Abone Ol

Erdoğan'ın yemin töreninde padişahların tahta geçişindeki ikram detayı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin töreni sırasında, her katılımcı için özel olarak paketlenen ve bir Osmanlı geleneği olan akide şekerleri konuklara ikram edildi.

Erdoğan'ın yemin töreninde padişahların tahta geçişindeki ikram detayı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin töreni için Meclis’e davet edilenlere bir Osmanlı geleneği olan ‘akide şekeri’ ikram edildi. Her katılımcı için özel olarak paketlenen akide şekerleri, Meclis avlusundaki sandalyelere bırakıldı.

Tören için açık havada bekleyen misafirler ise başlayan şiddetli yağmurdan korunabilmek için sandalyeleri kullanmak zorunda kaldı.

İŞTE AKİDE ŞEKERİNİN OSMANLIYA DAYANAN GELENEĞİ

Osmanlı İmparatorluğu’nda ulufe günü, yeniçerilere üç aylıkları dağıtıldıktan sonra saray avlusunda bir yemek verilirdi. Bu yemek esnasında yapılan akide şekeri sunumuysa, kapıkulu askerlerinin aldıkları ücretler ve yemeklerinden memnun olduklarını gösteren sade ama ilginç bir gösteriydi. Osmanlı kararnamelerine göre sadrazam ve divanı hümayun üyeleri öncelikle askerin yemeğini tadarlar, bundan sonra kendilerine tabaklar içinde şekerler sunulurdu. Bu askerlerin bir şikâyetinin bulunmadığının, sultana bağlı olduklarının kesin kanıtıydı. Dolayısıyla şeker tabaklarının divana getirilmesi herkese bir “oh” çektirirdi. Saray helvahanesinde `mangır` (para) şeklinde yapılan bu şekerler makama göre dirhem (3.2 gr) hesabıyla sadrazama 500, diğerler vezirlere, yeniçeri ağasına 300 dirhem olarak sunulurdu.

Bu işlem bittikten sonra divan önünde “Fetih Suresi” okunurdu. Bu gelenek, akide şekerini uzun yıllar halk arasında dirlik, düzen ve huzurun simgesi yaptı.

Erdoğan'ın yemin töreninde padişahların tahta geçişindeki ikram detayı - Resim: 1

FOTO: REUTERS