Abone Ol

Ersun Yanal, tesislere kadın mı çağırdı?

Fenerbahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal, geçen hafta yaşanaların ardından dün başkan Aziz Yıldırım'ın basın toplantısında söylediklerinin ardından istifa etti. Peki bu noktaya nasıl gelindi?

Ersun Yanal, tesislere kadın mı çağırdı?

KULÜPTEN RESMİ AÇIKLAMA

Fenerbahçe Kulübü, Teknik Direktör Ersun Yanal'ın istifası üzerine resmi bir açıklama yayınladı. Fenerbahçe Kulübü, Teknik Direktör Ersun Yanal'ın istifa mektubunun kendilerine ulaştığını açıklarken, katkılarından dolayı Ersun Yanal'a teşekkür etti. Fenerbahçe Kulübü'nün resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: "Fenerbahçe Profesyonel Futbol Takımımızın Teknik Direktörü Sayın Ersun Yanal'ın görevinden ayrıldığına dair istifa mektubu, 09 Ağustos 2014 tarihinde saat 19.15 itibariyle tarafımıza ulaşmıştır. Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu olarak Sayın Ersun Yanal'a kulübümüze bugüne kadar sağladığı katkılardan dolayı teşekkür eder, bundan sonraki yaşantısında başarılar dileriz."


Toplantı sona erdi

Fenerbahçe Yönetim Kurulu'nun, teknik direktör Ersun Yanal'ın istifasının ardından yaptığı toplantı sona erdi.

Samandıra'daki Fenerbahçe Can Bartu Tesisleri'nde gerçekleştirilen toplantıya Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve yöneticiler katıldı. Toplantı sonrasında Başkan Aziz Yıldırım ve yöneticiler, basın mensuplarına açıklama yapmadan tesislerden ayrıldılar.

YANAL'DAN İLK AÇIKLAMA

Ersun Yanal, Anadolu Ajansı'na yaptığı yazılı açıklamada, Fenerbahçe Kulübü'nde çalıştığı süre boyunca teknik direktör olarak görev almaktan büyük onur duyduğunu belirterek, "Göreve geldiğim sezon takımımı şampiyon yapmış bir teknik adam olarak bugünkü koşullarda görevime devam etmem mümkün değildir" ifadesini kullandı.


Teknik direktörlüğü süresince kendisine destek veren Fenerbahçe taraftarına, yönetimine, medya ve spor kamuoyuna teşekkür eden Yanal, ülke futboluna her düzeyde katkıda bulunmaya devam edeceğini belirterek, "İlkeler, kazandığımız ve kazanacağımız paradan her zaman daha üstündür ve başarı için olmazsa olmaz koşuldur" diye görüşlerini aktardı.

İşte Ersun Yanal'ın gönderdiği istifa mektubu;

"2013-2014 sezonunda Fenerbahçe Kulübünde teknik direktor olarak görev almaktan büyük onur duydum. Göreve geldiğim sezon takımımı şampiyon yapmış bir teknik adam olarak bugünkü koşullarda görevime devam etmem mümkün değildir. Görevim süresince desteklerini hep hissettigim başta büyük Fenerbahçe'nin büyük taraftarı olmak üzere medya ve spor kamuoyuna ve Fenerbahçe yönetimine teşekkur ederim. Ersun Yanal,  ülkemizin futboluna her düzeyde katkıda bulunmaya devam edecektir. İlkeler, kazandığımız ve kazanacağımız paradan her zaman daha üstündür. Ve başarı için olmazsa olmaz koşuldur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

FB'li yöneticiden istifa sonrası ilk tweet

Fenerbahçe'nin asbaşkanlarından ve aynı zamanda Fenerbahçe Bayan Basketbol Takımı'nın sorumlusu olan İsfendiyar Zulfikari, Ersun Yanal'ın istifası sonrası resmi twitter hesabından bir açıklama yaptı. Zulfikari, "Biz bu sene şampiyon olacağız. 4. yıldızı takacağız. Kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

İŞTE İSTİFA SÜRECİ

Fenerbahçe'de hızlı ve şok etkisi yaratarak gelişen Ersun Yanal krizi istifa ile sonuçlandı.
Özel hayatı, takıma verdiği izin günleri, bazı futbolcularla sorun yaşaması, yönetimin antrenman programına dahi müdahalesi, takımı şampiyon yapan Ersun Yanal ile yolların ayrılmasına sebep oldu.

Şampiyon olarak tamamlanan 2013-2014 sezonunda harcanan yoğun mesai, çalışma temposu ve takımdaki inanç ile arkadaşlık bağları mutlu sona ulaşılmasında en büyük etkendi.

