Abone Ol

Fatih Portakal'dan Bozdağ'a tepki: Cumhuriyetle sorununuz ne?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın asırlık hesaplaşma sözlerini Fox Ana Haber'de gündeme getiren Fatih Portakal, bakanı sert sözlerle eleştirdi.

Fatih Portakal'dan Bozdağ'a tepki: Cumhuriyetle sorununuz ne?

Fatih Portakal canlı yayında şunları söyledi:

'Bazen yapılan açıklamalar kafaları zorluyor. Sayın Adalet Bakanı'nın yaptığı 'Türk halkının 16 Nisan'da sandıkta vereceği evet oylarıyla asırlık bir tartışmaya son noktayı koyacağına yürekten inanıyorum.' açıklamasına tepki gösteren Fatih Portakal, Asırlık tartışma ne? Sorun cumhuriyet mi? Cumhuriyetin taçlandırıldığı demokrasi mi? Nedir asırlık tartışma? Açıklayın. Hiç kimseye açıklamasanız dahi bana açıklayın. Bu ülkede öyle bir tartışma yok. Eğer bir tartışmadan bahsediyorsanız, bunun ne olduğuna açıklık getirmek zorundasınız. İşte bu gibi sözler korkuyor beni. Sadece beni değil, başka insanları da korkutuyor. İster istemez 'Arkadaş, sizin başka planlarınız mı var?' diye sormak zorunda kalıyorsunuz. ' diyen Fox Ana Haber sunucusu programın ilerleyen saatlerinde de yeni sistemi 'ucube' olarak gördüğünü şu sözlerle açıkladı:

'Ne derseniz deyin, ben de bu sistemi ucube olarak görüyorum. Bu sistemin Türkiye'nin önünü açmaktan çok Türkiye'yi daha büyük kaoslara sürükleyebileceğini düşünüyorum. umarım yanılan ben olurum ama hayır çıktığı takdirde MHP ile Ak Parti arasında özellikle Ak Parti kanadından MHP Genel Merkezi'ne sert eleştiriler gideceğine şimdiden söyleyebiliriz. Tabi sonucu bilmiyoruz. Hayır da çıkabilir, evet de çıkabilir.'

Fatih Portakal'ın bu yorumlarıyla ilgili Adalet Bakanlığından bir açıklama yapıldı.

FOX-TV Ana Haber Bülteni'nin 12 Nisan 2017 tarihindeki yayınında Adalet Bakanı Sayın Bekir Bozdağ'ın sözlerinin amacından saptırılarak,gerçek dışı,gazetecilik etik ve ahlak ilkelerine aykırı şekilde yorumlanmasını şaşkınlıkla izledik.
Adalet Bakanı Sayın Bekir Bozdağ hem Yeni Türkiye dergisindeki yazısında hem de Anadolu Ajansı'nın geçtiği haberdeki sözlerinin tam metni şöyledir:
"Türkiye'de, sistem tartışması hiç eksik olmamıştır. Geçmişte siyasette ve ülke yönetiminde söz sahibi olmuş merhum Turgut Özal, Alparslan Türkeş, Necmettin Erbakan ve Süleyman Demirel, Türkiye için başkanlık sistemine geçilmesini önermişlerdir. Ama bugüne kadar sistem değişikliği başarılamamıştır. 2007'de cumhurbaşkanının halk tarafından seçimine dair anayasa değişikliğinin yapılması ve 10 Ağustos 2014'te Türk halkının tarihinde ilk defa doğrudan cumhurbaşkanını seçmesiyle Türkiye, yeni bir döneme girmiştir. Bir yanda seçilmiş cumhurbaşkanı, bir yanda seçilmiş hükümet, cumhurbaşkanının görev ve yetkilerine ilişkin anayasa hükümleri karşısında, yeni durumun sürdürülebilir olmadığı açıktır. Bu tartışmayı, oluşabilecek sorunları şimdiden görerek çözüm üretmek, hepimizin vazifesidir. 16 Nisan 2017 tarihinde yapılacak olan halk oylaması, hükümet sistemi tartışmasını sona erdirmek için tarihi bir fırsattır. Tük halkının 16 Nisan'da sandıkta vereceği 'evet' oylarıyla asırlık bir tartışmaya son noktayı koyacağına yürekten inanıyorum."
Sayın Bozdağ'ın, 'Asırlık tartışma' sözlerinden kastının 'hükümet sistemi' tartışması olduğunu bu satırları okuyan herkes anlayabilir. Ayrıca sözkonusudergideki makale okunmuş olsaydı Sayın Bozdağ'ın"29 Ekim 1923’te Türkiye Devleti, yönetim şekli olarak “cumhuriyeti” kabul ve ilan etmiştir. 1924,1961 ve 1982 Anayasaları da Türkiye’nin yönetim şeklini “cumhuriyet” olarak aynen kabul etmiştir.Cumhuriyet, milletimizin ve siyaset kurumumuzun üzerinde ittifak ettiği bir devlet şeklidir. Burada, Türk halkı arasında bir tartışma, ayrışma ve itiraz yoktur."görüşlerini ifade ettiği net olarak görülebilecektir.
Sayın Bozdağ'ın sözlerinin sadece son cümlesinin alınarak algı oluşturmaya yönelik, çarpıtılmış yorumlar yapılması gazetecilik etik ve ahlak ilkeleri ile bağdaşmaz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Adalet Bakanlığı Basın Müşavirliği