Abone Ol

EYT'li Albayların Sesini Duyan Yok: Zincir Marketlerde Kasiyerlik Yapan Albaylar Var

Yıllarca vatanı için canını ortaya koyan albaylar erken emekli edilince gelirsiz kalıyorlar, 100 günün sonunda sağlık güvenceleri de bitiyor. Eşleri çalışmıyorsa kendileri ile birlikte ailelerinin de sağlık güvencesi kalmıyor…

Zincir Marketlerde Kasiyerlik Yapan Albaylar Var

Emeklilikte yaşa takılan milyonlara albaylar da eklendi… Onlar hem SGK’nın hem de TSK’nın ‘yaş’ına takılan askerler…

Kozmik Albay Kitabının yazarı Emekli Albay Erkan Büyükköprü uygulamaya tepki gösterirken, "Zorunlu emekli ediyor ve diyor ki 'yaşa takıldın ben sana maaş ödeyemem...' 40, 41, 42, 43, 44 yaşında emekli olan albaylar oluştu." diyor.

FOX Ana Haber'de yayınlanan habere göre, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, KHK ile generalliğe terfi için 5 yıl bekleme şartı kaldırıldı, 1 yıllık Albaylar da artık yüksek askeri şuraya girebiliyor. Bazıları generalliğe yükselirken terfi alamayanların pek çoğu ise kadro fazlası sayılarak YAŞ kararı ile emekli ediliyorlar, ama bu kez de SGK emeklilik için yaşınız erken diyerek onlara maaş ödemiyor. Üstelik içlerinde çok başarılı oldukları için erken terfi alarak genç yaşta albay olanlar da var. Şimdi hem işsiz bırakılıyorlar hem de yıllarca emekli maaşı almayı bekleyecekler.

Emekli Albay Erkan Büyükköprü, "Şu anda zincir marketlerde kasiyerlik yapan AVM'lerde güvenlik görevlisi olarak çalışan albaylar var. Onlar yine iş bulabildikleri için şanslı, büyük çoğunluğu da iş bulamıyor, bu sefer akıllara tabii ki en yakınınızdan bile şöyle sorular geliyor: Acaba FETÖCÜ mü?" diye konuştu.

Aslında FETÖ ya da başka örgütlerle bağlantılı bulunan albaylar zaten TSK tarafından belirlenerek ilişikleri kesiliyor ve yargılanıyorlar. Erken emekli edilen albaylar halen TSK’ya bağlılar.

Avukat Ümit Ercan, "Kadrosuzluktan emekli edilen albaylar emekli subay kimlik kartlarını taşıyorlar, şahsi silahlarını taşıyorlar, ordu evlerine gidiyorlar, ama  açıklayamadıkları bir şekilde neden emekli edildikleri konusunda mahcubiyet hissediyorlar" diyor.

Son 4 yılda 1000'den fazla Albay kadrosuzluk gerekçesiyle emekliye sevk edildi. Ancak Yaşa takıldıkları için emekli maaşı alamıyorlar, sigortaları bile ödenmiyor.

YAŞ kararları gizli olduğu için kara, hava ve deniz kuvvetlerinde toplamda kaç albay erken emekli edildi, gelirsiz ve sağlık güvencesiz kaldı tam bilinmiyor ama sayıları her yıl artıyor… Bu yüzden SGK’ya karşı yargı mücadelesi veriyorlar.

Emeklilikte yaşa takılan albayların sorununu meclis gündemine CHP’li Çetin Arık taşıdı. Milli Savunma bakanı Hulusi Akar’ın yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Çetin Arık, "Üniformasının üzerine cübbe giyen, sarık takan, devletine değil de tarikat liderine sadakatle bağlı amirali ödüllendirirken, Türk subayını ne için ekmeksiz bırakıyorsunuz?" diye sordu.

İŞTE O HABER