Abone Ol

Erdoğan Ucuzlayacak Demişti! Meyve Ve Sebze Fiyatları Daha Çok Arttı!

Yaz aylarının gelmesiyle sebze ve meyve başta olmak üzere gıda maddelerinde beklenen fiyat düşüşleri gerçekleşmedi. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan nisan ayında AK Parti MYK toplantısında yaptığı konuşmasında, fiyatların düşeceğini söylemişti.

Erdoğan Ucuzlayacak Demişti! Meyve Ve Sebze Fiyatları Daha Çok Arttı!

Yaz aylarının gelmesiyle sebze ve meyve başta olmak üzere gıda maddelerinde beklenen fiyat düşüşleri gerçekleşmedi. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan nisan ayında AK Parti MYK toplantısında yaptığı konuşmasında "Yaz gelip mahsuller ortaya çıktıkça gıda ürünlerinin fiyatı düşer. Bu yıl bolluk, bereket yılı" ifadelerini kullanmıştı.

Gazete Duvar'dan Sinan Saygılı'nın haberine göre meyvelerden kirazın kilosu 40-50 lirayken, şeftali 20-30 lira, muz 40 lira, elma 12-33 lira, üzüm 16-18 lira, karpuz (tane) en az 50 lira. Sebzelerde de durum farklı değil. Salatalığın kilosu 7-15 lira, domatesin 8-25 lira, kabağın 12-17 lira, patatesin 15 lira, fasulyenin 25-40 lira, ıspanağın 11-15 lira, patlıcanın 15-17 lira arasında değişiyor.

Et ve süt ürünlerinde ise fiyat artışları devam ederken; geçen yıl bu aylarda 600 gramlık paketi ortalama 25 lira olan kaşar peynirinde bu yıl etiketler 80 liradan başlıyor, 100 liraya kadar çıkıyor. 1 litre sütün fiyatı 18,50-19,50 lira seviyelerinde. Zeytinin kilogram fiyatı kalitesine göre 40 liradan başlayıp 90 liraya kadar çıkıyor. Etin kilosu ise 150 liradan başlıyor.

"Girdiler makul fiyatlara üreticilere ulaştırılmalı"
Üreticilerin girdi maliyetlerindeki artışa yetişemediklerini belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hükümete, “Üreticilerimizin geleceği görmelerini, üretimde kalmalarını sağlamak için girdiler makul fiyatlardan üreticilere ulaştırılmalı, girdi destekleri artırılmalı, ekimden önce destekler açıklanmalı ve en kısa sürede üreticilere verilmelidir” çağrısında bulundu.

TZOB'un hesaplamalarına göre; tarımsal üretimin temel maliyetlerinden gübre fiyatları son bir yılda yüzde 200 ile yüzde 230, mazot yüzde 276, besi yemi yüzde 123, süt yemi yüzde 126, zirai ilaç yüzde 89, elektrik yüzde 129,4 zamlandı.

Erdoğan 2023'ü işaret etti
Erdoğan yaşanan hayat pahalılığına ilişkin yeni tarih vererek " İnşallah önümüzdeki şubat-mart (2023) aylarıyla birlikte enflasyonu da kontrol altına almış olarak yolumuza devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.