Abone Ol

Erol Simavi kimdir?

Türk basınının önemli isimlerinden Erol Simavi, önceki gece uzun süredir yaşadığı Monaco’da 85 yaşında yaşamını yitirdi. Babası Sedat Simavi’den Hürriyet gazetesinin yönetimini devralan Erol Simavi, renkli hayatıyla kendi kuşağına damgasını vurdu. İşte Erol Simavi'nin...

Erol Simavi kimdir?

SEÇİM gecesi tedavi gördüğü Monaco’da hayatını kaybeden Hürriyet gazetesinin eski sahibi Erol Simavi, gazetenin kurucusu Sedat Simavi ile yakınlarının “Melek” diye hitap ettiği Fatma Simavi’nin küçük oğlu olarak, 5 Haziran 1930 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Çocukluğunun en güzel günleri, oğlu Saffet’in ölümüne kadar bağlarını koparmadığı Kanlıca’da geçti. Toplam 41 yıl patronluk yaptığı medya sektörüne çocuk yaşlarda adım attı. Yıllar sonra o günleri “Ben bu işe on iki-on üç yaşlarında ilk kez 7 Gün, Karikatür dergilerinde mücellit (ciltçi) olarak başladım. Sonra terfi edip makinist oldum! Sonra yine terfi edip fotoğrafçı oldum. Sonra Hürriyet’i çıkarırken klişehanemiz kuruldu ve orada çalıştım” sözleriyle anlatacaktı.



ÂŞIK OLDUĞU KADINLA EVLENDİ

Mürekkep kokusunu birlikte kokladığı, kendisinden 5 yaş büyük ağabeyi Haldun Simavi’nin aksine daha dışa dönüktü. İstanbul’da Işık Lisesi’ni bitiren Simavi, askerliğini Ankara’da Milli Savunma Temsil Bürosu’nda yedek subay olarak yaptı. Daha o günlerde gece hayatının aranan isimlerindendi. Ama renkli Ankara gecelerine rağmen aklı Kanlıcalı genç ve güzel bir kadındaydı. Yalı komşuları Yağcıgillerin torunu Emine Belma Başar ile 23 yaşında evlendi. Evliliklerinin ikinci ayında babasını kaybedince, doğan ilk oğluna onun ismini verdi. 3 yıl sonra ise ikinci oğlu Saffet’i kucağına aldı.



38 YAŞINDA HÜRRİYET’İN BAŞINA GEÇTİ

Babasının 1953 yılında ölümünün ardından ağabeyi Haldun Simavi ile birlikte dönemin en önemli gazetelerinden Hürriyet’in yönetimini üstlendi. Henüz 23 yaşındaydı. İlk dönemde gazetenin idari işlerini yürüten Simavi, ağabeyi ile yolunu ayırarak Hürriyet’in başına geçtiğinde 38 yaşındaydı. Baba mirasını zor günlerinden kurtarmak için 1970’te tekrar bir araya gelen iki kardeş, 1971’de bir daha aynı çatı altında çalışmamak üzere ayrıldılar. Haldun Simavi, Günaydın gazetesini yayımlamaya başladı.

Aydın Doğan: ‘Türk basınının başı sağolsun’

Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Erol Simavi’nin vefatının ardından bir mesaj yayıladı: “Erol beyi 35 yıldır tanırdım. Simavi Ailesi Türk basınına Sedat Simavi’den başlayarak damgasını vurmuş ve önemli yenilikler getirmiştir. Kendisi ile iki gazete sahibi olarak uzun yıllar Türk basınının sorunlarının aşılması için birlikte çaba sarf ettik, mücadele ettik.  Erol Simavi adı Türk basınında hep iyilikle anılacaktır. Bundan 21 yıl önce Hürriyet’i bana devrettikten sonra yurt dışında yaşamayı tercih etti. Erol Bey’e Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve Türk basın camiasına başsağlığı dilerim.”

TGC ve Basın Konseyi’nden taziye mesajı

TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti (TGC) önceki başkan yardımcılarından Erol Simavi’nin ardından başsağlığı mesajı yayınladı. Mesajda “Değerli üyemiz, Erol Simavi’yi kaybettik. Gazetecilik mesleğine uzun yıllar hizmet veren Erol Simavi’yi sevgi ve saygıyla anıyoruz. Simavi ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz” denildi. Basın Konseyi de mesaj yayınlayarak Simavi’yi şu sözlerle anlattı: “Aileden gelen gazetecilik geleneğini sürdüren, Bab-ı Ali’nin son büyük Simavi’si, aynı zamanda çağı yakalayan modern teknikleri, Türk Basını’na kazandıran bir gazete patronuydu.”

1’inci sayfadan Turgut Özal’ı eleştiren mektup yazmıştı

19 Nisan 1988 tarihinde Erol Simavi, dönemin Başbakanı Turgut Özal’ı gazetenin birinci sayfasından yazdığı bir mektupla ağır bir dille eleştirmiş, bunun sonucu ikisi arasında ciddi bir soğukluk yaşanmıştı. Ancak aynı yıl Mayıs ayında Özal, Hürriyet’in Ankara’daki 40’ıncı yıl kutlamasına katılarak yaptığı jestle Simavi ile buzları eritmişti.

İsviçre’de inzivadaydı

SİMAVİ, 1980’li yılların sonundan itibaren zamanının büyük bölümünü İsviçre’de geçirmeye başladı. 1993 yılında baba mirasının yüzde 25’ini bankacı Erol Aksoy’a sattı. Daha sonra geri kalan hisselerini 1994’te Aydın Doğan’a satarak medya sektöründen çıktı ve  İsviçre’de inzivaya çekildi. Erol Simavi’nin bu hafta İstanbul’da defnedilmesi bekleniyor.