Abone Ol

Erdoğan'ın eski yol arkadaşları listeyi açıkladı; İsrail'in gıdası Türkiye'den gidiyor

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken Türkiye’den kalkan gemilerin İsrail’e gıda seferini sürdürdüğü ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın geçmişte beraber çalıştığı isimlerin yer aldığı Karar gazetesi konuyu manşetine taşıdı.

Erdoğan'ın eski yol arkadaşları listeyi açıkladı; İsrail'in gıdası Türkiye'den gidiyor

 Karar bugünkü manşet haberinde Türkiye'den Tel Aviv limanlarına yalnızca geçen ay 41 milyon dolarlık gıda sevk edildiğini yazdı. Üstelik ihracat meyvede yüzde 60, zeytinyağında yüzde 100 arttı. Erdoğan'ın eski arkadaşları 'Filistinli çocuklar açlıktan ölürken katliamcı İsrail’e gemiler dolusu gıda gönderilmesi vicdanları yaraladı.' dedi.

Gazze’ye ‘soykırım’ saldırıları sonrasında bile Türkiye’nin İsrail’e ihracatının artış gösterdiği dış ticaret verilerine yansımıştı. Netanyahu hükümetinin vahşetine Türkiye’de kafe baskınları, neskafe yasaklarıyla karşılık verilirken iki ülke arasındaki gıda ticaretinde düşündürücü tablo çıktı. Filistinlileri aylardır açlıktan ölümle yüz yüze bırakan İsrail’in toplam meyve sebze ihtiyacının yüzde 55’inin, Türkiye ve Ürdün’den sağlandığı iddia edildi.

 

 TÜRKİYE’NİN İSRAİL’E ZEYTİNYAĞI İHRACATI YÜZDE YÜZ ARTTI
Tel Aviv limanlarına giden gemilerin taşıdığı gıdanın içeriğini ise Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verileri ortaya koydu. Buna göre Türkiye’den İsrail’e kuru meyve ve mamulleri ihracatı ocak 2023’te 2.3 milyon dolar seviyesindeyken geçen ay 3.8 milyon dolara çıktı. Zeytin ve zeytinyağı ihracatında yüzde 100’lük artış yaşandı. Toplam gıda ihracatı geçen ay 41 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocakta 21 milyon dolarlık da bakliyat sevk edildi.


İsrail 7 Ekim’den bu yana Gazze’de dünyanın gözü önünde soykırım gerçekleştiriyor. Katliamların başıda ABD başta olmak üzere Batı’dan büyük destek gören İsrail yönetimi bölgeyi yerle bir etti. Çoğu çocuk 30 bine yakın sivil öldürüldü. Bu süreçte İslam başkentlerinin sessizliği ise vicdanları yaraladı. Tepkiler kınamaların ötesine geçemedi.


Ekonomik yaptırım adına adım atılamaması bir yana Tel Aviv yönetimi ile ticari ilişkiler sürdürüldü. Türkiye’nin de ticaret ilişkisini sürdürdüğü ortaya çıktı. Hatta Kasım ayında ticaret rekoru kırıldığı ortaya çıktı. Türkiye’den İsrail’e askerlerin ihtiyacı için termal içlik, silah parçaları, çelik ihraç edildiği, İsrail’den çöp ithal edildiği resmi verilere de yansıdı. Muhalefet süreçte sert eleştirilerini sürdürmesine rağmen ekonomik yaptırım adına bir hamlede bulunulmadı. Son gelişme ise 30 bin insanın katledilmesine rağmen İsrail’e desteğin sürdürüldüğünü gösterdi.



İSRAİL TARIM BAKANLIĞI AÇIKLADI
İsrail Tarım Bakanlığı’nın açıklamalarına göre, İsrail’in meyve ve sebze ihtiyacının büyük bir kısmı, bu dönemde Ürdün ve Türkiye’den karşılanmış. Özellikle bu iki ülke, İsrail’e yapılan toplam sebze ve meyve ihracatının yarısından fazlasını oluşturuyor. Son dönemlerde Türkiye’den İsrail’e yapılan ihracatın, sadece tarım ürünleriyle sınırlı kalmadığı; çelik, jet yakıtı ve silah malzemeleri gibi çeşitli ürünlerin de gönderildiği kamuoyuna yansımıştı. Bu gelişme, Türkiye genelinde olumsuz tepkilere neden olurken, muhalefet ve sivil toplum kuruluşları tarafından İsrail ile ticaretin durdurulması yönünde çağrılar yapıldı.


TÜRKİYENİN TİCARETİ SÜREÇTE ARTTI
Ancak, Ticaret Bakanlığın’nın, 7 Ekim 2023’ten 4 Aralık 2023’e kadar Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin yüzde 50’den fazla düştüğü yönündeki açıklamalarına rağmen, durumun farklı olduğu görülüyor. TÜİK verilerine göre, İsrail’den Türkiye’ye yapılan ithalat, ekim ayında 80 milyon dolar iken, kasım ayında yüzde 60 artarak 128 milyon dolara yükseldi. Bu veriler, Gazze’deki insani krize karşın Türkiye ve İsrail arasındaki ekonomik ilişkilerin devam ettiğini gösteriyor. Dünya genelinde Gazze’deki katliama karşı boykot çağrıları yapılırken, Türkiye’nin İsrail ile olan ticaretinin bu olaylardan etkilenmediği ve hatta bazı alanlarda artış gösterdiği anlaşılıyor.


İHRACATTA HANGİ SEKTÖRLER ÖNDE?
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, kasım ayında Türkiye’nin İsrail’e ihracatında, çelik sektörü 43,9 milyon dolarla ilk sırada yer alıyor. 41,6 milyon dolarlık ihracatla kimyevi maddeler ikinci sırada yer alırken, üçüncü sırada 30,4 milyon dolarla elektrik-elektronik sektörü, dördüncü sırada 23,9 milyon dolarla demir ve demir dışı metal sektörü yer alıyor.

"Çimento, cam seramik ve toprak ürünleri” sektörü 23,6 milyon dolarlık ihracatla beşinci sırada yer alırken, otomotiv sektörü 22,9 milyon dolarla altıncı, “mobilya, kağıt ve orman ürünleri” sektörü 22,3 milyon dolarla yedinci, “hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri” sektörü 18,3 milyon dolarla sekizinci, hazırgiyim 15,4 milyon dolarla dokuzuncu, mücevher sektörü 11,1 milyon dolarla onuncu sırada yer alıyor. Listenin devamında, 8,5 milyon dolarla madencilik ürünleri, 8,1 milyon dolarla makine, 5,7 milyon dolarla tekstil, 5,3 milyon dolarla iklimlendirme, 3,5 milyon dolarla zeytin ve zeytinyağı, 3,3 milyon dolarla meyve ve sebze, 3,2 milyon dolarla su ürünleri, 2,8 milyon dolarla yaş meyve ve sebze, 2,5 milyon dolarla halı, 1,6 milyon dolarla kuru meyve, 1,3 milyon dolarla fındık, 1,2 milyon dolarla deri ve 1,1 milyon dolarla tütün sektörleri sıralanıyor.


Odatv.com