Abone Ol

Erdoğan'ın Gözdesi Müteahhitlere Vergi Şoku

Türkiye'de kıyak üstüne kıyak yapılıp vergi borçları affedilen ünlü müteahhitler, yabancı ülkelerde vergi ödemek zorunda kalacaklar.

Erdoğan'ın Gözdesi Müteahhitlere Vergi Şoku

OECD, aralarında ABD, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere, Japonya ve Türkiye'nin de yer aldığı, küresel Gayrisafi Yurt içi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 90'ınından fazlasını temsil eden 136 ülkenin uluslararası vergi reformuna yönelik anlaşmayı kabul ettiğini açıkladı.

Açıklamada, söz konusu reformun çok uluslu şirketlerin 2023'ten itibaren en az yüzde 15 vergi oranına tabi tutulmasını sağlayacağı kaydedildi.

Böylece dünyanın en büyük ve en karlı 100'e yakın çok uluslu şirketinden elde edilen 125 milyar dolardan fazla karın dünya çapında ülkelere yeniden tahsis edileceği belirtilen açıklamada, söz konusu şirketlerin faaliyet gösterdikleri yerlerde adil bir vergi payı ödemelerinin ve kar elde etmelerinin sağlanacağı aktarıldı.

ESTONYA, MACARİSTAN VE İRLANDA DA KATILDI

Açıklamada, Estonya, Macaristan ve İrlanda'nın da katılmasıyla anlaşmanın artık tüm OECD ve G20 ülkeleri tarafından desteklendiği belirtilerek, Kenya, Nijerya, Pakistan ve Sri Lanka'nın ise henüz anlaşmaya katılmadığı kaydedildi.

İki ayaklı çözümün 13 Ekim'de Washington'da yapılacak G20 Maliye Bakanları toplantısının ardından ay sonunda Roma'da yapılacak G20 Liderler Zirvesi'nde sunulacağına işaret edilen açıklamada, anlaşmanın vergi rekabetini ortadan kaldırmayı amaçlamadığı ancak buna sınırlamalar getireceği aktarıldı.

Açıklamada, ilk ayakta en büyük ve en karlı çok uluslu şirketlere göre ülkeler arasında karın ve vergi haklarının daha adil bir şekilde dağıtılmasının sağlanacağı ifade edildi.

VERGİ CENNETLERİNE GİDEN MİLYONLAR

"Pandora Papers" belgelerine göre Cumhurbaşkanlığı sarayı ve şehir hastanelerinin inşaatını yapan Rönesans Holding, vergiden kaçınmak için Britanya Virjin Adaları'na 210,7 milyon dolar aktarmıştı.

Türkiye'de iktidardan aldığı tartışmalı ihaleler ve teşviklerle servetini katlayan Mehmet Cengiz’in de Pandora Papers'a göre edindiği serveti vergiden kaçınmak için Britanya Virjin Adaları'na aktardığı ortaya çıkmıştı.

AA