Abone Ol

Erdoğan: Türk askerini Irak'a İbadi istedi!

Al Jazeera'ye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başika kampındaki Türk askerlerinin, Irak Başbakanı İbadi'nin 2014'teki talebi üzerine gittiğini söyledi. Erdoğan, Bağdat ve Tahran yönetimlerini de mezhepçi politikalar yürütmekle suçladı.

Erdoğan: Türk askerini Irak'a İbadi istedi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Al Jazeera'nin Arapça kanalına verdiği röportajda, Başika kampındaki Türk askerleriyle ilgili Irak'la yaşanan gerginliğe değindi. Erdoğan, askerlerin 2014 yılında Irak Başbakanı 'nin üzerine Başika kampına gönderildiğini söyledi. IŞİD'in Musul'a girerek Irak'ın kuzeyinde yayılmaya başladığını hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi:

"Haydar İbadi 2014'te Türkiye'yi ziyaretinde, bizden, askeri eğitim desteği istedi. Bunun üzerine Başika'da bir kamp kurduk. Bunu gayet iyi biliyorlar. Şimdi kendisine soruyorum. Biz bu kampı kurarken neredeydi. Bugüne kadar neden sessiz kaldı? Şimdi bölgedeki gelişmeler üzerine böyle bir adım atıyorsunuz."

İran ve Irak'a 'mezhepçilik' eleştirisi

Erdoğan, röportajda İran ve Irak hükümetlerini de, Suriye ve Irak'ta mezhepçi politikalar yürütmekle suçladı ve bölgedeki Sünnilerin güvenlik sorununu hatırlattı.

"Bugün tam anlamıyla bir mezhepçilikle karşı karşıyayız. Kim yapıyor bu mezhepçiliği, kim bunlar? İran ve Irak."

"Peki Sünnilere ne olacak? Orada Sünni Araplar, Sünni Türkmenler ve Sünni Kürtler var. Onların güvenliği ne olacak? Onların da kendilerini güvende hissetmeleri gerekiyor."

"Uzun zamandan bu yana Kuzey Irak'taki yönetim birçok hakkını kaybetti. Haklarını geri almaları lâzım. Bölgede yaşayan çok sayıda Arap, sahip olduğu hakları kaybetti. Ne yazık ki, Irak'ta adil bir yönetim göremiyoruz. Bu yüzden insanlar endişeli."

Al Jazeera