Abone Ol

Fehmi Koru; AK Parti’nin İmamoğlu’nun karşısına çıkartacağı isim Selçuk Bayraktar olabilir mi

Fehmi Koru: Kulis; AK Parti’nin İmamoğlu’nun karşısına çıkartacağı isim Selçuk Bayraktar olabilir mi?

Fehmi Koru; AK Parti’nin İmamoğlu’nun karşısına çıkartacağı isim Selçuk Bayraktar olabilir mi

*Fehmi Koru

Eh neyse, AK Parti ile CHP seçime az kala adaylarını açıklamaya başladı.

Önceliği CHP aldı ve genel başkan Özgür Özel, dün, İstanbul’da düzenlenen toplantıda, zaten bilinen İstanbul adayını resmen de açıkladı: Ekrem İmamoğlu…

Pazar günü de AK Parti’nin İstanbul adayını açıklaması bekleniyor.

Günlerdir üzerinde spekülasyon yapılan isimler konusunda, siyasi gelişmeleri çok yakından izleyen eski bir tanıdığımla dostane bir görüşme yaptım.

Bana anlattıklarının özeti aşağıda.

Normalde partiler özellikle seçimlerde adaylarını çok önceden açıklamaya bakarlar. Sebebi açık: İlan edilecek aday kamuoyu tarafından pek bilinmeyen bir isimse, oy vermesi istenen kitlelere onu tanıtabilmek için vakit gerekir…

AK Parti cumhurbaşkanlığı seçiminde önceliği ele almıştı. Hatırlayalım; AK Parti sözcüleri her fırsatta, muhalefeti, “Adayınızı açıklayın” diye sıkıştırmaktaydı.

Bu defa İstanbul dahil önemli kentlerin adaylarını açıklamakta epey gecikti AK Parti.

İstanbul’daki gecikmenin birden fazla sebebi var.

Yönetim kademesi -özellikle de AK Parti genel başkanı sıfatı da bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan– İstanbul büyükşehir belediye başkanlığına olağanüstü önem atfediyor. Geçen seçimde İstanbul’u CHP’ye kaptırmanın travmasını üzerlerinden atamadı AK Partililer. Bu defa ne yapıp edip kayıplarını geri almak niyetindeler.

Kolay mı bu?

Değil. Kolay olmadığı kamuoyu yoklamalarına da yansıyor.

Gecikmenin ilk sebebi bu. Kamuoyu yoklamalarında deneklere sorulan muhtemel dört adayın isimlerinin oy oranları birbirine çok yakın çıkıyor. Zaten değişik yorumcular aracılığıyla kamuoyuna sunulan ‘muhtemel aday’ isimlerinin her gün değişmesi de bu yüzden… Anlık yoklamalarda bir gün adayın biri önde görünüyor, ertesi gün öteki…

Diğerlerinden önde görünen tek bir aday var: Selçuk Bayraktar…

Şaşırdınız mı?

Herhalde şaşırmamışsınızdır.

Yılbaşı sonrası büyük başarılarıyla yeniden gündeme gelen Selçuk Bayraktar’a, AK Parti’nin önemli isimleri, yeri ve zamanı geldiğinde partiyi de sırtlayabilecek biri gözüyle bakıyorlar. Tayyip Erdoğan-sonrası için yapılan bütün projeksiyonlarda onun ismi var.

[Dün, CNN-Türk, uzun uzun, Haluk ve Selçuk Bayraktar kardeşlerin başarılarını bir kez daha hatırlattı.]

Pazar günü aday olarak onun ismi açıklanabilir.

Aday ismi açıklanmasında gecikmenin bir sebebi daha var: Kamuoyu yoklamaları her ne kadar Selçuk Bayraktar’ı diğer ismi geçenlerden daha ileride gösterse de, Ekrem İmamoğlu ile gireceği yarışta ipi onun göğüsleyebilmesi yine de biraz zor görünüyor.

Özellikle de, Cumhur İttifakı ortaklarından Yeniden Refah Partisi’nin (YRP), İstanbul’un bir ilçesi belediye başkanlığı için, kendilerinin tavsiye edeceği adayla seçime gidilmesi pazarlığı yönetimi düşündürüyor.

Verilir mi Sultanbeyli veya İstanbul’un bir başka ilçesi YRP’ye?

Üzerinde hayli düşündüren soru bu.

[YRP kararının kesinliğini göstermek için Ankara adayını ilan da etti.]

Fatih Erbakan’ın isteği yerine gelmezse AK Parti’den YRP’ye gidebilecek oylar, İstanbul için gösterilecek adayın şansını, hesaplara göre, zayıflatıyor.

İttifak ortaklarının istekleri tatmin edilir ve seçime AK Parti firesiz girerse göstereceği aday seçilebilir mi?

Dostum bu soruma cevap olarak, “Son kamuoyu yoklamalarına bakmak lazım” demekle yetindi.

Anladığım şu: Yapılacak kamuoyu yoklamaları sonunda Selçuk Bayraktar’ın kazanabileceği işaretini verirse, Pazar günü AK Parti’nin İstanbul büyükşehir belediye başkanı adayı olarak onun ismini işitebiliriz.

Vermezse?

O zaman ismi sürekli telaffuz edilen diğer dört kişiden biri ile seçime gidilir.

İsmini aday olarak telaffuz ederlerse, galiba, AK Parti’nin geleceğinde Selçuk Bayraktar’ın özel bir yeri olduğunu da anlayacağız.

Dostum anlattıklarında iddialı konuştu ama siyaset bu, yine de…