Abone Ol

EYT Kulisi: İki AKP'li Bakan arasında EYT kavgası patladı

AK Parti, aylardır üzerinde çalıştığı emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ile alakalı ilerleme kaydedemedi. Daha önce EYT düzenlemesi için aralık ayını gösteren hükümet, takvimi ocak ayına çekti.

EYT Kulisi: İki AKP'li Bakan arasında EYT kavgası patladı

EYT düzenlemesi için aralık ayını gösteren hükümet, takvimi ocak ayına çekti. Bunun, iki bakanlık arasında yaşanan uzlaşmazlıktan kaynaklandığı iddia edildi.

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında “uzlaşmazlık” yaşandığı kaydedildi.

AK Partili kaynaklar; EYT ile alakalı daha önce 1.5 milyon kişi için etki analiz çalışmalarının yapıldığına fakat EYT çevrelerinden gelen yoğun baskı ve itiraz nedeniyle EYT’li sayısının 4 milyona çıktığı ve kapsamının genişlediğini gösterirken, bu duruma Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, “Hazine’ye yük getireceği” gerekçesiyle itiraz ettiği söyleniyor.

Bu kez bakanlığın 4 milyona çıkan EYT’liler ile alakalı etki analiz çalışması yaptırdığı ifade edilirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın itirazı üzerine “Hükümet EYT ile alakalı beklentiyi yükseltti.

Sadece 1.5 milyon insan emekli olursa, geriye kalanlarda ‘mağdur algısı’ oluşacak. Seçim dönemine giderken bu görüntünün oluşması zarar verir” çıkışını yaptığı kaydediliyor.

Her iki bakanlık arasında yaşanan “uzlaşmazlık” için de Cumhurbaşkanı Erdoğan Bakan Vedat Bilgin Bakan Nureddin Nebati “Bu işi kimseyi mağdur etmeden çözün. Bana çözmeden gelmeyin” talimatı verdiği öğrenildi.

EYT ile alakalı AK Parti’nin ekonomi kurmayları da devreye girdi. AKP’nin ekonomi kurmayları da Erdoğan’ın talimatı üzerine EYT ile alakalı çalışmalar yürütecek.