halkı bu kararlılığını bütün dünyaya gösterdi. Bu Kürt halkının güç gösterisidir. Paris katliamı barış sürecini engellemek için yapıldı, ancak Kürt halkı onurlu duruşu ile bunu geri tepti. Kürt halkının beklentisi kendine ait olanı, kendisinden çalınanı, kendisinden gasp edilen Kürt kimliğini istiyor. Kürt halkı barış istiyor. Kürt halkı cenazeleri omuzlarında taşıyarak Sayın Öcalan'ın barış sürecine sahip çıktı."

BARIŞ GÜVERCİNLERİ UÇURDULAR

Konuşmanın ardından Demirtaş ile birlikte BDP'liler beyaz barış güvercinleri uçurdu. Ardından da kadınların omuzlayarak mezarına götürdüğü Leyla Söylemez'in cenazesi toprağa verildi.

DHA

CAN DÜNDAR CENAZEYİ YAKINDAN İZLEDİ

PKK’LILARIN CENAZESİNDE ÖCALAN FOTOĞRAFI YOK

DİYARBAKIRDA’Kİ CENAZELERE KATIMAYI DÜŞÜNDÜM.. VİDEO

3 PKK’LI KADININ CENAZESİ DİYARBAKIR’DA

3 PKK’LI KADININ CENAZE TÖRENİNDE SAĞDUYU.. VİDEO

CENAZE TÖRENİNDEN KARELER.. FOTO GALERİ!