Abone Ol

Ferit Şahenk'in Katarlıları ortalıktan çekildi! İstinye Park hisseleri kime geçti?

Doğuş'un ortak olduğu İstinye Park Alışveriş Merkezi'nde Katarlıların da hissesi olduğu ortaya çıktı. Doğuş'un çekilmesi sonrası Katarlılar da projeden çıkınca alışveriş merkezi Orjin Gayrimenkul'a kaldı.

Ferit Şahenk'in Katarlıları ortalıktan çekildi! İstinye Park hisseleri kime geçti?

Savunmadan finansa, enerjiden medyaya hemen hemen her sektörde Katar’ın yatırımını bulma mümkün. 727 Türk firması Katar'da iş yaparken, 220 Katar şirketi Türkiye'de önemli projelere imza attı. Katar'ın Türkiye'deki yatırımları 20 milyar doları aşmış durumda.

Türkiye böylece İngiltere, Fransa’nın liderlik ettiği Katar sermayesindeki yatırımlardan en fazla pay alan ülkelerden biri haline geldi. Katar’ın Türkiye’deki en önemli yatırımlarından biri de perakende sektörüydü. Burada liderliği ise İstinyePark alıyordu.

Dün Orjin Gayrimenkul Grubu’nun ortağı Doğuş Grubu’ndan aldığı yüzde 30’luk pay anlaşması bu açıdan dikkat çekiciydi. Patronlar Dünyası Yazarı Necla Dalan, bu satıştaki detayı yakalayan isim oldu. Zira Doğuş ve Orijin arasında hisse devri açıklanırken, Katarlı ortağın ismi anlaşmada yoktu.

Dalan bu detayı “İstinye Park'ın satışının perde arkası” başlığıyla PD okurlarına ilk kez duyurdu. Şirketten yapılan yazılı açıklamada İstinye Park Alışveriş Merkezi'nin yüzde 58’ine sahip Orjin Gayrimenkul Grubu’nun yüzde 42 paya sahip olan Doğuş Turizm Sağlık Yatırımları’nın hisselerinin de tamamını satın alarak alışveriş merkezinin tamamının tek sahibi olduğu bildirildi ancak Dalan, unutulan Katarlı ortağın durumunu sorguladı.

4 yılda 2 kat kazandı

Zira devredilen yüzde 42’lik payın yüzde 30’u Katar devletine ait fondaydı. Bu hisse alımı da 2020’de duyurulmuştu. Hisse devri yaklaşık 1 milyar dolara tamamlandı. O dönemde İstinyePark’a 1 milyar dolar değer biçildiği, Doğuş’un yüzde 30 hisse için 300 milyon dolar aldığı iddia edilmişti. Bu kez satış rakamına bakıldığında ise Katar’ın payına 700-800 milyon dolar düşmüş oldu. Yani Katar, 4 yılda bu satışta gelirini 2 kat artırdı.