Abone Ol

Esnaf Elektrik Faturasını Cama Asarak İsyan Ediyor

Türkiye yeni yıla doğalgaz, akaryakıt ve elektrik zamlarıyla girdi. Yılın ilk elektrik faturalarındaki artış ise Türkiye'nin dört bir yanından tepki çekiyor.

Esnaf Elektrik Faturasını Cama Asarak İsyan Ediyor

Vatandaşlar elektrik dağıtım şirketlerinin önünde toplanarak esnaf ise elektrik faturalarını işyerlerinin camlarına yapıştırarak gelen zamlara tepki gösteriyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, A Haber'de katıldığı bir programda elektrik faturalarında yeni adımların atılacağını söyledi.

Kalın, "Çok yakında elektrik faturalarına yeni düzenleme gelecek" dedi ve devam etti:

"Cumhurbaşkanımız talimatlarını verdi, süreci yakından takip ediyor. Burada temel ilke vatandaşımızı enflasyona ezdirmeyecek adımları ivedi şekilde atmak. Neticelerini yakın zamanda göreceğiz. Vatandaşın yükünü hafifletecek yeni adımlar atılacak."

Yeni uygulamaya göre elektrik tarifelerinde mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için ortalama yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda artışa gidildi, aylık 150 kilovatsaatlik tüketim kritik sınır olarak belirlendi.

Elektrik faturalarını ödemekte zorlanan bazı işletmeler ise geleceklerinin tehdit altında olduğunu aktarıyor.

https://twitter.com/Doru_Dogukan/status/1486813861273640961

Manisa'da bir restoranın sahibi, işyerinin kirasının 4 bin TL, elektrik faturasının ise 23 bin TL olduğuna dikkat çekti.

https://twitter.com/EmreCanDurmazim/status/1490956857757683713

Antalya'da ise bazı dükkanlar vitrinlerine elektrik faturalarını detaylandıran afişler astı.

Bu hareket Türkiye'nin birçok bölgesine yayıldı.

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, elektrik zamlarının işletmelerin sürdürülebilirliğini tehlikeye attığını belirtti.

Yıldırım, "Kademeli tarifede işletmelerimiz için özel bir sınır belirlenmeli, indirime gidilmeli. Kabul edilebilir sınırı aşan artışlara önlem alınmazsa üretim, istihdam ve dolayısıyla ekonomi büyük yara alacak" açıklamasını yaptı.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ise elektrik dağıtım şirketlerinin denetiminin özel şirketler tarafından yapılması konusunda uyarıda bulundu, "Bu dönüşüm gerçekleşirse bütün ülkenin akıbeti Isparta gibi olacaktır" ifadelerini kullanıldı.

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Pala, faturalardaki okumaların bir kısmının Aralık ayı okumaları olduğuna dikkat çekti, esas Şubat ayında gelecek faturaların daha da kabarık olacağını ileri sürdü.

.