Abone Ol

Evlenecek siyah adam kalmadı! ABD'de kadınlar dertli!

Bugünlerde Amerika'daki çok sayıda siyahi kadın "Evlenecek 'iyi' adam kalmadı" diye yakınıyor.

Evlenecek siyah adam kalmadı! ABD'de kadınlar dertli!

Irksal' konulara vurgu yapan söylemler uzun süredir Amerika'da tepkiyle karşılanıyor. Hele New York Times gibi saygın medya organları, 'siyaseten doğru ifade kullanma' konusunda son derece hassas. Buna rağmen New York Times gazetesi, 'evlenmek isteyen' siyahi Amerikalı kadınların artık eskisi kadar çok 'siyahi damat adayı' bulamamaları konusunu çekinmeden masaya yatırdı.

New York Times gazetesinde yer alan bir haberde, geçtiğimiz dönemde tamamlanan bir sosyal araştırmanın sonuçlarına yer verildi. Buna göre, siyahi Amerikalı kadınlar, eğer kendilerine eş olarak 'siyahi bir erkek' arıyorlarsa, şansları giderek azalıyor. Çünkü 2008 yılı itibarıyla Amerika'daki siyahi erkeklerin %22'si başka ırktan kadınlarla evlenmeyi tercih etmiş durumdalar.

Aynı oranın 1980'de %7.9 ve 2000'de %15.7 olduğu dikkate alınırsa, siyahi erkeklerin artık siyahi olmayan kadınlara yönelik ilgisinin giderek artan bir trend olduğu sonucuna varılabilir. Sosyologlar bu durumu açıklarken "Kendilerine siyahi bir eş arayışında olan siyahi kadınların zaten dar olan seçim şanslarının daha da daralması" olarak yorumluyorlar.

Minnesota Nüfus Merkezi yöneticisi Prof.Steven Ruggles, "hapisanelerdeki siyah erkek nüfusunun da eldeki 'siyahi damat adayları' havuzundan çıkarılması durumunda, siyahi kadınlar arasındaki evlilik oranın niçin böyle rekor seviylerde düştüğünü anlamak daha kolay olacaktır" diyor.


ÇOK ZOR DURUMDA BIRAKACAK!
2008 yılında ABD'de gerçekleşen evliliklerde siyah erkeklerin % 13'ü, siyah kadınlarınsa sadece %6'sı başka bir ırktan eş seçti. Amerika'da doğan Asyalılarınsa neredeyse yarısı 'Asyalı olmayan' eşler seçiyor. John Hopkins Üniversitesi nüfus araştırmaları merkezinden Prof. Andrew J. Cherlin, devam eden bu dengesizliğin siyahi kadınları eş seçiminde çok zor bir durumda bıraktığının altını çiziyor.

Pew Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, ABD'deki toplam evliliklerin 6'da biri artık "başka ırktan" insanlarla gerçekleşiyor ki bu oran bir rekor. Hispanikler ve Asyalılar en çok "başka ırkla evlenen" nüfus segmentlerini oluştururken, Amerika'daki her 60 evlilikten biri siyah ve beyaz ırktan eşleri bir araya getiriyor. 50 yıl önce Barack Obama'nın annesi ve babası evlendiğinde siyah-beyaz evliliklerin oranı 1000'de bir idi.

DEĞİŞİK IRKLARDAN GELEN...
Farklı ırklar arasıdna giderek artan evlilikler, Amerikan halkının demografik yapısını ve etnisite kavramlarını da hızla değiştirmekte. Söz konusu incelemenin yazarlarından Jeffrey S. Passel "ırk gruplarını birbirinden ayıran çizgilerin giderek silindiğini" belirtiyor. Diğer yandan, sadece annesi veya sadece babası siyahi olan çocuklar kendilerini 'siyah' olarak tanımlıyorlar.

Nitekim 2010 nüfus bilgilerinde Başkan Obama da böyle yaptı. Dolayısıyla bugün 'siyah' olarak tanımlanan ırk grubu içinde "değişik ırklardan gelen genleri barındıran" çok sayıda Amerikalı var.

2010 yılına ait nüfus verileri tamamlanarak ele alındığında şimdikinden daha net bir takım bulgulara ulaşmak mümkün olacak. Ancak Queens College'den Prof. Andrew Hacker gibi siyaset bilimciler, Amerika'daki nüfus hareketlerinin yaratacağı politik etkilerin çok da değişeceğini beklememek gerektiğini vurgulayorlar.

Beyaz-Asyalı veya beyaz-Hispanik evlilklerden oğan çocuklar kendilerini "beyaz" olarak tanımlamakta herhangi bir sorun görmese de, annesi veya babası siyah olan bir çocuk -ister istemez- kendisnini siyah olarak tanımlıyor ve toplum içinde kendisini bu şekilde konumlandırıyor.

Gazeteport