Abone Ol

Fethi Çalık sobelendi! Büyük skandal patladı!

Vatan gazetesinden şok haber.. Bursa'da faaliyet gösteren Plaza Tur'un bir çalışanı, fazla mesai paralarını istedi.

Fethi Çalık sobelendi! Büyük skandal patladı!

Ödeme yapılmayınca şirketinin yaptığı usulsüzlükleri belgeleriyle mahkemeye ihbar etti. Söz konusu ihbar, ucu TMSF eski Başkan Yardımcısı Fethi Çalık’a kadar uzanan bir usulsuzlük ve nitelikli dolandırıcılık zincirini ortaya çıkardı.

BURSA’da faaliyet gösteren Plaza Tur adlı şirkette ortaya atılan yolsuzluk iddiaları TMSF tarafından el konulan Rumeli Holding’deki bir dizi yolsuzluğu da gün yüzüne çıkardı.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) el koyduğu Uzanlar’ın Rumeli Holding’ine bağlı şirketlerine hizmet veren ’Plaza Tur’ adlı firmadaki yolsuzluk iddiaları, fazla mesaisi verilmeyen Sibel Erdoğan’ın (35) verdiği bilgi ve belgelerle yargıya taşındı.

2 soruşturma açıldı

Erdoğan, avukatı Müge Yıldız Yaşar aracılığıyla iş mahkemesine başvurup, işçilik alacaklarının iadesini talep etti. Anlaşmaya zorlanan ve gizlilik protokolü imzalatılmaya çalışılan Erdoğan, ilgili şirketin baskısı ve hakkındaki suç duyurusuna rağmen elindeki belgeleri savcılığa sundu. Erdoğan, verdiği ifadelerle iki önemli soruşturmanın başlamasını sağladı.

Fazla mesaisinin peşine düşen Sibel Erdoğan mahkemede verdiği ifadede Plaza Tur’un, Rumeli Holding ve TFF’ye verdiği seyahat hizmetlerinde faturalara ’jump’ adı verilen yasal olmayan yükseltme işlemi yaparak, çıkar sağlandığını anlattı. Bunun üzerine TMSF denetçileri devreye girdi ve usulsüzlük iddialarını inceledi.

TMSF Denetim Daire Başkanlığı tarafından fon denetçileri Şerif Özkan ve Oğuz Akyüz’ün hazırlayarak mahkemeye gönderdikleri raporda olayla ilgili çarpıcı tespit ve iddialar yer aldı. Raporda TMSF’nin anlaşmalı hukuk firmalarından Baker&McKenzie çalışanı Sinan Pişmişoğlu ile yurtdışı dava grubunda görevli TMSF geçici personeli Aslı Yıldırım’ın işin içinde olduğu iddia ediliyor.

Denetim raporunda, Aslı Yıldırım’ın akrabaları Gülay Yıldırım, Burak Kerem, Ümran ve Mahmut Yıldırım’ın kişisel özel harcamalarının ya doğrudan Uzan Grubu şirketlerine, ya da Baker&Mckenzie üzerinden dolaylı Uzan Grubu şirketlerine ödettirildiğinin belirlendiği ifade ediliyor.

Sinan Pişmişoğlu’nun da aralarında 28 Şubat soruşturmasında yer alan emekli Orgeneral Çevik Bir’in de yer aldığı akrabalarıyla yabancı uyruklu arkadaşlarının kişisel / özel harcamalarının Uzan Grubu şirketlerine ödettirildiğinin belirlendiği kaydediliyor.

Raporda, Plaza Tur üzerinden yapılan ödemelerden kaynaklanan 1 milyon 662 bin 888 TL ve Baker&McKenzie üzerinden yapılan ödemelerden kaynaklanan 265 bin 981 TL olmak üzere toplam 1 milyon 928 bin 869 TL iade ve tazmin edilmesi gereken tutar bulunduğu belirtildi.

TMSF dolaylı zarar gördü

Raporun sonuç bölümünde ise şu ifadeler dikkat çekti:

"Plaza Tur firmasının gayri resmi sahibi Serdal Can, Fon Başkan Yardımcısı ve Uzan Grubu Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Çalık, Fon Yurtdışı Dava Grup Koordinatörü Aslı Yıldırım, Sinan Pişmişoğlu ile Plaza Tur’un sahibi Serdal Can işbirliği içinde hareket ederek Uzan Grubu şirketlerini doğrudan, TMSF’yi ise dolaylı olarak zarara uğratmışlardır. Şöyle ki Fethi Çalık akrabalarının masrafları, Sinan Pişmişoğlu’nun akraba ve arkadaşlarının masrafları Aslı Yıldırım, Sinan Pişmişoğlu’nun kişisel masrafları, Uzan Grubu şirketlerine ödetilmiştir."

Nitelikli zimmetten suç duyurusu yapıldı

Bu kişilerin ’nitelikli zimmet’ suçunu işledikleri veya bu suçun işlenmesine yardım ettikleri öne sürülen raporda, bu işlemlerin Plaza Tur tarafından adı geçen kişilerin zaafiyetlerinden yararlanarak, ’bir nevi katlandığı riskin karşılığı olarak’ her bir işlem için aldığı makul servis komisyonuna ilaveten ’Jump’ adı altında afaki rakamları faturalara ekleyerek, Uzan Grubu şirketlerini ayrıca zarara uğrattığı bildirildi. Dosya kapsamında Müşteki Sibel Erdoğan’ın verdiği bilgi ve belgeler doğrultusunda raporla, TMSF Başkan Yardımcısı ve Uzan Grubu Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Çalık ile Aslı Yıldırım, Sinan Pişmişoğlu, Plaza Tur’un gayri resmi sahibi Serdal Can hakkında zimmet, evrakta sahtecilik ve yanıltıcı belge kullanma suçlarından savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

VATAN