Abone Ol

Erdoğan: Toprak Uğrunda Ölen Varsa Vatandır, Araziyi Arsaya Dönüştürmek İçin Bedel Ödemek Gerekiyor

23 Nisan konuşmasını Çamlıca’da yapan Erdoğan, “Büyük Millet Meclisimiz bundan tam 101 yıl önce, bir 23 Nisan günü, dualarla, salavatlarla ve tekbirlerle Ankara’da açılmıştır” dedi.

Erdoğan: Araziyi Arsaya Dönüştürmek İçin Bedel Ödemek Gerekir

Erdoğan, İstanbul Çamlıca’daki Bayrak Çekme Töreni’nde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na dair açıklamalarda bulundu.

Konuşmasını cuma namazının ardından Çamlıca Camii içinden gerçekleştiren Erdoğan, 'bugünün çok farklı ve müstesna bir gün olduğunu' kaydetti.

Erdoğan, Meclis’in 101 yıl önce ‘dualarla ve tekbirlerle’ açıldığını ifade ederek şunları söyledi:

“Büyük Millet Meclisimiz bundan tam 101 yıl önce, bir 23 Nisan günü, dualarla, salavatlarla ve tekbirlerle Ankara’da açılmıştır. İstiklal Harbimizi yönetmiş ve zafere ulaştırmış bu gazi meclisi, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere rahmetle yad ediyoruz. İstiklal Harbimizin kazanılmasını ve yeni cumhuriyetimizin kurulmasını sağlayan herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Rabbim ülkemizi yeniden İstiklal Harbi vermek, İstiklal Marşı yazdırmak mecburiyetinde bırakmasın.”

‘TOPRAK KAN DÖKÜLMEDİYSE VATAN OLMAZ

Erdoğan, küçük çocukların da katıldığı törende sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün burada açılışını yapacağımız ülkemizin en uzun direğinde dalgalanacak bayrağımızı çocuklarımıza armağan ediyoruz.

Türkiye'nin gözbebeği olan İstanbul'un en güzel tepelerinden birinde nazlı nazlı dalgalanan bayrağımızın gölgesinde güven içinde ve huzurla yaşayacağız. Çamlıca camisiyle, kulesiyle şimdi de 111 metrelik bayrak direği ve Türkiye'nin en büyük bayrağı 1000 m2'yi bulan bayrağıyla yepyeni bir çehreye kavuşuyor.

Türk milleti için bayrak bağımsızlığının en önemli sembollerinden biridir. Ne diyor Arif Nihat Asya: Dalgalandığın yerde ne korku, ne keder... Gölgende bana da, bana da yer ver. Sabah olmasın, günler doğmasın ne çıkar: Yurda ay yıldızının ışığı yeter.

Diğer söz neydi: Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak uğrunda ölen varsa vatandır. Toprak kan dökülmediyse vatan olmaz.”

Konuşmasında Şair Mithat Cemal Kuntay'ın "On Beş Yılı Karşılarken" isimli şiirinde geçen "Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır" dizelerini hatırlatan Erdoğan, daha sonra konuyla ilgili yaptığı "benzetme"yi açıkladı. AKP'li Cumhurbaşkanı, "vatan için dökülen kanı, araziyi arsaya dönüştürmek için ödenen paraya benzettiğini" dile getirdi.

Erdoğan'ın sözleri şöyle: "Ben bunları hep şuna benzetiyorum. Arsa var, arazi var. Araziyi arsaya dönüştürmek için belli bedel ödemek gerekiyor. Aksi takdirde arazinin hiçbir anlamı yok."