Abone Ol

Fatih Altaylı'dan Erman Toroğlu yorumu: Bir kabzımal Türk hakemliğini bitiriyor dedim dinlemediniz

Gazeteci Fatih Altaylı, İstanbulspor - Trabzonspor maçında yaşananlara ilişkin olarak, "Türk futbolundaki en temel sorunlardan biri de hakemler olarak görülüyor. Türk hakemleri Maraton sayesinde hedef haline geldi. Ben “Bir kabzımal Türk hakemliğini bitiriyor” diyordum, Erman Toroğlu da dönüp “Kabzımalım, hıyardan anlardım” diyerek bana hakaretler savuruyordu." değerlendirmesini yaptı.

Fatih Altaylı'dan Erman Toroğlu yorumu: Bir kabzımal Türk hakemliğini bitiriyor dedim dinlemediniz

Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçında Faruk Koca'nın sahaya inerek hakem Halil Umut Meler'i yumruklamasının ardından futbolda yeni bir kriz daha yaşandı. İstanbulspor Başkanı Sarıalioğlu'nun sahaya inerek takımı çekmesinin ardından açıklama yapan Asbaşkan Ömer Saral, "Bedeli her ne olursa olsun" dedi

Altaylı, hakem kararının ardından sahaya inen kulüp başkanının ardından kendi sitesinden kaleme aldığı yazıda, şu ifadeleri kullandı: 

"Hakemlerimiz kötü mü? Kötü ama İngiliz hakemler, İtalyan hakemler, İspanyol hakemler ne kadar kötü ise o kadar kötü. Ama oralarda bu tartışmalar yok, bizde ise var. Hem de VAR sayesinde duble var.

Peki, Türk hakemleri nasıl hedef haline geldi? 

Medya sayesinde. Daha doğrusu bir televizyon programı sayesinde.

O programın adı Maraton’du. Futbol maçları Cine 5’ten yayınlanıyor, maç akşamları Cine 5’in kardeş kanalı Show TV’de Maraton programında, Şansal Büyüka ve Erman Toroğlu maçtaki hakem hatalarını masaya yatırıyorlardı.

Tüm pozisyonlar ağır çekimde teker teker ele alınıyor, farklı açılardan görüntüler inceleniyor ve hakemlerin hataları anlatılıyordu.

Erman Toroğlu bir hakem seminerinde yapılması gereken bir işi, milyonların önünde yapıyor ve “Oynatalım Uğurcum” diye pozisyonu bir ileri bir geri aldırıp hakemleri rezil ediyordu.

Ben de o sırada “Bu yapılan büyük yanlış. Gelişmiş futbol ülkelerinde böyle programlar asla yapılmaz. Hakemin milisaniyede verdiği kararı dakikalarca ağır çekimde inceleyerek hakemleri rezil ediyorsunuz, hakemlik müessesesini çökertiyorsunuz” diye bu programa tepki gösteriyordum.

Ben “Bir kabzımal Türk hakemliğini bitiriyor” diyordum, Erman Toroğlu da dönüp “Kabzımalım, hıyardan anlardım” diyerek bana hakaretler savuruyordu.

Ben ise “Futbol Federasyonu yayın ihalesini verirken, yayıncı kuruluşa bu tür programların yapılmasını yasaklamalı” diye yırtınıyordum.

Tabii ki beni dinleyen olmadı. Rating tatlı, hakemleri madara etmenin getirisi büyüktü.

Bu program 14 yıl boyunca bir efsane oldu ama aynı zamanda hem benzerlerinin doğmasına neden oldu; Türk spor medyası, Türk hakemliğini itin bir tarafına sokup çıkararak, hakemleri futbolun en tartışmalı ve en zayıf halkası olarak toplumun önüne attı.

Bugün hataları en çok tartışılan hakemler Türk hakemleri ise bunda “Oynatalım Uğurcum” anlayışının da payı büyüktür. İngiltere’de bu tür programların yapılmıyor olmasının sebebi, İngilizlerin yayıncılığı bilmemesi değil, futbolu bilmesidir!"