1 YILLIK SÖZLEŞME YAPMIŞTI VE DEVAMINI İSTİYORDU

Ersun Yanal ile bir yıllık sözleşme yapılmıştı ve bunu hazmedemeyen başarılı teknik adam hem Fenerbahçe'de çalışma fırsatını iyi değerlendirmek hem de camiada uzun süre görev almak istiyordu. Bunun için çok çalıştı. Ancak şampiyonluk gelince Yanal hem rahatladı hem de eli güçlendi. Sonuçta takımı şampiyon yapmıştı ve ligin bitimine haftalar kalan gelmişti bu şampiyonluk. Yanal ilk sezon baskı altında çalışırken, bu sezona ilkeleri ile girmek istedi. Alışkanlıklarına yeniden döndü. Ancak bu kez de yönetim, bazı futbolcular ve son günlerde basın ile ters düştü.

Sezon hazırlıkları Topuk Yaylası'nda başlarken, tesislere Yanal'ın bayan arkadaşını davet ettiği iddiası Başkan Aziz Yıldırım'ın kulağına kadar gitti. Bu durumu araştıran Yıldırım küplere bindi.
Schefield ve Sevilla maçlarının kaybedilmesi ve kaybederken ortaya konan etkisiz futbol özel hayatın irdelenmesine ve bunun takıma zarar verip vermediğine bakıldı.

"HOCA BİR AN ÖNCE KARAR VER ARTIK, 1 HAFTA İÇİNDE BİZE KARARINI BİLDİR"

Sevilla ile oynanan hazırlık maçı sonrası stadın koridorlarında enteresan bir görüntü vardı. Maç bitmiş, takım soyunma odasını terk etmiş ve otobüse binmişti ancak Ersun Yanal ve yanındaki 2 yönetici hararetli bir şekilde konuşma yapıyordu. Bir muhabirin gözüne çarpan bu durum dikkat çekiciydi. Daha önce ne konuştukları duyulmasa da son olarak "Hoca bir an önce karar ver artık, 1 hafta içinde bize kararını bildir" denilmesi nasıl yorumlanmalıydı ? Yöneticilerin istediği futbolculardan kim gidecek-kim kalacak raporu muydu, denenen sistem eleştirisi miydi , ayrılık haberi miydi ?
Kaybedilen iki maçın ardından takıma verilen izin ve Yanal'ın Kopenhag'da kalması bardağı taşırdı.
Ardından başkan Aziz Yıldırım'ın dünkü basın toplantısı ve deyim yerindeyse "Aba altından sopa göstermesi" istifayı getirdi.

AJANSI ARADI

Yanal, Soma turnuvasında 2 yenilgi daha aldı. Beşiktaş ve Chelsea ile oynanan 45'er dakikalık maçlarda kafası karışık olduğu her halinden belli olan Ersun Yanal bugün devletin ajansını arayarak istifa kararını bildirdi. Önce telefondan, ardından yazılı bir açıklama geçerek, AA aracılığıyla istifasını Türkiye'ye duyurdu.

YENİ HOCA KOCAMAN MI OLACAK?

Ersun Yanal'ın istifasının ardından yeni teknik direktörün kim olacağı sorulmaya başlanırken en büyük adayın Aykut Kocaman olduğu iddia edildi. Ersun Yanal'ın yardımcısı olan İsmail Kartal'ın ve ekibinin görevlerine devam edeceği belirtilrken ihtimaller dahilinde İsmail Kartal'la da yola devem edileceği belirtiliyor.

Hatırlanacağı üzere Aykut Kocaman İsmail Kartal'la birlikte Fenerbahçe'de göreve başlamış ve birlikte çalışmışlardı. Sarı laciverlilerde yapılacak yönetim kurulu toplantısının ardından yeni teknik direktörün en geç 1 hafta içerisinde açıklanması bekleniyor.

Futbolcular Kocaman'ı istiyor

Fenerbahçe'de Aykut Kocaman'ın geri dönmesi için büyük bir çalışma başlatıldığı iddia edildi.

Ersun Yanal'ın beklenen istifasının ardından gözler yeni teknik direktörün kim olacağına çevrilmiş durumda.

Sarı lacivertli yönetimin büyük bölümü Aykut Kocaman'ı istediklerini başkan Aziz Yıldırım'a iletti. Başkan Azizi Yıldırım'a yöneticilerin dışında futbolcular da Aykut Kocaman ismini verdi.

Özellikle takımın önemli isimleri Emre Belözoğlu ve Volkan Demirel'in Aykut Kocaman'ın geri dönmesini çok istedikleri biliniyor.

Fenerbahçe camiasında hatırı sayılı isimler de devreye girdi ve hem Azizi Yıldırım'ı hem de Aykut Kocaman'ı ikna etmek için görüşmeler yapılıyor.

407 GÜNLÜK MACERA

Ersun Yanal, Fenerbahçe'nin başında 407 gün kaldı...

