Abone Ol

Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ile görüştü

İstanbul, 6 Ocak 2024 - Türkiye'de, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud'un karıştığı ölümlü kaza sonrasında ortaya çıkan gelişmeler ülkede geniş yankı buldu. İstanbul Fatih'te motokurye Yunus Emre Göçer'e çarparak ölümüne neden olan Muhammed Hasan Şeyh Mahmud hakkında, "taksirle ölüme neden olma" suçlamasıyla açılan davada 2 ila 6 yıl arasında hapis cezası talep edildi.

Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud'un karıştığı bu trajik olayın ardından, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile telefonda bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye-Somali ilişkileri, terörle mücadele, küresel ve bölgesel meseleler ele alındı. Erdoğan, Mahmud'a Somali ile Etiyopya arasındaki gerilimin Somali'nin toprak bütünlüğü temelinde sona ermesi gerektiğini vurguladı.

Bu gelişmelerin ardından, Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud'un 16 Ocak'ta başlaması planlanan yargılanmasına dair detaylar ortaya çıktı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, kazanın detayları, olayın ardındaki hukuki süreç ve Adli Tıp Kurumu raporlarına yer verildi.

Dosya kapsamında yer alan bilgiler doğrultusunda, Muhammed Hasan Şeyh Mahmud'un kusurlu eylemi sonucunda Yunus Emre Göçer'in ölümüne sebebiyet verdiği belirtildi. İddianamede, Muhammed Hasan Şeyh Mahmud'un "taksirle ölüme neden olma" suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, oğlunun Türkiye'den kaçmadığını, kazadan sonra bir süre İstanbul'da kaldığını ve tutuklama emri olmadığı için ülke dışına çıktığını savunarak, oğlunun Türkiye'ye dönüp mahkemeye teslim olması çağrısında bulundu.

Bu olay, Türkiye-Somali ilişkilerinin yanı sıra, iç hukuk ve uluslararası ilişkiler alanında önemli gündem maddelerinden biri haline geldi.