Abone Ol

Erdoğan Kurtuluş Reçetesini Perinçek'ten mi Kopyaladı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında ekonomik kriz için kurtuluş reçetesi açıklamasının Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'ten kopyaladığı iddia edildi.

Erdoğan Kurtuluş Reçetesini Perinçek'ten mi Kopyaladı?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan Eskişehir'de millet bahçesi açılışında vatandaşlara hitap etti. Erdoğan ilk kez ekonomik krizi bu ifadelerle kabul etti ve kurtuluş reçetesi açıkladı.

SERMAYEYE ÇAĞRI

Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda'nın Ankara büyükelçileri'nin Osman Kavala'nın yargılandığı davayla ilgili açıklamalarından dolayı 'istenmeyen kişi' (persona non grata) ilan edileceklerini duyurduğu Erdoğan'ın konuşmasında sermaye sahiplerine yaptığı çağrı şöyle:

"Türkiye, kendi firmalarının yatırım ve üretim atağı yanında küresel firmaların da üretim üssü olma yolunda hızla ilerliyor. Her zaman söylediğim gibi sermayenin milliyeti, rengi, inancı olmaz. Ülkemize yatırım yapacak, teknoloji getirecek, ihracatımıza, istihdamımıza, büyümemize katkı sağlayacak herkese kapılarımız da yüreğimiz de sonuna kadar açıktır."

KURTULUŞ REÇETESİ

Erdoğan'ın Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik durumu itiraf niteliğindeki "kurtuluş reçetesi" dair sözleri şu şekilde:

"Yatırım demek, üretim demek, ihracat demek, istihdam demek, cari açığın azalması ve ülkenin kazancının artması, milletimizin zenginleşmesi demek. Bu formül Türkiye'nin kurtuluş reçetesidir. İnşallah önümüzdeki günlerde benzer daha pek çok müjdeyi milletimizle paylaşacağız. Kurulan her yeni fabrikayla, ortaya çıkan her yeni istihdamla ülkemiz hedeflerine bir adım daha yaklaşmaktadır."

DÖRT AYAKLI PLAN

Çıkış yolu için 4 ayaklı plandan bahseden Erdoğan şunları kaydetti:

"Yatırımları teşvik edecek, üretimi artıracak, istihdamı güçlendirecek, ihracatı teşvik edecek bir ekonomi politikasıyla bu küresel krizi ülkemiz için tarihi bir fırsata dönüştürmek istiyoruz. Türkiye'yi faiz, kur, enflasyon kıskacından kurtarmanın yolunun ülkemizi işte bu dört ayak üzerinde yükseltmekten geçtiğine inanıyoruz. Yaşadığımız sıkıntılar geçicidir ama emin olun elde edeceğimiz kazançlar nesiller boyu devam edecektir."

PERİNÇEK'İN SÖZLERİ

Erdoğan'ın sözleri akla Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in 'üretim ekonomisi'ni akla getirdi. Perinçek "Üretim Odaklı Ekonominin Esasları" başlığı altında faizin yüksekliğine dikkat çekerek şunları belirtmişti:

"Türkiye, bu çetin koşullardan Üretim Odaklı Ekonomiyle çıkacaktır. Refaha ulaşmanın, zenginleşmenin biricik yolu, üretmektir. Dışsatımı artırmanın yolu da, üretimi artırmaktır, üretime odaklanmaktır. Çünkü ancak ürettiğimizi ihraç edebiliriz. Öte yandan dışalımı azaltmak için de, iç piyasanın taleplerini içerde üreterek karşılamak durumundayız. Dış ödemeler dengesini bu iki yönlü çabayla sağlayabiliriz. O nedenle Üretime Odaklanmak, önümüzdeki dönemin çözümüdür. Üretimi büyüten her iş doğrudur, üretimi baltalayan her uygulama yanlıştır. Üretme işi, üreticiyle yapılır. O nedenle günümüzün temel slogan bellidir: Üretici baş tacı!"