Abone Ol

Normale dönüş 1 Haziran'da başlıyor

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplandı. 15.10’da başlayan toplantı sonrası Erdoğan, şehirler arası seyahat sınırlamasının 1 Haziran itibarıyla kalkacağını bildirdi.

Normale dönüş 1 Haziran'da başlıyor

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarabya’daki Huber Köşkü’nde gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunuyor.

Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

”Hepimizin de geleceğimize dün olduğundan çok daha berrak, olgun şekilde bakabildiğimiz bir gönül ve zihin dinginliği kazandığımızı düşünüyorum. Hep birlikte elimizdeki nimetlere şükrettiğimizi gayet yakından biliyorum.

Ülke genelinde 5,5 milyon insanımıza karşılıksız 1000’er lira dağıtarak sıkıntılarını hafifletmeye çalıştık. 4,5 milyon vatandaşımızın istihdamını destekledik. Vergi ve sigorta primi ertelemeleriyle, düşük maliyetli kredi desteğiyle, büyüklü küçüklü tüm işletmelerimizin ayakta kalmasını temin ettik. Vatandaşlarımızın ve iş dünyamızın yanında olmayı sürdüreceğiz.

Türkiye’nin salgının yayılması ve can kaybında örnek alınan bir konuma gelmesi hepimizin ortak başarısıdır. Sokağa çıkma kısıtlaması getirilen 8 milyon 65 yaş üstü vatandaşımız ile 25 milyondan fazla 20 yaş altı gençlerimizin ihtiyaçları karşılandı. Bugüne kadar Vefa Sosyal destek Grupları 6 milyon 240 binin üstünde talebe cevap verdi.

Son 2,5 aylık sürede yaşadığımız kayıpları geri alacağımızdan şüphemiz yoktur.

Küresel sistemde Türkiye’nin çok iyi bir yere geleceğinin işaretlerin almaya başladık. Hayatın her alanında Türkiye parlayan bir yıldız olarak öne çıkıyor.

Son 18 yılda demokrasi ve ekonomide katettiği büyük mesafe geleceğe güvenle bakmamızda güç güven kaynağı.

Halkımıza ve devletimize güvenmiyoruz. Aydınlık bir geleceğin bizi beklediğine inanıyoruz.

Halkımız yaptığı hiçbir fedakarlığın boşa gitmediğinden emin olsun.

Ülke ve millet olarak birliğimizi beraberliğimizi kardeşliğimizi dayanışmamızı güçlü tuttuğumuz müddetçe Rabb’im bizlerin önünde nice kapılar açacaktır.

Bu süreçte milletimiz önüne kurulan tüm tuzakları birer birer bozarak, 2023 hedeflerine ulaşma konusundaki kararlılığını göstermiştir

Yarın Sancaktepe’de iki ayda inşa ettiğimiz acil durum hastanesinin açılışın yapacağız.

Dün açılışını yaptığımız Demokrasi ve Özgürlükler Adası bu dönemin adeta sembolüdür.

27 Mayıs Türkiye’ye darbe virüsünün ilk girdiği tarihtir. Maalesef bu tarihten sonra darbe, cunta, muhtıra, bildiri veya darbe girişimi şeklinde demokrasimize yönelik pek çok saldırıyla karşı karşıya kaldık.

YENİ NORMALLEŞME KARARLARI

Şehirlerarası seyahat sınırlaması 1 Haziran’dan itibaren tamamiyle kaldırılmıştır. Gelişmeleri takip ederek olumsuz bir durum görmemiz halinde bazı iller için yeniden getirebiliriz.

İdari izinde bulunan ve esnek çalışma sistemine dahil olan kamu personeli 1 Haziran’dan itibaren normal mesaiye başlayacak.

Kreşler ve gündüz bakım evleri de açılacak. Sağlık bakanlığı tarafından takibi yapılan kronik hastalığı olan kamu personelinin durumları kurumlarınca değerlendirecek.

Sokağa çıkma kısıtlamalarının bazılarını sürdürmekte fayda görüyoruz. 65 yaş üstünün sınırlaması ve pazar günleri 14.00-20.00 saatleri arasında istisna olma durumu devam edecek. 20 yşa altı ile ilgili sokağa çıkma uygulamasını da 18 yaşa indiriyoruz ve 0-18 yaş grubunun tamamı çarşamba ve cuma günleri sokağa çıkma sınırlamasından istisna olacak.

Restoran, kafe, kıraathane, kaplıca türü işletmeler belirlenen kurallar dahilinde saat 22.00’ye kadar hizmet vermeye başlayacak. Eğlence mekanları ile nargile satışı bu kapsam dışındadır.

Yol güzergahlarındaki dinlenme tesisleri de 1 Haziran’da hizmet vermeye devam edecek. Hem kapsamı hem de saati ayrıca değerlendireceğiz.

Plajlar, milli parklar 1 Haziran’dan itibaren faaliyete geçebilecek.

Müze ve ören yerleri 1 Haziran’da açılıyor.

Hayvan satış yerleri, hipodromlar 10 Haziran’dan itibaren yeniden faaliyete geçebilecek. Bireysel sporlarla ilgili sınırlamalar kaldırılmıştır.

Deniz turizmi, balıkçılığı ve taşımacılığıyla ilgili sınırlamalar da kaldırılmıştır.

Sürücü kursları benzeri kurslar 1 Haziran’dan itibaren hizmet verebilecek. Açık havada oturma yerleri olan yerlerdeki konserler saat 24.00 ile sınırlı olmak üzere başlayabilecek.

Ayrıntılı açıklamaları ilgili kurumlarımız kamuoyuyla paylaşacaktır.”