Abone Ol

Erdoğan'ın Açıklaması Tunus ile Krize Yol Açtı

Tunus'ta meclisin feshedilmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları iki ülke arasında tansiyonu yükseltti. Tunus Dışişleri Bakanlığı, Erdoğan'ın sözlerine yanıt verdi. “Bu açıklamalar Tunus’un içişlerine kabul edilemez bir müdahaledir” ifadesi kullanıldı.

Erdoğan'ın Açıklaması Tunus ile Krize Yol Açtı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi karmaşa ve belirsizliğin devam ettiği Tunus’ta yaşananlarla ilgili olarak sarfettiği sözler iki ülke arasında gerilim yarattı.

Tunus’ta meclisin feshedilmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan yaşananları üzüntüyle izlediklerini açıklarken, “Seçilmişlerin bulunduğu Meclis’in feshi, Tunus’un geleceği açısından düşündürücüdür ve Tunus halkının iradesine bir darbedir” ifadesini kullanmıştı.

“KABUL EDİLEMEZ”

Erdoğan’ın sözlerine Tunus Dışişleri Bakanlığı bir yanıt verdi. Tunus Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Bu açıklamalar Tunus’un içişlerine kabul edilemez bir müdahale” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, “Tunus, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifadeleri karşısında şaşkınlığını belirtiyor… Bu açıklamalar kabul edilemez. Tunus dost ülkelerle yakın ilişki kurmaya hevesli olduğunu hatırlatır fakat kararları bağımsızlığına ve egemenliğini reddeden ülkelere karşı olacaktır” denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019’da Tunus’ta mevkidaşı Kays Said ile görüşmüştü.

Tunus Dışişleri Bakanı Osman Jerandi de Twitter üzerinden, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü ve Tunus’taki Türkiye büyükelçisinin Tunus Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını söyledi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün yaptığı açıklamada, “Tunus’ta 30 Mart 2022 tarihinde Genel Kurul oturumu düzenleyen Halkın Temsilcileri Meclisi’nin feshedilmesini ve oturuma katılan milletvekilleri hakkında soruşturma başlatılmasını üzüntüyle karşılıyoruz. Bu gelişmelerin, Tunus’ta demokratik meşruiyetin tesisine yönelik sürdürülen geçiş sürecine zarar vermemesini ümit ediyor, seçimlere ilişkin açıklanan yol haritasının hayata geçirilmesine önem atfediyoruz” demişti.

Erdoğan açıklamasının devamında ise “Demokrasi seçilmişler ile atanmışların birbirlerine saygısının tecessüm ettiği bir sistemdir. Tunus’taki gelişmeleri demokrasinin lekelenmesi olarak görüyoruz. Seçilmişlerin bulunduğu meclisin feshi, Tunus’un geleceği açısından düşündürücüdür ve Tunus halkının iradesine bir darbedir. Türkiye olarak, bu kritik süreçte dost ve kardeş Tunus’un ve Tunus halkının yanında olmaya devam edeceğiz” sözlerini kullanmıştı.