Abone Ol

Erdoğan’a sunum yapıldı: Emekli ve memur maaşlarında 3’lü zam senaryosu

Haziran ayı enflasyon rakamları bugün belli olacak. SSK, Bağ-Kur emekli zammı ile memur ve memur emeklisi maaşlarına yansıyacak 6 aylık enflasyon farkı ortaya çıkacak. Refah payı artışı ile bugün ya da yarın Temmuz zammı oranının netleşmesi bekleniyor.

Erdoğan’a sunum yapıldı: Emekli ve memur maaşlarında 3’lü zam senaryosu

Milyonlarca memur ve emeklisinin gözü kulağı açıklanacak enflasyon verisinde. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyon rakamını bugün saat 10.00’da açıklayacak. Haziran ayı enflasyon oranı açıklanır açıklanmaz memur ve memur emeklisi için 6 aylık enflasyon farkı ile SGK ve Bağ-Kur emeklisi için 6 aylık enflasyon oranı netleşecek.

Memur ve emeklisinin 5 aylık enflasyon farkı 13,13, SSK ve BAĞ-KUR emeklisinin ise 5 aylık TÜFE oranı 15, 26. Bu ay en düşük memur maaşı net 22 bin lira olacak. Tabanın üzerinde maaş alanlar için ise oransal artış uygulanması tahmin ediliyor. Düzenlemenin kısa sürede Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Milyonların merakla beklediği konuya ilişkin detayları Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin anlattı.

ERDOĞAN’A SUNUM YAPILDI

TRT Haber’in haberine göre, Tarkan Zengin, "Memurun zam oranı bu hafta sonuna kalmadan belli olacak. Enflasyon açıklandıktan sonra ya o günün akşamında zaten çalışmalar yapıldı, yapılıyor. Muhtemelen sayın Cumhurbaşkanımıza bir sunum yapıldı. Burada farklı alternatifler ve simülasyonlar sayın Cumhurbaşkanımıza sunulmuştur. Enflasyon beklenecek. Yapılan çalışmalar o enflasyonla birlikte ilan edilecektir” dedi.

ZAM SENARYOSUNDA FARKLI ALTERNATİFLER

Temmuz zammı için farklı alternatiflerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulduğunu kaydeden Zengin, “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz başkanlığında bir çalışma yapıldı. Bürokratlar ve bakan yardımcıları düzeyinde de bu çalışmalar devam etti. Bu çalışmalarda farklı alternatifler ortaya çıktı” diye konuştu.

"SEYYANEN ZAM BEKLİYORUM"

Tarkan Zengin sözlerine şöyle devam etti:

“Başından beri şunu savunuyorum: Sayın Cumhurbaşkanı en düşük kamu görevlisi maaşının 22 bin lira olacağını söyledi. Mevcut duruma göre en düşük memur maaşının yüzde 85 civarı bir artışı anlamına geliyor. Bu bütün kamu çalışanlarına verilir mi? Başından beri söylüyorum. Bu ihtimal çok mümkün görünmüyor. Yapılacak artışın bir miktarı oransal, geriye kalan da seyyanen yapılacaktır diye düşünüyorum.”

 ORANSAL ZAM YAPILACAK

“Tahminim özellikle yüzde 25 seviyelerinde bir oransal zam verilip üzerine de 7-8 bin lira arasında seyyanen zam verilme ihtimalini kuvvetle muhtemel olacağını düşünüyorum” diyerek en güçlü senaryoyu dile getiren uzman isim, “Bu formülle en düşük devlet memuru maaşını 22 bin liraya çıkaran bu durum bütün kamu görevlilerine yansıtılacaktır. Her bir kamu görevlisi aldığı maaşa göre herkese eşit oranda oransal ve seyyanen yapılacak zammın maaşlardaki etkisi de farklı kalemlerde olacak. Yüzde 85'ten başlayacak” şeklinde değerlendirmede bulundu.