Abone Ol

Erdoğan’ın BM’deki o sözleri Hindistan’ı karıştırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında Keşmir sorununu gündeme getirmesi Hindistan'ın tepkisini çekti. Hindistan'ın Daimi BM Temsilcisi TS Tirumurti, "Bu açıklamalar tamamen kabul edilemez" dedi.

Erdoğan’ın BM’deki o sözleri Hindistan’ı karıştırdı

23 Eylül 1945’te kurulan Birleşmiş Milletler’de dün dünya liderleri düzenlenen oturumda arka arkaya açıklamalarda bulundu. Uluslararası kamuoyunda gündem olan konuşmacılar arasında en dikkat çekici olanlarından biri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ınki oldu.

Konuşmasında birçok konuya değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hindistan-Pakistan-Çin arasındaki Cammu-Keşmir gerilimiyle ilgili sözleri Hindistan’ın tepkisini çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Güney Asya'nın istikrar ve barışı için de kilit önem taşıyan Keşmir sorunu halen çözüm bekliyor.

Cammu-Keşmir'in özel statüsünün ilgasının ardından atılan adımlar sorunu daha da karmaşıklaştırdı. Bu meselenin, diyalog yoluyla, Birleşmiş Milletler kararları çerçevesinde ve özellikle Keşmir halkının beklentileri doğrultusunda çözülmesinden yanayız” sözlerine Hindistan’ın Daimi BM Temsilcisi TS Tirumurti’den tepki geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması İsrail ve Hindistan’dan tepki çekti.

1.3 milyarlık nüfusuyla dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi konumunda olan Hindistan’ın üst düzey diplomatı kişisel Twitter hesabından, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinden rahatsızlık duyduğunu söyleyerek, “Bu açıklamalar kesinlikle kabul edilemez. Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Cemmu Keşmir konusunda yaptığı açıklamaları izledik. Onlar Hindistan’ın iç işlerine karışıyorlar ve bu durum tamamen kabul edilemez. Türkiye diğer ülkelerin egemenlik haklarına saygı göstermeli ve kendi siyasetleriyle ilgilenmeliler” ifadesini kullandı.

Hindistan’ın üst düzey diplomatı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını eleştirdi. Tirumurti, “Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Cemmu & Keşmir konusunda yaptığı açıklamaları izledik. Hindistan’ın iş içlerine karışmaları tamamen kabul edilemez. Türkiye, diğer ülkelerin egemenlik haklarına saygı göstermeli ve kendi iç işlerine odaklanmalı” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına Pakistan’dan ise olumlu tepki geldi… Pakistan’ın Başbakanı Imran Han, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BMGK’da tekrar Keşmir halkının haklarını destekleyerek sesini çıkarmasından dolayı çok minnettarız. Türkiye’nin desteği Keşmirlilerin mücadeledeki gücünün kaynağı” ifadesini kullandı.

KEŞMİR SORUNU NEDİR?

Güney Asya bölgesinde Hindistan, Pakistan ve Çin arasında yer alan Keşmir, 1947 yılından beri anlaşmazlığın ortasında kalmış durumda. İngiltere’nin 1947’de Hindistan çekilmesinin ardından prenslik olan Keşmir yönetimi Hindistan’la birleşmek isterken, bölge halkı Pakistan’a katılmak için çağrıda bulununca gerilim çıktı. Pakistanve Hindistan’ın da ordularıyla duruma müdahale etmesiyle birlikte taraflar ilk olarak 1947’de savaştı. Daha sonra taraflar 1965 ve 1999’da da karşı karşıya geldi.

Keşmir’de bu yıl Hindistan ve Çin orduları karşı karşıya geldi.
Resmi verilere göre Cammu Keşmir’in nüfusu 12.55 milyon olarak kayıtlara geçerken nüfusun yüzde 68’inden fazlasını Müslümanlar oluşturuyor. Bölgedeki Hindu nüfusunun yüzde 28 olduğu kaydedilirken, Hıristiyan, Budist ve Sikhlerin oranı da yaklaşık yüzde 1 seviyesinde.

1947’den beri Hindistan, bölge yönetimine ayrıcalık verirken, 370’inci madde kapsamında Cammu Keşmir otonom bir yapıya sahip oldu. Fakat geçen yıl Hindistan, Cammu Keşmir’e ayrıcalık tanınan 370’inci maddeyi kaldırma kararı aldı.