Fenerbahçe teknik direktörlük görevinden istifa eden Ersun Yanal, takımın başında 407 gün kaldı.

SÖZLEŞME BİR YILLIK...

2013-2014 sezonu öncesinde Fenerbahçe ile anlaşan Ersun Yanal, 1 yıllık anlaşma yapmıştı. Yanal, 2013-2014 sezonunun bitimine 3 hafta kala da şampiyonluğu ilan etmişti.

SONRAKİ İMZA İKİ YILLIK

Yanal, 2013-2014 sezonu sonunda Fenerbahçe ile olan sözleşmesini 2 yıl daha uzatmıştı.

KARNESİ

Ersun Yanal, Fenerbahçe'nin başında Süper Lig'de geçirdiği 1 sezonda 34 maçta 5 mağlubiyet ve 6 beraberlik elde etti.

TRANSFERLERİ

Ersun Yanal'ın göreve başladığı 2013-2014 sezonu öncesinde Fenerbahçe'den tam 13 oyuncu ayrıldı. Yanal, 6 tane de transfer gerçekleştirdi. 2013-2014 sezonu öncesinde Alper Potuk, Emmanuel Emenike, Bruno Alves, Kadlec ve Holmen transfer edildi. 2014-2015 sezonu öncesinde ise Diego Ribas transfer edilmişti.

Ersun Yanal, 9 Ağustos 2014 tarihinde 2014-2015 sezonu başlamadan istifasını sundu.

Aziz Yıldırım, 14 teknik adamla çalıştı

Teknik direktör Ersun Yanal'ın istifa  ettiği Fenerbahçe'de, kulüp başkanı Aziz Yıldırım döneminde 14 teknik adam görev  yaptı.

Yıldırım'ın kulüp başkanı seçildiği tarihte (15 Şubat 1998) Hırvat  Otto Bariç'in teknik direktör olarak görev yaptığı sarı-lacivertli takımı 16 yılı  aşkın sürede Bariç'in ardından çeşitli sürelerle, Joachim Löw, Rıdvan Dilmen,  Zdenek Zeman, Turhan Sofuoğlu, Mustafa Denizli, Werner Lorant, Oğuz Çetin, Tamer  Güney, Christoph Daum (2 ayrı dönem), Arthur Zico, Luis Aragones, Aykut Kocaman  ve Ersun Yanal çalıştırdı.

Sarı-lacivertli takımda başkan Yıldırım döneminin en istikrarlı teknik  direktörleri aralıksız üçer sezon görev yapan Christoph Daum ve Aykut Kocaman  oldu.

Yıldırım döneminde sarı-lacivertli takımı, Denizli, Daum (2), Zico,  Kocaman ve son olarak da Yanal şampiyonluğa taşıdı.

Otto Bariç

Aziz Yıldırım'ın ilk kez başkan seçildiği 1997-1998 sezonunda görev  yapan Hırvat Otto Bariç, sezonun son haftasını bile göremeden Fenerbahçe'den  ayrıldı. Yıldırım'dan önceki Ali Şen yönetiminin göreve getirdiği Bariç  gidince, ligde son hafta Bariç'in yardımcısı Cemşir Muratoğlu takımın başında  görev yaptı.

Joachim Löw

Almanya Milli Futbol Takımı Teknik Direktörlüğü yapan Joachim Löw,  Yıldırım'ın başkanlığında göreve getirdiği ilk teknik direktör oldu. 1998-1999 sezonunu Löw yönetiminde sezonu 3. sırada tamamlayan  Fenerbahçe'de, sezonun bitimiyle Alman çalıştırıcıyla yollar ayrıldı.

Dilmen, Zeman ve Sofuoğlu ile geçen sezon

Sarı-lacivertli takım, eski futbolcusu Rıdvan Dilmen ile başladığı  1999-2000 sezonunu, Dilmen'in sezonun başındaki istifasının ardından İtalyan  Zdenek Zeman ve Turhan Sofuoğlu ile tamamladı. Ligin 6. haftasından itibaren takımı devralan Zeman'dan sonra takımın  başında dönem yardımcı antrenör olan Turhan Sofuoğlu geçti. Sezonu 4. sırada  tamamlayan Fenerbahçe, bir sonraki sezon için yeniden teknik adam arayışına  başladı.

Mustafa Denizli şampiyonluğu getirdi

Sarı-lacivertli ekibe Aziz Yıldırım dönemindeki ilk şampiyonluk  sevincini teknik direktör Mustafa Denizli yaşattı. 2000-2001 sezonunda göreve gelip Fenerbahçe'yi şampiyonluğa taşıyan  Denizli, 2001-2002 sezonunun ilk yarısında görevini bırakmak zorunda kaldı. Denizli, Fenerbahçe'yi şampiyon yapan ilk Türk teknik direktör olarak  kulüp tarihine geçti.

