Abone Ol

Eylem Tok, Yelda Cumalıoğlu ve Hürriyet'e dava açtı

Yazar Eylem Tok, yayınevi sahibi Yelda Cumalıoğlu'nun kendisiyle ilgili iddialarını mahkemeye taşıdı. Tok, olayın tarafı olmasına rağmen kendisinin görüşü alınmadan haber yapan Hürriyet gazetesine de dava açtı.

Eylem Tok, Yelda Cumalıoğlu ve Hürriyet'e dava açtı

Hürriyet gazetesi Destek Yayınları sahibi Yelda Cumalıoğlu'nun yazarı Eylem Tok'a hakaret davası açtığı haberini duyurmuştu.

Yazar Eylem Tok Hürriyet gazetesinin 26 Temmuz 2016 günkü sayısında yayınladığı "Yayıncıdan yazara hakaret davası" başlıklı haberdeki iddialara ve olayın tarafı olmasına rağmen kendisine danışılmadan haberin yayınlanmasına isyan ederek yayıncı Yelda Cumalıoğlu ve Hürriyet gazetesine karşı dava açtı.

İlk romanı "Mihr" 2013'te Hayykitap'tan çıkan ve aynı ay bestseller olan Eylem Tok, ikinci romanı "Allah'ın piyonları"nı çıkarması ve "Mihr"in 26'ncı tekrar baskısını yapması için 27 Nisan 2014'te Destek yayınları ile sözleşme imzalamıştı.

Eylem Tok'un iddiasına göre, Yayınevi sahibi Yelda Cumalıoğlu yazarına yetmiş bin liralık reklam yapacağı sözünü vermiş ancak Haziran'da yayınladığı kitaba reklam yapmamış, reklam giderlerini yazardan talep etmişti.

Eylem Tok, Yelda Cumalıoğlu ve Hürriyet'e dava açtı - Resim: 1Yayıncı Yelda Cumalıoğlu'dan, yazar Eylem Tok’a hakaret davası!

Eylem Tok'un avukatı ardından yaşananları şöyle anlattı:

"Verilen sözün tutulmaması üzerine Eylem Tok, yayıncı Yelda Cumalıoğlu'na ve yayınevine 16 Temmuz 2014'te kitabın feshi ve telif ödemesi için ihtarname göndermiş, 3 iş günü sonunda sözleşmeyi fes edeceğini bildirmiştir.

Bu ihtardan sonra ilk yayıncısı Hayykitap sahibi Rauf Baysal'la birlikte Destek yayınlarına gidilmiş ve sözleşme fes edilerek kitapların geri çekilmesi istenilmiştir. Fakat Yelda Cumalıoğlu, birkaç gün sonra Eylem Tok'a, kitaplarını kelepir olarak satacağını bildirmiş, yazar Eylem Tok, bunun kitabı satın alanlara karşı haksızlık olduğunu ve kendisinin marka değerini düşüreceğini söyleyerek itiraz etmiştir.

Orta yol bulunamayınca Tok, konuyu arkadaşı ve eski yayıncısı Rauf Baysal'a bildirip kitapları kendi satın alacağını söylemiştir. Eylem Tok, Rauf Baysal aracılığıyla, yayıncı Yelda Cumalıoğlu'na 20 bin lira ödeme yapmış ve bütün kitaplarını toplatarak Hayykitap deposuna kaldırmıştır. Buradan anlaşılacağı üzere haberin yalan olduğu tarihlerle ispata açıktır."

Eylem Tok, Hürriyet gazetesine gönderdiği açıklamasında, "Benim kişilik haklarıma ve hürriyetime bir saldırıda bulunulmuş, tüm Türkiye halkı önünde rencide ve rezil edilmiş durumdayım" dedi.

Eylem Tok, Yelda Cumalıoğlu ve Hürriyet'e dava açtı - Resim: 2

İŞTE O AÇIKLAMA

"Büyük bir gazete olduğunuzu iddia ediyorsanız ve adli olaylar sayfasında bir haber yayınlıyorsanız bunun gerçekliğini araştırmanız, en azından karaladığınız insana bir sormanız gerekirdi. Haberde mail yoluyla hakaret ettiğim belirtilen tarihte Yelda Cumalıoğlu'na mail attığım ispatlanmalı. Ben kendisine özel yazışmaların yapıldığı watsaptan mesaj attım evet ama bu, mesajım cımbızlanmış, başı ve sonu yayınlatılmamıştır ve bu mesajı yazma nedenim asla kitap yayınıyla alakalı değildir ki bunun için iki şahidim var.

Kendisini telefonla aramış ama cevap alamamıştım. Bunun üzerine watsaptan neden benimle ilgili dedikodu yapıyorsun, beni herkese rezil etmek için savaşıyorsun diyerek hakaretle alakası olmayan tamamen eleştirel bir mesaj atmışımdır.

Ben Türkçesi basılmamış İngilizce kitaplar yayınlatmış, İngilizcesi basılmamış Türkçe kitaplar yayınlatmışım ve ülkemin insanlarının gözünde saygın bir yere sahip olmuşum, bunu başarmak benim için kolay olmadı. Bir yazarı karalarken insan düşünmeli, gerçekten yazar olan kaç insan var, yazan herkes yazar mıdır? Nasıl kitaplar yazdığım okuyan ve beni takip eden herkesin malumudur ve ben bu kitapları öyle oradan oraya sürükleyip paçavraya çevirecek bir yazar değilim, gittiğim yeri doğru analiz eder gittiğim zamanda anlaşmaya varıp oradan ayrılırım. Bu insan nasıl bir kin sahibidir ki bu mesajın yazılmasından bir buçuk sene sonra dava açmak aklına gelir ve bunu bile hileye çevirip yalanlarla beni rencide etmeyi sürdürür?

Beni tüm Türkiye önünde aklayıp benden özür dilemedikleri sürece Türkiye Cumhuriyeti yasalarına olan güvenimle hukuki yollardan savaşıp lekelenen adımı, incinen onurumu ve görmezden gelinen şerefimi kurtarmak için her şeyi yapacağım."

EYLEM TOK