Abone Ol

Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş Kurtarma Harekatı Böyle Yapılmaz

Öneş, operasyonun çok başarısız olduğunu öne sürerek, "Bunun sorumlusu haklı olarak bugün sorgulanmaktadır, sorgulamalıyız" dedi

Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş  Kurtarma Harekatı Böyle Yapılmaz

PKK'nın elindeki rehineleri kurtarmak amacıyla 10 Şubat 2021 Çarşamba günü Irak sınırları içerisindeki Gara Dağı'na Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı timlerce bir operasyon düzenlendi.

Operasyon sırasında üç özel kuvvetler mensubu asker şehit olurken, üçü de yaralandı.

Kurtarılmaya çalışılan 13 rehin görevlinin de operasyonun ilk anlarında PKK'lılarca şehit edildiği iddia edildi.

Operasyon 14 Şubat Pazar günü sonlandırıldı. Yapılan resmi açıklamada operasyon "başarılı" olarak nitelendirildi.

Operasyonun sonuçlarına dair ise kamuoyunda farklı görüşler dile getirildi.

Kimi emekli askerler, rehinelerin tutulduğu yerin tespit edilebilmesi, Türkiye sınırından 40 kilometre içeride bir noktaya operasyon düzenlenmesi gibi nedenlerden dolayı bunun istihbarat ve taktik açıdan bir başarı olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Kimi askerler ve terör uzmanları ise operasyonun sonuçları itibariyle başarısız olduğunu iddia etti. Muhalefetten yapılan açıklamalarda bu yönde oldu.

Operasyonu başarısız olarak nitelendiren liderlerden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sorumluların hesap vermesi gerektiğini söyledi.

Independent Türkçe'nin konuyla ilgili sorusunu yanıtlayan eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş de kimi çevrelerce istihbarat açısından başarılı olarak nitelendirilen operasyonun sonuçları itibariyle çok başarısız olduğu görüşünde.

"Şeffaf olmayan bir durumla karşı karşıyayız"

"Operasyonu nasıl değerlendiriyoruz?" sorusunu Öneş, "Şeffaf olmayan bir durumla karşı karşıyayız. Olay kurtarma operasyonu mudur yoksa PKK tehdidinin hissedildiği bölgelere yönelik genel bir operasyon mudur? Devlet yetkililerinin yaptığı açıklamalarda 13 kişinin PKK'nın elinde olduğu, Gara bölgesinde bulundukları ifade edilmiştir ve bir kurtarma operasyonu olduğu açık bir şekilde açıklanmıştır. Bir kurtarma operasyonu ise çok hassas bir operasyondur. Hiçbir şekilde PKK’nın yani tehdit olan örgütün hissedemeyeceği tarzda özel çalışmalarla, bu konuda yetiştirilmiş timlerin harekatı ile başarılacak bir olaydır. Ve  insan kurtarma meselesinde kurtarılacak kişilerin sağlığı en önde gelen bir konudur" diye yanıtladı.


Şehit edilen görevlilerin cenazeleri de operasyon sırasında ülkeye getirildi / Fotoğraf: AA

"Operasyon yapılacağı ima edilerek, PKK'nın yeni tedbirler alabileceği gündem oluşturuldu"

Öneş, bu tespitleri yaptıktan sonra devamında şu eleştirileri getirdi:

Ayın 10'unda yapılan operasyonun başlayacağı önceden ima edilmiş ve bizzat cumhurbaşkanı tarafından bir müjde verileceği konusu gündeme getirilmiş. Ve hava harekatı ile desteklenen bir kara harekatı başlatılmıştır. Yani PKK'nın önceden haber alabileceği, hassasiyetini artıracağı, yeni tedbirleri devreye sokabileceği bir gündem oluşturulmuştur.
"Kurtarma harekatının böyle özensizlikle yapılması doğru değildir"

Eleştirilerini sürdüren Öneş, "O zaman bir kurtarma harekatının böylesine özensizlikle yapılması doğru değildir, düşünülemez" dedikten sonra "Olayda şeffaf bilgilere sahip olmadığımız için konunun hassasiyeti içerisinde yorum yapmakta zorlanıyor tüm uzmanlar" diye konuştu.

"Çok başarısız bir operasyondur"

"Peki sonuç olarak operasyon sizce başarılı mı değil mi?" diye sorduğumuz Öneş, bu soruya da şu ifadelerle cevap vererek konuşmasını tamamladı:

Sonuç olarak çok başarısız bir operasyondur. Bu başarısızlığın sorumlusu bugün haklı olarak sorgulanmaktadır, sorgulamalıyız.

İndependent türkçe