Abone Ol

Fidan davaya müdahil olacağız demişti: Hamas'tan MİT'e İsrail belgeleri

MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın Katar'ın başkenti Doha'da Hamas lideri Haniye ile yaptığı görüşmenin ardından Hamas tarafından MİT'e İsrail'in işlediği suçların belgelerinin teslim edildiği öne sürüldü. Yabancı basında yer alan iddiaya göre belgeler İsrail'e karşı açılan soykırım davasında kullanılacak.

Fidan davaya müdahil olacağız demişti: Hamas'tan MİT'e İsrail belgeleri

Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Katar'ın başkenti Doha'da Hamas lideri İsmail Haniye ile görüştü.

Hamas'ın, İsrail ile yürütülen müzakere sürecinde Türkiye'nin girişimlerinden duyduğu memnuniyetin ifade edildiği görüşmede, müzakerelerdeki son durum, ateşkes için sürdürülen girişimler, ateşkesin sağlanması için temel sorumluluğun İsrail sahasında olduğu ve daha fazla insani yardımın ulaştırılmasına izin verilmesi hususları ele alındı.

Görüşmede yürütülen müzakerelerdeki son durum ve ateşkes girişimleri ele alınırken Times of İsrael, Al Arabiya ve UK Report'un geçtiği haberlere göre Hamas lideri Haniye'nin İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçlarına ilişkin MİT'e bir dosya verdiği öğrenildi.

Haniye'nin dosyasında yer alan belgelerin İsrail'in Gazze'de yürttüğü soykırımın kanıtlarından oluştuğu ileri sürülüyor. Haniye'nin MİT'e teslim ettiği dosyanın Güney Afrika tarafından İsrail'e karşı açılan soykırım davasında kanıt olarak kullanılacağı iddia edildi. Türkiye, geçtiğimiz hafta İsrail'e karşı açılan soykırım davasına müdahil olmaya karar vermişti.

20 Nisan tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hamas lideri Haniye'nin İstanbul'da yüz yüze yaptığı görüşmede Erdoğan 'Türkiye'nin Gazze'deki katliamları her zeminde anlatmaya' devam edeceğini vurgulamıştı. Erdoğan'ın bu sözlerinin ardından Dışişleri'nden davaya müdahil olma açıklaması gelmişti. Dün de MİT Başkanı'yla Hamas liderinin görüşmesinde davaya müdahil olan Türkiye'ye gereken dosyaların teslim edildiği belirtiliyor.

TÜRKİYE'NİN SOYKIRIM DAVASINA MÜDAHİL OLMA KARARI

Güney Afrika'nın, İsrail'i Gazze'de devam eden ve Hamas'ın askeri müdahalesinin ateşlediği savaşta devlet öncülüğünde soykırım yapmakla suçlamasının ardından, Uluslararası Adalet Divanı Ocak ayında İsrail'e Soykırım Sözleşmesi kapsamına girebilecek her türlü eylemden kaçınmasını ve askerlerinin Filistinlilere karşı soykırım niteliğinde eylemlerde bulunmamasını istemişti.

İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nın yönlendirmelerine uymak yerine Gazze'de savaş suçu işlemeyi sürdürürken, Türkiye'den de davaya müdahil olma kararı geldi. Geçtiğimiz hafta, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin müdahil olduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanı Fidan, 1 Mayıs'ta düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada, Güney Afrika'nın Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde İsrail'in Gazze'de soykırım işlediğine yönelik açtığı davaya Türkiye'nin müdahil olduğunu duyurdu. Bakan Fidan, Türkiye'nin bir süredir davayı desteklemeyi tartıştığını söyledi. Hukukçular ve akademisyenlerle de görüştüklerini belirten Fidan, son olarak bu yönde bir karar aldıklarını bildirdi.

ERDOĞAN-HANİYE GÖRÜŞMESİNİN ŞİFRESİ: TÜRKİYE HER ZEMİNDE GAZZE'DEKİ KATLİAMLARI ANLATACAK

İstanbul'da Gazze için Nisan ayında yoğun bir diplomasi trafiği yürütülmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan 20 Nisan'da Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye ile bir araya gelmişti. Dolmabahçe'de 2,5 saat süren görüşmede, kalıcı ateşkes için yapılması gerekenler ve insani yardımların ulaştırılması başta olmak üzere pek çok önemli konu başlığını ele alınmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede Türkiye'nin her zeminde Gazze'deki katliamları anlatacağını ifade etmişti. İsrail ile İran arasındaki gerilime de değinen Erdoğan, Batı'da İsrail'in saldırılarını sorgulayan havanın dağılmaması için dikkatleri yeniden Gazze'ye çekecek çalışmalar yapılmasının önemini vurgulamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haniye ile görüşmesinin ardından ise Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri'yi kabul etti. Görüşmede Türkiye ve Mısır ikili ilişkileri, İsrail'in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla ilgili gelişmeler ile küresel ve bölgesel konuların ele alındığı bildirilmişti. Bu görüşmeden sonra geçtiğimiz hafta Mısır da Türkiye'nin soykırım davasıyla ilgili kararının ardından davaya müdahil olacağını duyurmuştu.

GÜNEY AFRİKA'NIN AÇTIĞI SOYKIRIM DAVASI

Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık 2023’te 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail aleyhine UAD'de dava açtı. Güney Afrika, Gazze'deki durumun aciliyet teşkil etmesi sebebiyle UAD'den ihtiyati tedbirlere hükmetmesini istedi ve tedbir talebine ilişkin duruşmalar 11-12 Ocak'ta Lahey'deki Barış Sarayı’nda yapıldı.

Divan, 26 Ocak’ta açıkladığı tedbir kararlarında, İsrail’in Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesinde tanımlanan fiillerin işlenmemesi için elinden gelen tüm önlemleri almasına, İsrail ordusunun Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesindeki fiilleri işlemesini engelleyecek önlemleri ivedilikle almasına, Gazze’deki Filistinlilere yönelik soykırım çağrısı yapanları önlemek, engellemek ve cezalandırmak için gereken tüm adımları atmasına, Gazze’deki Filistinlilerin karşılaştığı olumsuz yaşam koşullarını ortadan kaldırmak için ihtiyaç duyulan temel hizmetlere ve insani yardımın sağlanmasını mümkün kılan acil ve etkili önlemleri almasına, Gazze’deki Filistinlilere karşı Soykırım Sözleşmesi'nin ihlalini gösteren delillerin yok edilmesini önlemek ve korunmasını sağlamak için etkili tedbirler almasına, kararın yürürlüğe girmesinden itibaren 1 ayda alınan tüm tedbirler hakkında mahkemeye bir rapor sunmasına hükmetti.

Divan, Güney Afrika’nın 6 Mart’ta yaptığı ek tedbir talebi üzerine 28 Martta, İsrail’den Gazze’ye acilen ihtiyaç duyulan insani yardımların ulaştırılmasını sağlamasını, Filistinlilerin haklarını ihlal etmemesi gerektiğini ve ek tedbirlere ilişkin aldığı önlemleri 1 ay içerisinde mahkemeye bir raporla sunmasına karar verdi.