Abone Ol

Erdoğan'ın boynundaki Cevşenü'l Kebir duası nedir?

VİDEO- Pazar günü olduğu için kravat takmayan ve gömlek düğmesi açık olan Erdoğan'ın boynunda bir kordon objektife yansıdı.

Erdoğan'ın boynundaki Cevşenü'l Kebir duası nedir?

Eskişehir'de önceki günkü yoğun programına şelşepik kumaştan özel yapım ekose ceketi ile katılan Başbakan Tayyip Erdoğan, pazar olduğu için kravat takmadı.

Yakın çevresi Erdoğan'ın uzun yıllardır muska taktığını ileri sürerek, bugüne kadar fark edilmediğini, muskanın kordonunun değiştirildiği için daha görünür hale gelmiş olabileceğini vurguladılar. Muska, bir kağıda Kuran'dan şifa verici ve koruyucu ayetlerin yazılmasıyla hazırlanıyor. Çoğunlukla üçgen biçiminde meşin, gümüş veya altın muhafazalar içine konarak boyna asılıyor.

İşte Erdoğan'ın boynuna taktığı o dua!.. VİDEO

Duâ-i Nebevî: Cevşenü'l-Kebir nedir?

Cevşen, Farsça kökenli bir kelime olup, "bir tür zırh, savaş elbisesi" manasına gelmektedir. Terim manası Şii kaynaklarında Ehl-i Beyt tarikiyle Hz. Peygambere isnat edilip, Cevşen-i Kebir ve Cevşen-i Sagir olarak bilinen, metinleri birbirinden farklı iki duâyı ifade eder. Ancak Cevşen-i Kebir daha meşhurdur ve "Cevşen" denilince ilk akla gelen Cevşen-i Kebir'dir. Cevşen-i Kebir Musa el-Kazım-Cafer es-Sadık-Muhammed el-Bakır-Zeynelabidin-Hz. Hüseyin ve Hz. Ali tarikiyle Hz. Peygamber'e isnat edilir.

Cevşenü'l-Kebir ismindeki duâ Peygamber Efendimize, Uhud Harbi esnasında Cebrail (a.s) tarafından getirilmiştir. Cebrail Hz. Muhammed'e (s.a.v.): "Üzerindeki zırhı çıkar ve bu duâyı oku. Bu duâyı üzerinde taşır ve okursan zırhtan daha büyük tesiri vardır." demiştir. Peygamber Efendimiz duânın tesirinin sadece kendine mi mahsus, yoksa ümmete de şamil mi olduğunu sorunca, Cebrail (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Ya Resulullah, bu duâ Cenab-ı Allah'ın sana ve ümmetine bir hediyesidir. Bunun sevabını Allah'tan başka kimse takdir edemez." (Ahmed Ziyaeddin Efendi, Mecmuatü'l Ahzab, İstanbul 1298 R, s. 231-261.)

Cevşen-i Kebir duâsı 100 bölümden oluşur. Her bölümde Allah'ın isim ve sıfatlarıyla tavsif edildiği 10 parça bulunur. Her bölümün sonunda Allah'ın aczden ve şerikten münezzeh olduğunu ifade eden ve cehennem ateşinden Allah'a sığınılan duâ yer alır (Sen bütün kusurlardan, aczden ve şerikten mukaddessin. Senden başka ilah yok ki, bize meded etsin. Aman diliyoruz. Bizi azap ateşinden ve cehennemden halas et!). duânın geneline bakıldığında Allah'ın isim ve sıfatlarının sıkça tekrarlandığı ve Rabb'e onun isimleriyle yönelindiği görülür. İstiaze, yani ateşten ve azaptan Allah'a sığınma da Cevşen'de önemli yer tutar.