Abone Ol

Erdoğan'ın seçim hesabında Doğu Perinçek'in rolü ne?

Medyafaresi.com Kulis- Kulislerde Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek gözardı edilmemesi gereken bir isim olarak gösteriliyor. Bahçeli kadar olmasa bile Perinçek’in de Cumhur ittifakında alınacak kararlarda önemli bir rolü olduğu vurgulanıyor.

Erdoğan'ın seçim hesabında Doğu Perinçek'in rolü ne?

Hülya Karabağlı / Medyafaresi.com Kulis haber

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’ın baskın seçimle ilgili gündemi dalgalandıran sözlerine AKP Grup Başkanı Naci Bostancı tarafından yalanlama geldi.

Bostancı, bir gazeteye verdiği  demeçte, “Bostancı, "Şu anda gündem koronavirüs. Muhalefet gündemde yer olmayınca kendine gündem yaratmaya çalışıyor" dedi.

Peki kulisler ne diyor?  

Kulislerde, baskın ya da erken bir seçim kararında üç noktanın altı çiziliyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olabilmek için izleyeceği strateji.

Erken seçim konusunda AKP’nin tek başına karar vermeyeceği biliniyor ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin işaretinin ittifakın yol haritasını belirleyeceğine dikkat çekiliyor.

Kulislerde Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek gözardı edilmemesi gereken bir isim olarak gösteriliyor. Bahçeli kadar olmasa bile Perinçek’in de Cumhur ittifakında alınacak kararlarda önemli bir rolü olduğu vurgulanıyor.

Ancak, kulislerde bir baskın ya da erken seçim havası şimdilik esmiyor. Bu durum 24 Haziran 2023 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine  bağlanıyor.

Erdoğan yürürlükteki Anayasaya göre ikinci kez aday olabilir mi?

Ara ara yürüyen bu tartışma takvim yaklaştıkça hararetlenecek.  Erken seçim ya da baskın seçim tartışmalarının öne çıkmasının en önemli unsurlarından biri olan Cumhurbaşkanlığı konusunda Erdoğan’ın tutumu da merak konusu.

Kulislerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görevini riske atmayacağı konuşuluyor hatta Cumhurbaşkanlığı görev süresi bitimine kadar bir seçim düşünmeyeceğini söyleyenlerin sayısı hiç de az değil.

Erken seçim kararı nasıl alınıyor?

TBMM üye tam sayısının 3/5 çoğunluğuyla (360) seçimlerin yenilenmesine karar verebilir

Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesine karar verebilir

Her iki durumda da TBMM Genel Seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.

Cumhurbaşkanının ikinci döneminde erken seçime Meclis tarafından karar verilmesi halinde Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.

Cumhurbaşkanının ikinci döneminde, erken seçime Cumhurbaşkanı tarafından karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı tekrar aday olamaz.

Anayasanın 101. Maddesine göre bir kişi en fazla 2 defa Cumhurbaşkanı olabilir.

Tayyip Erdoğan, 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan seçimle Cumhurbaşkanı seçildi.

24 Haziran 2018 tarihinde yapılan seçimle ikinci kez Cumhurbaşkanı olarak seçildi.

Bu durumda Cumhurbaşkanı kararı ile yapılacak bir erken seçimde veya zamanında (24 Haziran 2023) tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanı seçiminde, Erdoğan tekrar aday olamaz.

Mevcut Cumhurbaşkanının tekrar aday olabilmesi ancak TBMM’nin alacağı bir erken seçim kararı ile veya Anayasa değişikliği ile mümkün olabilecek.