Abone Ol

Erdoğan'ın konuşmasında adı geçen Kürtler kimdi?

Başbakan Erdoğan'ın dün gerçekleştirdiği Diyarbakır konuşmasında, vatandaşlara seslenirken ismini zikrettiği Kürtler kim?

Erdoğan'ın konuşmasında adı geçen Kürtler kimdi?
TARİHİ DİYARBAKIR KONUŞMASI İÇİN TIKLAYINIZ

Musa Anter


Ape Musa olarak da bilinen Kürt asıllı yazar Musa Anter, 20 Eylül 1992'de Diyarbakır'da faili meçhul bir cinayete kurban gitti. Anter'in öldürülmesiyle ilgili kendisinin de içinde bulunduğu tim tarafından JİTEM adına öldürüldüğü iddiası bulunuyor.

Orhan Miroğlu

Mardin doğumlu Kürt asıllı siyasetçi 12 Eylül'de Diyarbakır Cezaevinde kaldı. Burada amcası Musa Anter'in öldürülmesi sırasında yanındaydı. Türkiye Kürdistanı Sosyalist Partisi davasından 15 yıl ceza aldı. Bağımsız milletvekili adayı olduğu 2007 seçimlerinde Kürtçe konuştuğu için 5 yıla mahkum oldu. Demokratik Toplum Partisi genel başkan yardımcısı ve Taraf gazetesinde köşe yazıyor.

Şivan Perver

Kürt asıllı Alman vatandaşı olan Perver'in asıl ismi İsmail Aygün. 1976 yılında, hakkında yürütülen soruşturma sebebiyle yurtdışına çıktı. "Ne devletin çağrısı ne de başka bir etkiyle değil, siyasete alet olmadan, sadece kendi irademle, Şivan Perwer olarak Türkiye'ye gelmek istiyorum" diyen sanatçı Almanya'da yaşıyor.

Ahmet Kaya

Müzisyen, besteci ve söz yazarı. Ahmet Kaya 2000 yılında Hoşcakalın Gözüm isimli albümünün kayıtlarını yaparken, Paris'teki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu öldü. Sanatçı 10 Şubat 1999'da Magazin Gazetecileri Derneği'nin gecesinde 'Birgün Kürtçe şarkı söyleyeceğim ve bir tv bunu yayınlayacak" cümlesi yüzünden linç edilmek istenmiş ve devam eden süreçte yurtdışına çıkmak zorunda kalmıştı.

Selahattin Eyyubi

Eyyubi hanedanının kurucusu olan Kürt Müslüman lider. 1171'de Mısır'da Şii Fatımiliğine son verilerek Sünniliğe dünüldüğünü ilan etti. Eyyubi 4 Mart 1193'de hastalandı ve 14 gün hasta yattı. 56 yaşında Şam'da vefat etti.

Faki Teyran

Asıl adı Muhammed olan ve Hakkari doğumlu Kürt şairi 1590-1660 yılları arasında yaşadı. En önemli eseri Hespê Reş'tir (Kara At). Medrese eğitimi de alan Teyran'ın bu eseri 1965'te Kürtçe-Rusça olarak yayınlanmıştır.

Ahmed-i Hâni

Hakkari doğumlu Kürt mutasavvıf 17. yüzyılda yaşadı. Divân edebiyatının Kürtçenin Kurmançi lehçesine uyarlanmış şekli olan "Mem û ZÓn"i yazdı. Yaşadığı dönemde şeyh olarak kabul edilerek Hani Baba adıyla da anıldı. Doğu'da en çok ziyaret edilen türbesi İshak Paşa Sarayının üst kısmındadır.

Abdürrahim Semavi

Şair, yazar ve siyaset danışmanı olan Semavi, Mardin Nusaybin doğumlu. 16 yaşında girdiği Diyarbakır Cezaevi'nde 7 yıl işkence gördü.