Abone Ol

Fatih Altaylı: Pelikancılar Davutoğlu'na darbe yaptığı için mi kamu yararına dernek oldu?

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, “Pelikancılar” grubuna ait “Bosphorus Global” adlı kuruluşa “Kamu yararına uygun dernek” statüsü verilmesini, “Ahmet Davutoğlu’nu Başbakanlıktan devirmeyi kamu yararına bir iş olarak görüp, bu unvan verilmişse çok ayıp olur” diyerek eleştirdi.

Pelikancılar Davutoğlu'na darbe yaptığı için mi kamu yararına dernek oldu?

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, “Pelikancılar” olarak bilinen grubun toplanma yeri olan “Bosphorus Global” adlı kuruluşa “Kamu menfaatine hadim dernek” statüsü verilmesini köşesine taşıdı.

"Kamu yararı mı!" ara başlıklı kısımda, "Kamu menfaatine hadim dernek” statüsünü alan dernek ya da vakıfların pek çok ayrıcalığa kavuştuğundan bahseden Altaylı, Bosphorus Global (Yani Pelikan) derneğinin kamu yararına hangi faaliyeti olduğunu sorguladı.

Altaylı’nın yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

“Pelikancılar” olarak bilinen grubun toplanma yeri olan “Bosphorus Global” adlı sözde düşünce kuruluşuna “Kamu menfaatine hadim dernek” statüsü verilmiş. Kamu yararına hadim dernek demek yaptığı işler, ilgilendiği konular açısından halkın faydalanacağı iş veya hizmetler üreten dernek demektir.

Bu unvanı alan dernek ya da vakıflar pek çok ayrıcalığa kavuşurlar. Mesela bazı harç, rüsum ve vergilerden muaf olurlar. Mesela KDV’de indirimleri vardır. Mesela emlak vergisi vermezler. (Yalıda otursalar bile.)

Mesela kimi ithalatlarında gümrük vergisi vermezler. Mesela tescil vergi ve harçlarını ödemezler. Mesela veraset ve intikal vergisinden muaftırlar Mesela izin almadan yardım toplayabilirler. Ayrıca bunlara şirket ya da kurumlardan yapılan yardımlar vergiden düşülebilir.

Yeşilay, Kızılay gibi dernekler, Galatasaray, Fenerbahçe gibi spor kulübü dernekleri, mesleki dayanışma derneklerinin bazıları, Verem Savaş dernekleri ya da bazı hastalıklarla mücadele edenleri bir araya getiren dernekler, öğrencilere yurt ya da burs temin eden ya da bazı cami yaptırma dernekleri kamu menfaatine hadim derneklerdir.

Bosphorus Global (Yani Pelikan) derneğinin kamu yararına hangi faaliyeti olduğunu, yukarıda saydığı türden ne yaptığını açıkçası ben bilmiyorum.

Ama eğer Ahmet Davutoğlu’nu Başbakanlıktan devirmeyi kamu yararına bir iş olarak görüp, bu yüzden kendilerine böyle bir unvan verilmişse çok ayıp olur. O konuda yalnız değillerdi. Parti içinden de epey destek almışlardı.”