Werner Lorant dönemi

Sarı-lacivertli takım, Denizli'nin ardından 2001-2002 sezonunun devre  arasında Fenerbahçe Teknik Direktörlüğü'ne getirilen Lorant ile sezonu ikinci  sırada tamamladı. Lorant'ın kaderi yerine geldiği Denizli gibi olurken, Alman  çalıştırıcı 2002-2003 sezonunun 16. haftasından sonra Fenerbahçe'den ayrıldı.  Lorant'ın ardından Fenerbahçe sezonu antrenörü Oğuz Çetin ve onun da  ayrılmasından sonra altyapı sorumlusu Tamer Güney ile tamamlayıp, 6. oldu.

Christoph Daum'un ilk dönemi "Lale Devri"

2003-2004 sezonunda Fenerbahçe'nin başına getirilen Alman çalıştırıcı  Christoph Daum, sarı-lacivertli ekibe ilk döneminde adeta ''Lale Devri''ni  yaşattı. İlk sezonunda Fenerbahçe'yi ligde şampiyonluğa taşıyan Daum, ikinci  sezonunda da (2004-2005) şampiyonluğu rakiplerine kaptırmadı. Yıllar sonra Fenerbahçe'ye üst üste iki sezonda şampiyonluk yaşatan  Daum, 2005-2006 sezonunda ise  ikincilikte kaldı. Sağlık sorunu da yaşayan Daum  ile devam etmeyen yönetim, 3 yıllık istikrarı bozarak yeniden arayışa girdi.

Üç sezon sonra Fenerbahçe'ye yeniden dönen Christoph Daum, 2009-2010  sezonunda kaçırılan Türkiye Kupası ve Süper Lig şampiyonluklarının ardından 2.  dönemine de veda etti.

Arthur Zico ile samba rüzgarı

2006-2007 sezonunda Fenerbahçe Teknik Direktörlüğü'ne getirilmesiyle  ''stajyer'' yakıştırmaları yapılan Arthur Zico, bu eleştirilere ilk sezonunda  takımını şampiyonluğa taşıyarak yanıt verdi. Sarı-lacivertli takımı, ikinci sezonunda (2007-2008) UEFA Şampiyonlar  Ligi'nde çeyrek finale taşıyan Brezilyalı teknik adam, ligde ikinci sırada kaldı.  Sezon sonunda Zico ile anlaşamayan yönetim, teknik direktör için yine kolları  sıvadı.

Luis Aragones ile kayıp bir sezon

2008-2009 sezonunda İspanyol çalıştırıcı Luis Aragones ile anlaşan  Fenerbahçe, teknik direktörünün İspanya Milli Takımı'nı Avrupa şampiyonluğuna  taşımasıyla sezona oldukça iddialı başlangıç yaptı. Bir önceki sezon UEFA Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynayan  Fenerbahçe, Aragones yönetiminde "Devler Ligi"nde grubunu galibiyet alamadan 2  puanla son sırada tamamlayarak ilk turdan öteye gidemedi.

Türkiye Kupası hedefine ulaşamayan Fenerbahçe, İspanyol çalıştırıcı  yönetiminde bir önceki sezonu adeta mumla aradı.

"Kocaman" dönem 3 sezon sürdü

Christoph Daum'un ikinci kez takımın başına geçtiği 2009-2010  sezonunda Fenerbahçe'de sportif direktörlük görevi yapan Aykut Kocaman, Daum'un  ardından 2010-2011'de "Sarı Kanaryalar"nın teknik direktörü oldu. İlk sezonunda Fenerbahçe'yi şampiyonluğa taşıyarak, Denizli'nin  ardından takımı şampiyon yapan ikinci Türk teknik direktör unvanını alan Kocaman,  29 yıllık hasreti bitirip 2011-2012 sezonunda sarı-lacivertlilere Türkiye Kupası  sevincini yaşattı.

2012-2013 sezonunda da Türkiye Kupası'nda takımını zirvede tutan  Kocaman, Avrupa kupalarında tarihi bir başarıya imza atarak Fenerbahçe'ye UEFA  Avrupa Ligi'nde yarı final oynattı.

Ersun Yanal dönemi 408 gün sürdü

Üç yıllık Aykut Kocaman istikrarının ardından 2012-2013 sezonu öncesi  takımın başına geçen Ersun Yanal, sadece Süper Lig kulvarında mücadele eden  sarı-lacivertli takıma, 19. lig şampiyonluğunu kazandırdı. Mustafa Denizli ve Kocaman'ın ardından, sarı-lacivertlileri şampiyon  yapan üçüncü Türk teknik direktör unvanını elde eden Yanal, 408 günlük görev  süresinde, Süper Lig şampiyonluğuyla, hem kendi kariyeri hem de Fenerbahçe için  kalıcı bir iz bıraktı